sobota, 19 września 2015

chleb żytni na zakwasie z ziarnami


Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo długo utrzymuje świeżość.






CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI
 keksówka o dł. ok. 30cm

część I
135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego
170g mąki żytniej T2000
170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki)

Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na 12h (lub po prostu na noc).

część II

120g mąki żytniej T2000
150g mąki pszennej T2000
50g ziaren słonecznika
320g wody
płaska łyżka soli

Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Anonimowy12:46

    Jak zrobic zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie jest dużo przepisów na zakwas żytni :) Mozna też udać się piekarni i zapytać, czy mogą trochę odsprzedać ;)

      Usuń
  2. Ida P.21:54

    Domowy chleb to zupełnie inny smak. I jeszcze te ziarenka! Cudny ;) a pieklas może kiedyś jakis chleb bezglutenowy, albo paleo? Bo chwilowo jestem na taki skazana ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. teenager ;)21:54

    zdecydowanie najlepszy chleb to żytni na zakwasie, sama kiedyś robiłam i jeszcze chętniej spróbowałbym z dodatkiem tych zdrowych ziarenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. black_olive21:54

    domowe pieczywo najlepsze!
    na zakwasie to tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna