Dzień dobry! :) Mam nadzieję, że moje dżemy jeszcze się Wam
nie znudziły...bo mam dzisiaj przepis na kolejny! I w zanadrzu jeszcze
jeden...i trudno mi obiecać, ze w tym roku już żadnego nie zrobię :) Uwielbiam
robić dżemy. Niedawno Tato przyniósł całe wiadro wiśni - chyba ponad
5kg...przez 2,5h je drylowałam...Z kuchni wyszły dwa rodzaje dżemów - czekowiśnia (polecam, musicie zrobić!), ten na który
przepis podaję dziś oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego dżemu to
był świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :)
DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM
5 słoików
1,5kg wiśni (waga bez pestek)
300-400g cukru
czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku)
Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym dżemem uważając, aby nie pobrudzić rogów słoika (miejsca na zakrętkę), odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?