piątek, 18 września 2015

kakaowy krem z awokado


Krem ten znam od długiego czasu. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pomyślałam o tym, żeby dodać na niego przepis... Pamiętam, że moje pierwsze zetknięcie z awokado nie było zbyt smaczne, no ale - spróbowałam surowy, jeszcze nie do końca dojrzały owoc, więc nic dobrego wydarzyć się nie mogło. Jednak dalej czytałam jak inni je wychwalają i zrobiłam drugie podejście - chyba właśnie w tym kremie. Wtedy definitywnie przeprosiłam się z awokado i gdy tylko gdzieś jest w przystępnej cenie od razu ląduje w koszyku :) 



Krem polecam wszystkim, którzy tak jak ja wcześniej zrazili się do awokado, nigdy go nie jedli i nie wiedzą jak zacząć swoją przygodę z tym owocem oraz do wszystkich, którzy chcą przemycić w smaczny sposób zdrowe tłuszcze do swojej diety. Na pewno wiecie, że awokado jest bardzo zdrowym (i notabene nie typowym) owocem więc nie będę się tu rozpisywać na ten temat :) Dodam jeszcze tylko, że krem idealnie pasuje do kanapek, owsianki/kaszy jaglanej na słodko, naleśników, placków, gofrów itp. itd.... :)



KREM KAKAOWY Z AWOKADO 

1 mały słoiczek (ok. 300g)




duże dojrzałe awokado (po obraniu 210g)
20g naturalnego kakao
łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę bez grudek. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego :)




PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

1 komentarz:

  1. probowalam, rewelka, smakuje jak mus czekoladowy. ja jeszcze dodaje mleko kokosowe. zamiast awokado mozna tez dyni dodac, rowniez pychotka ;-)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna