piątek, 18 września 2015

chia pudding - najzdrowsze i najszybsze śniadanie na świecie!


Jedliście kiedyś nasiona chia? Jeśli interesujecie się zdrowym odżywianiem na pewno o nich słyszeliście.


Dzisiaj prezentuję przepis z ich wykorzystaniem. Może być to pożywne śniadanie, lub zdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej?
Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia mlekiem, a rano jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić mus malinowy i posiekać migdały.
Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia?
1. Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. (Ich stężenie wynosi ok. 60%).
2. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.

3. Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla diabetyków.
4. Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.

5. Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.
informacje ze strony nasionachia.pl




Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą ViVio oferującą sprzedaż jagód goji oraz nasion chia. O nasionach chia co nie co już wiecie, więc teraz czas na przepis :) Zapraszam niżej po przepis, a jeśli sami chcielibyście wypróbować nasiona chia ViVio zapraszam do ich sklepu internetowego. Są w bardzo przystępnej cenie! :)



PUDDING Z NASION CHIA NA MLEKU RYŻOWYM 
Z MALINAMI I MIGDAŁAMI 
 1 duża (śniadaniowa) lub 2 mniejsze (deserowe) porcje



szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy
150g malin
15g migdałów

Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w którym będziemy podawać pudding nakładamy część nasion, następnie mus malinowy i migdały, pozostałe nasiona chia, mus i migdały. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna