Tak, ten chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na
zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice.
Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo
tak". Może dzięki dodatkowi melasy? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A
może dlatego, że dawno nie piekłam chleba.
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
ponad 1kg bochenek o dł. 30cm.
ok. 400g aktywnego zakwasu żytniego
płaska łyżka soli morskiej
250-300ml ciepłej wody
300g mąki pszennej razowej T2000
150g mąki żytniej T2000 lub T720
50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata")
30g melasy
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać
ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Jeśli macie
maszynę do chleba może z niej skorzystać. Formę keksową wyłożyć papierem do
pieczenia i przełożyć do niej ciasto na chleb, wyrównać powierzchnię, naciąć
delikatnie nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce. Chleb powinien podwoić swoją objętość. Może wyrastać nawet 5-6 godzin,
wszystko zależy od zakwasu i użytych mąk. Piec 1 godzinę w temp. 200-220*C, po
ok. 30-40 minutach dobrze przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypalił.
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO,
JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
jak to dobrze, że w końcu mam swój zakwas :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek:)
OdpowiedzUsuńAleż zazdroszczę Ci tego domowego, swojskiego chlebka...Do tego zapach musi być obłędny, a co dopiero smak!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żytni chlebek na zakwasie, a od miesiąca przerzuciłam się na orkiszowy- też wspaniały! Z resztą każdy domowy chlebek jest smaczny. Piękny chlebek Tobie wyszedł- zwarty i wilgotny środek, chrupiąca skórka i ładnie wyrośnięty- na pewno smaczny! :)
OdpowiedzUsuńwspaniały, domowy chleb!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowy <3 piekę 2 razy w tygodniu i zawsze jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuń