Na blogu dalej jagodowo. Sezon powoli zbli偶a si臋 ku ko艅cowi
wi臋c trzeba korzysta膰... Ja dodatkowo jak zwykle zamrozi艂am nieco jag贸d na
ci臋偶kie zimowe czasy ;) Przejd臋 jednak do sedna wpisu - zapraszam dzi艣 na
wega艅ski sernik z tofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam t臋 nazw臋 ;) Do zrobienia
wega艅skiego sernika przybiera艂am si臋 d艂ugooo. W ko艅cu jednak si臋 zdecydowa艂am i
nie 偶a艂uj臋, bo jest tak samo pyszny jak "zwyk艂y sernik". Wizualnie do
idea艂u jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo by艂 boski ♥ To m贸j pierwszy
tofurnik i jeszcze dojd臋 do wprawy - obiecuj臋 Wam! ;)
JAGODOWY TOFURNIK
tortownica 22cm
3 kostki tofu naturalnego Polsoja (u mnie 2 BIO i jedna tradycyjna) - 655g
30g kaszy jaglanej (suchej)
150g cukru (lub wi臋cej/mniej do smaku)
20g cukru z wanili膮 lub ziarenka z laski wanilii
50ml soku z cytryny (ok. 3 艣rednie cytryny)
300g jag贸d
150ml mleka ro艣linnego
opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu
Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i
studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a nast臋pnie wraz z mlekiem, ugotowan膮
kasz膮 jaglan膮 i sokiem z cytryny blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Do masy
"serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanili膮 i proszek budyniowy,
mieszamy dok艂adnie. Jagody miksujemy na puree i 3/4 dodajemy do masy. Mieszamy
i przelewamy mas臋 do tortownicy o 艣r. 22cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na
wierzch wyk艂adamy w kilku miejscach pozosta艂e puree z jag贸d i za pomoc膮 np.
patyczka szasz艂ykowego tworzymy "esy-floresy". Wk艂adamy tofurnik do
piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy
temp. do 130*C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wy艂膮czamy piekarnik i
pozostawiamy w nim tofurnik jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy,
studzimy i wk艂adamy do lod贸wki na min. 3h. Najlepiej smakuje gdy sp臋dzi w
lod贸wce ca艂膮 noc :) Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Ten kolor! <3 Dawno nie robi艂am tofurnika, zapisuj臋 przepis do wypr贸bowania :)
OdpowiedzUsu艅czy mog臋 poprosi膰 o kawa艂eczek?!
OdpowiedzUsu艅niebywale ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsu艅Ob艂臋dny kolor! Koniecznie musz臋 go wypr贸bowa膰! :)
OdpowiedzUsu艅Robi艂am w艂a艣nie w sobot臋 sw贸j pierwszy tofurnik, ale z przepisu Jad艂onomii na pieczony. I wyszed艂 wspaniale <3
OdpowiedzUsu艅Kolor ma taki, 偶e a偶 sobie westchn臋艂am z zachwytu :) Cudo!
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da smakowicie :) Mi艂o mi, 偶e bierzesz udzia艂 w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsu艅Izzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy
Bomba! Wygl膮da ob艂臋dnie, nie wiem co masz mu do zarzucenia m贸wi膮c, 偶e wizualnie jeszcze nie za bardzo. Zjad艂abym!
OdpowiedzUsu艅jagoody <3 !! nie przepadam za tofurnikiem, mo偶e dlatego, 偶e pierwszy jedzony w 偶yciu by艂 w艣ciekle s艂odki,a ja za s艂odko艣ciami nie przepadam (ot taka ironia losu:) ) ale ten jagodowy przekona艂 mnie do podj臋cia pr贸by we w艂asnej kuchni
OdpowiedzUsu艅