Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być
powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach
udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest
drugiego dnia, bardzo długo utrzymuje świeżość.
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI
keksówka o dł. ok. 30cm
135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego
170g mąki żytniej T2000
170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki)
Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na 12h (lub po prostu na noc).
część II
120g mąki żytniej T2000
150g mąki pszennej T2000
50g ziaren słonecznika
320g wody
płaska łyżka soli
Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)
150g mąki pszennej T2000
50g ziaren słonecznika
320g wody
płaska łyżka soli
Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ
TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO,
JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Jak zrobic zakwas?
OdpowiedzUsuńW internecie jest dużo przepisów na zakwas żytni :) Mozna też udać się piekarni i zapytać, czy mogą trochę odsprzedać ;)
UsuńDomowy chleb to zupełnie inny smak. I jeszcze te ziarenka! Cudny ;) a pieklas może kiedyś jakis chleb bezglutenowy, albo paleo? Bo chwilowo jestem na taki skazana ; D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie najlepszy chleb to żytni na zakwasie, sama kiedyś robiłam i jeszcze chętniej spróbowałbym z dodatkiem tych zdrowych ziarenek :)
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywo najlepsze!
OdpowiedzUsuńna zakwasie to tym bardziej :D