Pyszne, sycące, łatwe do wykonania, wegańskie. Można jeść je
z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem postawiłam na gotowaną fasolkę szparagową
i...chutney "czarna porzeczka z morelą" od Luks Pomady,
który oczywiście Wam polecam! Świetnie sprawdził się w roli dipu do kotletów,
to było bardzo ciekawe połączenie smakowe :)
WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY
5 kotletów
150g batata
100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz ziołowy, czosnek, zioła, pieprz cayenne, sól - do
smaku
Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. W misie
miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania
gładkiej masy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku.
Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C.
Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej
i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :)
Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?