Trufle chyba wszystkim kojarzą się z pysznym, głęboko
czekoladowym smakołykiem (hej, nie mówimy o grzybach, jak coś...). Smakołyk ten
raczej do najzdrowszych nie należy... Jednak łatwo zrobić bardzo zdrowe trufle
we własnej kuchni! I to bez użycia czekolady. Wystarczy pięć składników i mamy
zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i wegańskie trufle. Te niepozorne kuleczki
kryją w sobie również i zdrowe tłuszcze - a to dzięki dodatkowi awokado. Nie
jest ono jednak wyczuwalne w smaku, więc jeśli za nim nie przepadacie - nie
martwcie się :) Wyglądają bardzo elegancko, więc myślę, że mogą świetnie
sprawdzić się jako prezent - a Święta coraz bliżej! :)
Trufle przygotowałam z karobu i daktyli Fresano. Te produkty możecie kupić tutaj - daktyle ; karob (klik).
CZEKOLADOWO-DAKTYLOWE TRUFLE
ok. 15 trufli
200g daktyli
1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g)
30g kakao
20g karobu
100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości)
do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę.
Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej
wody w której się moczyły) i miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy
ksylitol/cukier, kakao, karob i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta więc można
dodać 2-3 łyżki wody w której wcześniej moczyły się daktyle, konsystencja
powinna pozwolić na swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze
ok. 20-25g każdy i lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w
mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach owsianych, amarantusie
ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wkładamy do lodówki na min. 2h, po
tym czasie można już jeśc. Przechowujemy trufle w lodówce, max. tydzień.
Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?