piątek, 18 września 2015

domowy jogurt sojowy


Od dawna chciałam spróbować jogurtu sojowego. Niestety w moim mieście nigdzie nie mogłam go dostać. Przy ostatniej wizycie w większym mieście odwiedziłam kilka eko-sklepów i tam też go nie znalazłam, ale ku mojemu zdziwieniu kupiłam ten jogurt w supermarkecie :) W związku z tym, że u siebie nie mam możliwości zakupu tego jogurtu postanowiłam spróbować zrobić domowy - takim samym sposobem jak robi się mleczny jogurt. Za pierwszym razem mi się nie udało - jogurt skisł, nie wiem co było tego przyczyną, ale miałam w zapasie jeszcze trochę roślinnego jogurtu i spróbowałam ponownie - tym razem się udało! :)



Domowy jogurt sojowy smakuje bardzo podobnie do kupnego. Wychodzi może nieco rzadszy, ale możecie użyć mniejszej ilości mleka żeby otrzymać gęstszy, lub po przygotowaniu zostawić go na gazie aby woda odciekła. W każdym bądź razie polecam spróbować - wychodzi o wiele taniej i jeśli tak jak ja macie problemy z dostępem do sojowego jogurtu ten sposób jest świetny. Jogurt który otrzymamy potem będzie "starterem" do zrobienia kolejnej porcji :)





DOMOWY JOGURT SOJOWY
ok. 900-1000g jogurtu


1l mleka sojowego
200g jogurtu sojowego (naturalnego, nie jakieś deserki. mój miał w składzie: bazę sojową (woda, ziarno soi), skrobię i kultury bakterii - to ostatnie jest najważniejsze)
łyżka cukru

Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mieszamy. Ustawiamy garnek na palnik i podgrzewamy mleko sojowe do temp. ok. 40*C. Przydatny jest tu termometr kuchenny, ja go niestety nie posiadam więc sprawdzałam temperaturę palcem, mleko powinno być letnie, tak jak do rozczynu na ciasto drożdżowe :) Wyłączamy palnik. Kilka łyżek mleka mieszamy z jogurtem, a następnie wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszajac żeby nie powstały grudki. Przelewamy całość do słoika, zakręcamy go, owijamy kocem i pozostawiamy na noc (lub na ok. 8-10h) w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu. Po upływie tego czasu powinna oddzielić się serwatka. Jeśli będzie jej dużo należy przecedzić jogurt przez gazę - na misce mocujemy gazę na którą wykładamy jogurt i pozwalamy mu żeby odciekł (ok. 30-60min., co jakiś czas można zamieszać), jeśli oddzieliło się mało serwatki wystarczy zamieszać. Jogurt przechowujemy w lodówce do 4 dni. Smacznego!
Jeśli chcecie zrobić jogurt sojowy po raz kolejny wystarczy z domowego odłożyć 200g i postępować tak samo. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna