Przepisy na pierniczki - w trakcie wypróbowywania.
Świąteczny klimat coraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe
zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przyznam się, że zawsze korzystałam z gotowych mieszanek do
piernika. Dopóki nie przeczytałam składu. Wiecie, jak oszukują nas producenci?
Dodają do przypraw cukier lub mąkę pszenną, aby było ich więcej i wyszło taniej
(oczywiście taniej dla producenta...). Niektóre mieszanki mają również dziwne
chemiczne dodatki...
W tym roku postanowiłam, że sama wykonam mieszankę przypraw korzennych! Nie
jest to trudna rzecz. Wystarczy zgromadzić kilka przypraw, zmielić je (lub
kupić mielone) i wymieszać. Domowa przyprawa jest o niebo lepsza od sklepowej!
Możecie dodać do niej przyprawy w takich proporcjach jak lubicie, jesteście
wolni od chemii i nie padacie ofiarą perfidnego oszustwa. W dodatku wychodzi
taniej, bo choć przyprawy na domową mieszankę też nieco kosztują, to jest ona o
wiele bardziej aromatyczna niż sklepowa i co za tym idzie - bardziej wydajna. W
końcu macie tu same przyprawy, a nie przyprawy wymieszane z mąką...
W internecie jest wiele wersji przepisów na przyprawę do
piernika. Można rzecz - ile blogów tyle przepisów :) Ja zaprezentuję Wam moją
wersję, którą opracowałam robiąc kilka wersji tej przyprawy - ta była
najlepsza. Jej podstawą jest cynamon. Pięknie pachnie! Czasami otwieram
słoiczek ot tak - żeby powąchać, hehe :)
DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA
ok. 80g przyprawy
60g mielonego cynamonu
6g mielonego kardamonu
10g mielonego imbiru
4 1/2 łyżeczki mielonych goździków
ziarenka z 6 gwiazdek anyżu ----> rozgnieść w moździerzu
4 ziarenka ziela angielskiego ----> rozgnieść w moździerzu
3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Jeśli macie niezmielone przyprawy - zmielcie je za pomocą młynka do kawy/malaksera/rozgniećcie w moździerzu. Mi część udało się kupić zmielonych :)
Wykonanie jest banalnie proste, bo wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?