wtorek, 13 listopada 2018

muffiny czekoladowo-wiśniowe z tahini // chocolate&cherry muffins with tahini


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Ostatnio dość często piekłam muffiny...Chyba to dlatego, że znów zaczęłam zajęcia na uniwersytecie i nie mam tak dużo czasu wolnego...A muffiny są idealne dla zabieganych ludzi - szybko się je przygotowuje, szybko się je piecze, a przede wszystkim - są pyszne! :) I poręczne - idealnie pasują do mojego lunchboxa który zabieram ze sobą na uniwersytet i umilają mi przerwę między wykładami :) 
Tym razem postawiłam na sprawdzone połączenie - wiśnia i czekolada! A dokładniej mówiąc - kakao ;) Domowy, niskocukrowy dżem wiśniowy odegrał tutaj rolę nadzienia muffinek, a wierzch każdej został także i obdarowany odrobiną tahini, która idealnie wpasowała się tutaj smakowo! 
Jeśli nie jesteście jeszcze wystaraczająco zachęceni do ich upieczenia, dodam że są pełnoziarniste, bez rafinowanego cukru oraz oleju/margaryny! A smakują obłędnie... ;)







MUFFINY CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE Z TAHINI
10-12 muffinek



220g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
30g ciemnego kakao
300-330ml mleka roślinnego (użyłam niesłodzonego migdałowego)
płaska łyżka lnu mielonego (7g)
125g erytrolu (lub innej wybranej substancji słodzącej, w wersji bezcukrowej dobrze sprawdzi się także ksylitol)
10-12 łyżeczek dżemu wiśniowego (użyłam domowego, niskosłodzonego dżemu)
ok. 50g tahini
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce mieszamy mąkę, kakao, len mielony, erytrol (lub inną subst. słodzącą), proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie dodajemy ekstrakt z wanili oraz mleko roślinne i mieszamy składniki do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji (konsystencja zależy od mąki, najlepiej najpierw dodać około 250ml mleka i potem powoli dolewać resztę regulując konsystencję). Silikonowe foremki na muffiny napełniamy 1-1.5 łyżki ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ponownie około 1-1.5 łyżki ciasta. Postępują tak do momentu aż wykończymy całe ciasto na muffinki. Następnie na wierzch każdej z muffinek nakładamy 0.5-1 łyżeczkę tahini. Pieczemy 25 minut w 180*C. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




E N G L I S H  V E R S I O N 

I've been baking quite a lot of muffins recently...I guess the main reason is that uni started again and I don't have as much free time as I had during the summer...and muffins are just perfect for busy people, aren't they? Quick to prepare, quick to bake and delicious! :) Plus they are really handy as well - fit perfectly into my lunchbox which I take with me to uni and makes the break between my lectures much better :) 
This time I decided to go for a combination I knew would be good - cherries and chocolate! Well, cocoa, to be exact :D Homemade, low-sugar cherry jam played here an important role as a filling, and each muffin was also enriched with some tahini. All these ingredients made such a tasty combination! If you're not encouraged enough to try them, what if tell you that the muffins are also sugar-free, fat-free and wholemeal? Let's baaaake!





CHOCOLATE & CHERRY MUFFINS WITH TAHINI
10-12 muffins 


220g wholemeal or spelt flour
30g dark cocoa powder
300-330ml plant milk (I used unsweetened almond)
tbsp milled flax seed (7g)
125g Natvia erythritol (or another sweetener of your choice, xylitol works well as a sugar-free sweetener as well)
10-12 tsp cherry jam (I used low-sugar homemade jam)
approximately 50g tahini
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
1 tsp vanilla essence

In a large bowl, mix together flour, cocoa powder, milled flax seed, erythritol (or another sweetener), baking powder and bicarbonate of soda. Then add the milk and vanilla essence and mix until thick and smooth (the amount of milk you'll need depends on the type of flour so it's best to start with something like 250ml and then add the rest slowly and carefully, you might not need as much as 300ml). Prepare silicon muffin moulds and fill them with 1-1.5 tbsp of the batter, then add 1 tsp of jam to each muffin mould and cover it with 1-1.5 tbsp of the batter, don't fill the moulds more than to 3/4! Pour 0.5-1 tsp of tahini over a top of each muffin. Bake for 25 minutes in 180*C. Enjoy!


1 komentarz:

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna