pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

pieczarkowy pasztet z soczewicy


To m贸j pierwszy w艂asny pasztet :) I od razu wega艅ski... Jeszcze za czas贸w gdy jad艂am mi臋so nigdy nie pr贸bowa艂am pasztetu. Jako艣 nie 偶a艂uj臋 :) Do spr贸bowania pasztetu ro艣linnego ci膮gn臋艂o mnie od dawna i po zjedzeniu kupnego pasztetu sojowego pewnej znanej firmy (nie b臋d臋 tu robi膰 antyreklamy :)) nieco si臋 zrazi艂am... Postanowi艂am jednak zrobi膰 sw贸j w艂asny, bo wiadomo, 偶e to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy posmakowa艂 mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, poniewa偶 si臋 go piecze, wi臋c je艣li szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywi艣cie te偶 polecam! Ju偶 mam pomys艂 na kolejny...
P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografowa膰 pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny to on nie jest, ale nadrabia smakiem! :)








 PASZTET SOCZEWICOWY Z PIECZARKAMI
keks贸wka o d艂. 20cm

200g pieczarek
350g (suchej) soczewicy, dowolny rodzaj + woda i s贸l do gotowania
du偶a cebula
du偶y z膮bek czosnku + 艂y偶ka oliwy z oliwek
3 艂y偶ki oleju rzepakowego
25g mielonego siemienia lnianego
2 艂y偶ki sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
przyprawy (nie podaj臋 ilo艣ci, trzeba spr贸bowa膰 i doprawi膰 pod w艂asny gust :)) : czosnek granulowany, pieprz zio艂owy, kumin, majeranek, imbir, kardamon

Soczewic臋 gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy i podsma偶amy na oliwie do momentu zez艂ocenia. Cebul臋 kroimy w kostk臋 i wrzucamy na patelni臋 z czosnkiem, pieczarki 艣cieramy na duzych oczkach tarki i dodajemy do czosnku i cebuli, sma偶ymy ca艂o艣膰 do momentu, a偶 z pieczarek wyparuje woda. Zawarto艣膰 patelni mieszamy z ugotowan膮 i przestudzon膮 soczewic膮. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Keks贸wk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej mas臋 na pasztet. Wk艂adamy ca艂o艣膰 do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut. Kroimy dopiero po ca艂kowitym ostudzeniu. Pasztet przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna