Sezon na szparagi jest kr贸tki...Za kr贸tki! Uwielbiam to
warzywo! Gdy tylko pojawia si臋 w sklepach z niecierpliwo艣ci膮 wypatruj臋
promocji, aby kupi膰 od razu kilka p臋czk贸w :) Szparagi mog臋 je艣膰 solo, nie
potrzebuj膮 dla mnie 偶adnych dodatk贸w! Jednak komponuj膮 si臋 idealnie z wieloma
innymi sk艂adnikami i trzeba z tego korzysta膰 :) Dzisiaj mam Was przepis na
bardzo szybki, a zarazem smaczny, po偶ywny i syc膮cy wega艅ski obiad lub lunch.
SZPARAGI Z CIECIERZYC膭 I W臉DZONYM TOFU
1-2 porcje
300g zielonych szparag贸w
110g w臋dzonego tofu
100g ugotowanej ciecierzycy (mo偶e by膰 z puszki)
s贸l, pieprz zio艂owy, czosnek granulowany - do smaku
olej do sma偶enia
Szparagi myjemy i od艂amujemy zdrewnia艂e ko艅c贸wki, nast臋pnie
kroimy na na ok. 4cm kawa艂ki i gotujemy do mi臋kko艣ci (g艂贸wki szparag贸w wrzucamy
do wody ok. 2-3 minuty przed zako艅czeniem gotowania - nie od razu!). Tofu
kroimy w kostk臋, posypujemy sol膮, pieprzem i czosnkiem, a nast臋pnie podsma偶amy
na oleju na patelni. Dodajemy ugotowane szparagi, ciecierzyc臋 i cz臋sto
mieszaj膮c sma偶ymy ca艂o艣膰 jeszcze kilka minut. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?