Te powid艂a s膮 bardzo dobre -
takie, jakie powid艂a 艣liwkowe powinny by膰 - czyli s艂odkie, ale z wyczuwaln膮
kwaskowato艣ci膮. I s膮 takie! Idealne! Pisz臋 to z r臋k膮 na sercu. 艢liwki jeszcze
mo偶na dosta膰 w sklepach, wi臋c r贸bcie te powid艂a, nie po偶a艂ujecie, obiecuj臋!
Proces ich wykonania jest r贸wnie偶 specyficzny - robili艣cie kiedy艣 d偶em czy
powid艂a w...piekarniku?
POWID艁A 艢LIWKOWE
WED艁UG PRZEPISU MOJEJ CIOCI
5 s艂oik贸w po 300ml
180g cukru (je艣li 艣liwki s膮 bardzo, bardzo, bardzo kwa艣ne - ok. 230g cukru)
艢liwki (1kg) umy膰, wypestkowa膰 i pokroi膰 drobno. U艂o偶y膰 w naczyniu 偶aroodpornym (wystarczaj膮co du偶ym, aby przy mieszaniu 艣liwki nie wypada艂y), wstawi膰 do piekarnika i piec 1 1/2 godziny w 160*C. Co p贸艂 godziny zamiesza膰. Nast臋pnego dnia pozosta艂y kilogram 艣liwek umy膰, wypestkowa膰 i drobno pokroi膰. Doda膰 do 艣liwek pieczonych wczoraj, wstawi膰 do piekarnika i piec godzin臋 w 180*C. Trzeciego dnia piec powid艂a 1-1/2 godziny, po p贸艂 godzinie doda膰 cukier. Powid艂a przek艂ada膰 do wyparzonych s艂oik贸w, zawekowa膰 i odstawi膰 do g贸ry dnem do wystygni臋cia. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
uwielbiam domowe powid艂a:)
OdpowiedzUsu艅My艣la艂am, 偶e pieczenie b臋dzie dotyczy膰 pasteryzacji s艂oik贸w ju偶 po zamkni臋ciu w nich niemal gotowego produktu, a to.. niespodzianka :)
OdpowiedzUsu艅ciekawy spos贸b na powid艂a. z takim si臋 jeszcze nie zetkn臋艂am! :) w nast臋pnym roku z ch臋ci膮 wypr贸buj臋 bo w tym roku mam ju偶 powid艂a.
OdpowiedzUsu艅Moj malzonek robil takie powidla w kamiennych garnakch. W ogole ich nie pasteryzowal. Na wierzchu robila sie brunatna skorupka, prawie jak serek owocowy i to wystarczalo. Trzymaly sie 6 lat dopoki ich nie zjedlismy, byly pyszne. Meza juz nie ma na tym swiecie.
OdpowiedzUsu艅Od roku prawie czeka艂am na w臋gierki by zrobi膰 tym sposobem powid艂a... Teraz juz skacz臋 z rado艣ci, zakasam r臋kawy i...mam bardzo bardzo wazne pytanie przed rozpocz臋ciem... czy po dadaniu cukru trzeba zamiesza膰 jako艣 porz膮dnie 偶eby on si臋 r贸wnomiernie rozprowadzi艂 na tych 艣艂iwkach? I czy to taka konsystencja lej膮ca powstanie taka bardziej konfitura?
OdpowiedzUsu艅Trzeba zamiesza膰 tak, aby cukier by艂 r贸wnomiernie rozprowadzony :) Co p贸艂 godziny i tak miesza si臋 powid艂a wi臋c cukier powinien dotrze膰 wsz臋dzie. Konsystencja nie jest lej膮ca, ale bardzo g臋ste te偶 nie s膮. Powid艂a sk艂adaj膮 si臋 w wi臋kszo艣ci z mi臋kkich kawa艂k贸w 艣liwek.
Usu艅A czy tym sposobem mo偶na robi膰 te偶 powid艂a bez cukru? Bo mam tak dojrza艂e w臋gierki, 偶e szkoda je s艂odzi膰...
Usu艅