piątek, 18 września 2015

migdałowe risotto ze szparagami






MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI
1 porcja


1-1 1/2  szklanki bulionu warzywnego
50g ryżu do risotto
łyżeczka oliwy
200g szparagów
3 średnie pieczarki
garść migdałów (ok.30g)
przyprawy do smaku

W garnuszku rozgrzać oliwę, dodać ryż i prażyć aż zarumieni się i zacznie ładnie pachnieć. Następnie delikatnie, powoli dodać 1/2 szklanki bulionu (będzie bryzgać więc można to zrobić np. stopniowo łyżką). Gdy ryż wchłonie już tę porcję bulionu dodać kolejne 1/2 szklanki i gotować do wchłonięcia płynu, dodać pozostałe 1/2 szklanki i gotować do końca, lub nie dodawać już więcej płynu. Szparagi również ugotować, pokroić na kawałki (można to zrobić przed ugotowaniem, będzie szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki dodać do ryżu. Migdały z grubsza posiekać, podprażyć, dodać do risotta i wymieszać. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna