wtorek, 5 lutego 2019

piernikowo-kakaowy chlebek bananowy (bez cukru i tłuszczu, pełnoziarnisty) // chocolate-gingerbread banana loaf (sugar and fat free + wholemeal)


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W 
Znów zostawiłam Was na prawie dwa miesiące bez słowa...Ostatnio miałam dość pracowity okres na studiach - duuuużo pisania esejów oraz egzaminy. Do tego praca...no i tak wyszło, że czasu wolnego dużo nie było. Mam nadzieję, że wybaczycie! Trzy tygodnie temu rozpoczęłam drugi semestr drugiego roku studiów i znów się zaczyna - mam już kilka deadlinów w najbliższym czasie...Jednak zanim studyjne szaleństwo zacznie się na dobre ponownie - chcę podzielić się z Wami nowym przepisem!



Uwielbiam chlebek bananowy! Na blogu jest już kilka przepisów na ten wypiek ;) Czas na kolejny! Chlebek bananowy jest jedynym z moich ulubieńców z trzech głównych powodów: 1) to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, które proszą o szybkie zużycie... 2) jest prosty i szybki i 3) za każdym razem można nadać mu inny smak, a ja uwielbiam eksperymentować z moimi wypiekami! Tym razem dla chlebka bananowego postanowiłam nadać nieco świąteczno-zimowy smak i dodałam do niego przyprawę do piernika oraz esencję pomarańczową - ahhh jakie to było pyszne! W dodatku byłam bardzo zadowolna z konsystencji tego chlebka - był idealnie wilgotny, jednak nie zakalcowaty, jak to czasem może się zdarzyć w przypadku tego typu wypieku... Zachęcam do spróbowania przepisu! :) 



PIERNIKOWO-KAKAOWY CHLEBEK BANANOWY
BEZ CUKRU I TŁUSZCZU, PEŁNOZIARNISTY
keksówka o dł. 20cm


3 spore, bardzo dojrzałe banany - 390g bez skórek
225g mąki pełnoziarnistej (lub orkiszowej)
25g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis na domową - >>KLIK<<)
łyżeczka cynamonu
100g ksylitolu lub erytrolu
150ml mleka roślinnego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka esencji pomarańczowej 

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy esencję pomarańczową, erytrol i mleko roślinne i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Podłużną foremkę o długości około 20cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać jeszcze cynamonem. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie około 10 minut, następnie wyjmujemy chlebek z formy i studzimy na kratce cukierniczej aby mógł odparować. Po całkowitym ostudzeniu można go pokroić. Smacznego! :)
PRZEWIŃ W DÓŁ ABY ZOBACZYĆ INFORMACJĘ O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ!


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N 

I've disappeared without any notice again...I've been quite busy at uni recently - loads of assignments and exams. Plus work...and I didn't really have that much free time. Please forgive me! Three weeks ago I started the second semester of my second year and I already have some deadlines coming up...However, before the uni madness starts again, I want to share a new recipe with you! ;)
I love banana bread! There is already a few recipes for banana bread on my blog...Time for another one! ;) Banana bread is one of my favourite things to bake for three main reasons: 1) it's a great way to use up very ripe bananas that literally beg you to do something with them... 2) it's easy and quick to make and 3) you can give it a different flavour every time and I love experimenting with my recipes! This time I decided to give it a Christmassy/wintery taste and add some gingerbread spice and orange essence and it was a good shout! It was super tasty and I was also really pleased with the texture of it. If you bake banana bread often, you know that it can turn out too moist sometimes... This one was just spot on! Give it a try and you won't regret it! ;)





CHOCOLATE-GINGERBREAD BANANA LOAF
SUGAR AND FAT-FREE, WHOLEMEAL
20 cm / 8 inch long loaf tin

3 large, very ripe bananas - 390g without the skin
225g wholemeal flour (spelt flour will work as well)
25g baking cocoa powder
2 tsp gingerbread spice (or mixed spice - I believe it's almost the same :D)
1 tsp cinnamon
100g xylitol or erythritol (I use Natvia erythritol >>CLICK<<)
150ml plant milk
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
1 tsp orange essence

Preheat the oven to 180*C. Smash the bananas with a fork, add the orange essence, erythritol, milk and mix. Next, add all the remaining ingredients and mix everything together until well combined. Prepare the loaf tin by lining it with greaseproof paper. Transfer the cake batter into it (you can sprinkle some extra cinnamon on top at this stage as well) and place in the oven. Bake for 40-45 minutes, leave in the baking tin for about 10 minutes, then take it out and place on a cooling rack until it's cooled down completely. Enjoy!



NUTRITIONAL VALUES FOR ONE SLICE (1/8)

5 komentarzy:

  1. Często robię takie chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Lubię wszystko , co pachnie piernikiem ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy07:39

    Mrożone banany również sie nadadzą jak I również inna mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy23:25

      Niestety mrożone banany nie będą najlepsze, ich konsystencja nie będzie taka sama jak świeżych bananów. Nie polecam użyć mrożonych.
      Co do mąki - można spróbować z inną, zależy jednak o jakiej mące myślisz? Daj znać, a postaram się doradzić, czy taka mąka nadałaby się do tego wypieku :)

      Pozdrawiam,
      Martyna

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna