piątek, 18 września 2015

piernikowe ciasto dyniowe z orzechami włoskimi


Dynia i przyprawy korzenne to świetne połączenie, nikt chyba nie zaprzeczy :) Dzisiejszy przepis jest inspirowany przepisem z bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc mi też baaaardzo smakowało... :)







WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE 
Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
keksówka 22x10cm


składniki w temp. pokojowej

składniki "suche"
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej)
szczypta soli

składniki "mokre"szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :))
1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
dodatkowo: 50g posiekanych orzechów włoskich

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna