Tę granolę przygotowałam już dawno temu i dawno temu też
została zjedzona...Jednak ciągle miałam inne "ważniejsze" przepisy do
opublikowania na blogu. W końcu przyszedł czas i na granolę ;) Smakuje bardzo ciekawie, na
pewno przypadnie do gustu fanon kasz ;) Polecam jej upieczenie - zawsze to
jakaś nowość! ;)
Powiem może coś więcej o jej głównych składnikach, a może
bardziej jednym składniku, bo kaszę jaglaną każdy chyba zna :) Za to - canihua -
co to takiego? "Kaniłła" jest to zboże pochodzące z Peru.
Brzmi podobnie jak quiona (kinła)? Nie bez powodu :) W smaku również są
bardzo podobne, tak samo jak i z wyglądu - po ugotowaniu canihua także ma
ziarna z "ogonkiem" czy "niteczką". Jakie wartości ma
canihua i dlaczego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu? Ma dużo
białka, żelaza oraz kwasu foliowego. W 100g tego zboża znajdziemy aż 15g
dobrego białka roślinnego, 9g błonnika oraz 8mg żelaza (co równa się 59%
dziennego spożycia).
GRANOLA Z KASZY JAGLANEJ I
CANIHUA'Y
średni słoik granoli
100g kaszy jaglanej
50g canihua'y
75g płatków gryczanych
30g nerkowców
30g migdałów w płatkach
30g orzechów włoskich
30g suszonej żurawiny
40g suszonych śliwek
25g rodzynek
50g syropu z agawy
łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną i canihua'ę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach wody ok. 20 minut (do momentu wchłonięcia płynu przez kasze). Orzechy i suszone owoce grubo siekamy i dodajemy do kaszy, następnie dodajemy syrop z agawy i mieszamy całość. Blachę wkładamy papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy na niej masę na granolę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-60 minut w 160*C. Uwaga - trzeba co ok. 10 minut podejrzeć naszą granolę czy nie spiekła się za mocno! Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę z piekarnika i całkowicie studzimy granolę. Następnie łamiemy ją na małe kawałki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku max. 2-3 tygodnie. Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?