pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

domowa konfitura r贸偶ana


Ma pi臋kny zapach i kolor (jak to r贸偶ane przetwory... :)), kt贸rych niestety zdj臋cia nie oddaj膮 :( Moim zdaniem na prawd臋 warto po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu i zrobi膰 konfitur臋 z p艂atk贸w r贸偶y. Wczoraj w sklepie z ciekawo艣膰 przeczyta艂am sk艂ad jednej z konfitur r贸偶anych, wiecie co tam by艂o? No tak, jab艂ka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, g艂贸wna gwiazda........koncentrat z dzikiej r贸偶y - A呕 0,5%! I oni jeszcze nazywaj膮 to konfitur膮 r贸偶an膮...Eh.
Konfitura jest baaardzo s艂odka, mimo, 偶e znacznie zmniejszy艂am ilo艣膰 cukru, poniewa偶 w oryginalnym przepisie by艂o go a偶 750g, a ja da艂am 550g. Nawet nie chc臋 my艣le膰, jak s艂odka musia艂aby by膰 gdybym da艂a te 750g :)







KONFITURA Z P艁ATK脫W R脫呕Y
2-3 s艂oiki konfitury


150g p艂atk贸w wonnej r贸偶y
550g cukru
400g wody
sok z 1 cytryny

P艂atki r贸偶y przebra膰 i usun膮膰 z nich bia艂e ko艅c贸wki, kt贸re mog膮 nada膰 konfiturze goryczy. Nast臋pnie przemy膰 zimn膮 wod膮 i osuszy膰. Lekko pogniecione w r臋kach p艂atki uk艂ada膰 warstwami w szklanej misie ka偶d膮 zasypuj膮c 1-2 艂y偶k膮 / 艂y偶kami cukru. Zakry膰 szczelnie i pozostawi膰 na noc. Nast臋pnego dnia w garnku o grubym dnie zagotowa膰 wod臋 z pozosta艂ym cukrem powoli doprowadzaj膮c do wrzenia. Doda膰 sok z cytryny i gotowa膰 jeszcze ok. 5 minut nie mieszaj膮c. Zdj膮膰 garnek z palnika i ostudzi膰 syrop. Gdy b臋dzie letni w艂o偶y膰 do niego p艂atki r贸偶 i ca艂o艣膰 powoli zagotowa膰. Gotowa膰 30-35 minut. Jeszcze gor膮c膮 konfitur臋 prze艂o偶y膰 do wcze艣niej wyparzonych (wraz z zakr臋tkami) s艂oik贸w i zawekowa膰. Smacznego!


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Jusia13:16

    Fajny pomys艂, z ch臋ci膮 bym zrobi艂a, ale nie wiem , jako艣 nie mog臋 si臋 kompletnie zabra膰 .
    Mo偶e za rok ? tak czy tak przepis zapisuj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Justyna B膮k13:16

    pyszno艣ci:)

    OdpowiedzUsu艅
  3. teenager ;)13:17

    ooo r贸偶ana, nigdy takiej nie robi艂am i ju偶 nawet nie pami臋tam kiedy jad艂am. szkoda , 偶e nie mam p艂atk贸w r贸偶y ... od razu bym wyruszy艂a do kuchni ;)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Kinga Kornacka13:17

    My艣l臋, 偶e najwi臋ksza trudno艣膰 to jednak zdoby膰 te p艂atki r贸偶y, kt贸re nadawa艂yby si臋 do przetworzenia ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Paulina Pyrzewska13:17

    musisz miec talent do gotowania , zeby potrafic gotowac takie konfitury ;)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Anonimowy13:17

    www.anielskieprzysmaki.pl-to jakby si臋 wi臋cej uda艂o zrobi膰 to ja ch臋tnie przyjm臋 ma艂y s艂oiczek:)Monika

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna