To było dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa,
właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani
zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem,
aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe...
Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić
o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy
chlebki dla bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby
były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę
chemii...
Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu!
Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze
sklepu :)
Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które
są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba
pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do
pieczenia! :)
CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ
keksówka o dł.20-25cm
300g mąki gryczanej
150g mąki kukurdzianej
50g mąki ryżowej
15g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżka soli
500ml ciepłej wody (nie gorącej!)
łyżka czarnuszki do posypania
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz
cukru. W drugiej misce przygotuj zaczyn: do ciepłej wody dodaj pokruszone
drożdże oraz cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Wlej zaczyn do suchych
składników i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw
w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wymieszaj
ciasto raz jeszcze, przełóż je do keksówki o dł. 20-25cm, posyp wierzch
czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyrośnie wstaw chleb do piekarnika
nagrzanego do 230*C i piecz 25 minut. Następnie zmiejsz temp. do 180*C i piecz
kolejne 25 minut. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika wyjmij go z formy i
pozostaw na kratce do ostygnięcia. Chlebek najlepiej smakuje
pierwszego/drugiego dnia. Aby lepiej smakował w następne dni można podgrzać go
tosterze. Bardzo dobrze się kroi. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO,
JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Gratuluję, piękny bochen!:)
OdpowiedzUsuńTen chleb wygląda przepysznie! Chociaż nie jestem na diecie BG to chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńMusze zrobic :D
OdpowiedzUsuńo tak, ja też bardzo lubię domowe pieczywo, więc od razu zapisuję Twój pomysł na ten chlebek ;) chętnie wypróbuję bezglutenowy!
OdpowiedzUsuńświetny chleb!
OdpowiedzUsuńDomowe chlebki najlepsze :) !
OdpowiedzUsuńna pewno jest pyszny, a czarnuszka dodaje mu niesamowitego uroku!
OdpowiedzUsuńPierwszy wypiek jak najbardziej udany :)
OdpowiedzUsuń