Jedliście kiedyś nasiona chia? Jeśli interesujecie się zdrowym
odżywianiem na pewno o nich słyszeliście.
Dzisiaj prezentuję przepis z ich wykorzystaniem. Może być to
pożywne śniadanie, lub zdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej?
Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia
mlekiem, a rano jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić
mus malinowy i posiekać migdały.
Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie
maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia?
1. Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych
Omega 3. (Ich stężenie wynosi ok. 60%).
2. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają
witaminę E i witaminy z grupy B.
3. Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu
wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla
diabetyków.
4. Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to,
jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
5. Regularne spożywanie nasion chia usprawnia
funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i
mięśni.
informacje ze strony nasionachia.pl
Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą ViVio oferującą
sprzedaż jagód goji oraz nasion chia. O nasionach chia co nie co już wiecie,
więc teraz czas na przepis :) Zapraszam niżej po przepis, a jeśli sami
chcielibyście wypróbować nasiona
chia ViVio zapraszam do ich sklepu internetowego. Są w bardzo
przystępnej cenie! :)
PUDDING Z NASION CHIA NA MLEKU RYŻOWYM
Z MALINAMI I MIGDAŁAMI
1 duża (śniadaniowa) lub 2 mniejsze (deserowe) porcje
szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy
150g malin
15g migdałów
Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc
do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w
którym będziemy podawać pudding nakładamy część nasion, następnie mus malinowy
i migdały, pozostałe nasiona chia, mus i migdały. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?