sobota, 19 wrze艣nia 2015

hummus klasyczny


Czy jest tu kto艣 kto jeszcze o nim nie s艂ysza艂? Czas najwy偶szy to zmieni膰 i ukr臋ci膰 sw贸j hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wega艅ska!) kt贸rej g艂贸wnym sk艂adnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i r贸偶ne r贸偶no艣ci ;) Za pierwszym razem, gdy spr贸bowa艂am hummus jako艣 mi nie posmakowa艂. Jednak doprawi艂am go jeszcze bardziej i odstawi艂am do lod贸wki, gdzie przypomnia艂am sobie o nim po oko艂o dw贸ch dniach. Spr贸bowa艂am raz jeszcze...PYCHA! Robi艂am go ju偶 dwa razy, za ka偶dym razem smakuje o niebo lepiej po odstaniu 1-2 dni w lod贸wce ;)





HUMMUS
 ok. 350g hummusu


250g ugotowanej ciecierzycy (mo偶e by膰 te偶 z puszki)
1-2 z膮bki czosnku
4-5 艂y偶ek soku z cytryny
70-80g tahini
80-90ml wody (zimnej, przegotowanej lub wody po gotowaniu ciecierzy)
s贸l do smaku
pieprz do smaku
kumin do smaku

Wszystkie sk艂adniki opr贸cz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu i kuminu zmiksowa膰, powoli dodaj膮c wod臋. Doprawi膰 do smaku pomini臋tymi wcze艣niej sk艂adnikami. Prze艂o偶y膰 do s艂oika/innego naczynia. Przechowywa膰 w lod贸wce, max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego!


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

10 komentarzy:

  1. Natalie22:04

    Musz臋 koniecznie wypr贸bowa膰 :)
    Ale inspirujesz !

    OdpowiedzUsu艅
  2. martanovacka22:04

    Uwielbiam ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Kinga Kornacka22:05

    Ja polubi艂am, ale jednam tylo raz, wi臋c zdecydowanie trzeba to powt贸rzy膰! :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Chcia艂abym to! :) Uwielbiam takie zdrowe, wege smarowid艂a do chlebka :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Justyna B膮k22:05

    robi臋 czasami hummus, bardzo smaczny jest:

    OdpowiedzUsu艅
  6. Olka22:05

    Te偶 lubi臋 hummus, dodaj臋 do niego jeszcze troch臋 chili dla zaostrzenia smaku :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Ervisha22:06

    Nie mam tahini ale mam sezam... jak powinnam zrobi膰 hummus z jego wykorzystaniem?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Spr贸buj najpierw w mikserze zmieli膰 sezam tak 偶eby przypomnia艂 m膮k臋 (ew. mo偶esz zmiksowa膰 go momentu otrzymania mas艂a - tahini ,tak by艂oby nawet lepiej), a nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i zmiksuj ponownie.

      Usu艅
  8. Ida P.22:06

    Zrobi艂am, cudowny ! :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Super, ciesz臋 si臋! :) Nieskromnie powiem, 偶e to r贸wnie偶 m贸j ulubiony przepis na hummus :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna