pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

jagodowy tofurnik


Na blogu dalej jagodowo. Sezon powoli zbli偶a si臋 ku ko艅cowi wi臋c trzeba korzysta膰... Ja dodatkowo jak zwykle zamrozi艂am nieco jag贸d na ci臋偶kie zimowe czasy ;) Przejd臋 jednak do sedna wpisu - zapraszam dzi艣 na wega艅ski sernik z tofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam t臋 nazw臋 ;) Do zrobienia wega艅skiego sernika przybiera艂am si臋 d艂ugooo. W ko艅cu jednak si臋 zdecydowa艂am i nie 偶a艂uj臋, bo jest tak samo pyszny jak "zwyk艂y sernik". Wizualnie do idea艂u jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo by艂 boski To m贸j pierwszy tofurnik i jeszcze dojd臋 do wprawy - obiecuj臋 Wam! ;)







JAGODOWY TOFURNIK
tortownica 22cm


3 kostki tofu naturalnego Polsoja (u mnie 2 BIO i jedna tradycyjna) - 655g
30g kaszy jaglanej (suchej)
150g cukru (lub wi臋cej/mniej do smaku)
20g cukru z wanili膮 lub ziarenka z laski wanilii
50ml soku z cytryny (ok. 3 艣rednie cytryny)
300g jag贸d
150ml mleka ro艣linnego
opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu



Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a nast臋pnie wraz z mlekiem, ugotowan膮 kasz膮 jaglan膮 i sokiem z cytryny blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanili膮 i proszek budyniowy, mieszamy dok艂adnie. Jagody miksujemy na puree i 3/4 dodajemy do masy. Mieszamy i przelewamy mas臋 do tortownicy o 艣r. 22cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na wierzch wyk艂adamy w kilku miejscach pozosta艂e puree z jag贸d i za pomoc膮 np. patyczka szasz艂ykowego tworzymy "esy-floresy". Wk艂adamy tofurnik do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy temp. do 130*C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i wk艂adamy do lod贸wki na min. 3h. Najlepiej smakuje gdy sp臋dzi w lod贸wce ca艂膮 noc :) Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

9 komentarzy:

  1. Beata F13:12

    Ten kolor! <3 Dawno nie robi艂am tofurnika, zapisuj臋 przepis do wypr贸bowania :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Magdalena Kuchaja13:12

    czy mog臋 poprosi膰 o kawa艂eczek?!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Karmel-itka.13:13

    niebywale ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Klaudia O13:13

    Ob艂臋dny kolor! Koniecznie musz臋 go wypr贸bowa膰! :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Cynamonowa13:13

    Robi艂am w艂a艣nie w sobot臋 sw贸j pierwszy tofurnik, ale z przepisu Jad艂onomii na pieczony. I wyszed艂 wspaniale <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. Kolor ma taki, 偶e a偶 sobie westchn臋艂am z zachwytu :) Cudo!

    OdpowiedzUsu艅
  7. Izzy Iza13:14

    Wygl膮da smakowicie :) Mi艂o mi, 偶e bierzesz udzia艂 w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsu艅
  8. Alexandra13:14

    Bomba! Wygl膮da ob艂臋dnie, nie wiem co masz mu do zarzucenia m贸wi膮c, 偶e wizualnie jeszcze nie za bardzo. Zjad艂abym!

    OdpowiedzUsu艅
  9. Choca Loca13:14

    jagoody <3 !! nie przepadam za tofurnikiem, mo偶e dlatego, 偶e pierwszy jedzony w 偶yciu by艂 w艣ciekle s艂odki,a ja za s艂odko艣ciami nie przepadam (ot taka ironia losu:) ) ale ten jagodowy przekona艂 mnie do podj臋cia pr贸by we w艂asnej kuchni

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna