Po zrobieniu tej granoli doszłam do wniosku, że chyba każda
kolejna, którą robię, jest lepsza od poprzedniej! Ta, sezamowa, podbiła moje
serce w 200%. Już sam zapach podczas pieczenia zapowiadał, że to na pewno
będzie coś pysznego. Granola jest chrupiąca, słodka, ma pozlepiane kawałki (ja
je uwielbiam, a Wy?) i co najważniejsze - bardzo sezamowa! Tak więc wszyscy
fani sezamu lub tym podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy
zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :)
GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA
ok. 300g (średni słoik) granoli
215g płatków owsianych górskich
50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i
odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w
domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać tę opcję)
35g sezamu
40g tahini
60g syropu z agawy
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie macie może być
rzepakowy)
100ml mleka sojowego
W jednej misce mieszamy: płatki, mąkę sezamową i sezam oraz
cukier. W drugiej misce mieszamy miód (jeśli ma stałą/gęstą konsystencję należy
go rozpuścić), tahini i olej. Dodajemy zawartość drugiej miski do pierwszej i
mieszamy. Następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki. Granolę
wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w
160-180*C, co ok. 10 minut mieszając, aby granola równomiernie się przypiekała.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Fajne masz te słoje:)
OdpowiedzUsuńaż mam ochotę ją wyprobowac! :)
OdpowiedzUsuńgranola co jedna to smaczniejsza! gdybym tylko tę mąkę przy sobie miała od razu by się piekła :)
OdpowiedzUsuńW sumie to poczwórnie sezamowa :D
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że ja i byłabym w niej zakochana...
OdpowiedzUsuńtyle sezamu, tyle szczęścia!