Przechodząc na dietę wegańską wcale nie trzeba żegnać się z
bitą śmietaną. Dzisiaj mam dla Was przepis na jej roślinną wersję. Mlecznej
śmietany nigdy nie lubiłam...Roślinna wersja za to posmakowała mi bardzo! Jest
ona przygotowana na bazie mleka kokosowego dzięki czemu ma cudowny zapach i
smak kokosa! Ja to uwielbiam ;) Aby przygotować taką śmietanę należy pamiętać jedynie
o dwóch rzeczach - mleko musi być pełnotłuste (min. 22% tłuszczu) i dobrze
schłodzone (ok. 24h w lodówce, w tym czasie nie powinno się potrząsać puszką).
Taką bitą śmietanę mogą przygotować także osoby z nietolerancją laktozy. Po
dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo
przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :)
WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO
400g bitej śmietany
400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego
2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku
Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką. Następnie otwieramy puszkę i delikatnie łyżką zbieramy twardą, białą część, która oddzieliła się z mleka (na dnie puszki pozostanie woda. Jeśli woda będzie na górze należy odlać ją przed procesem zebrania śmietanki). Śmietankę przekładamy do miski i ubijamy mikserem kilka minut, pod koniec dodając cukier puder. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?