W polskich sklepach trudno jeszcze o ten rodzaj masła
orzechowe. Byłam bardzo ciekawa smaku, i gdy masło orzechowe mi się skończyło, to zamiast robić je
po raz drugi zdecydowałam się spróbować masła orzechowego z innych orzechów niż
ziemne. Migdałowa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie
tylko :)) masła orzechowego! :)
Zrobiłam je z małej porcji, tak 'na spróbowanie' , ale Wam radzę od razu
podwoić składniki! :)
Masło migdałowe trzeba miksować dłużej niż masło z orzechów ziemnych, ponieważ migdały mają mniej tłuszczu i wolniej go puszczają. Jednak nie traćcie cierpliwości, warto się 'pomęczyć' :) Z początku długo będzie to po prostu mąka migdałowa, ale potem zacznie się zlepiać i powstanie masło.
MASŁO MIGDAŁOWE
3/4 małego słoiczka (na zdjęciu już trochę podjedzone :))
150g migdałów
3 łyżeczki cukru trzcinowego
spora szczypta soli
Migdały podprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera / blendera / malaksera / czy czegokolwiek co miksuje ;) i miksować do momentu uzyskania gładkiej, tłustej i lekko lejącej masy. Dodać cukier, sól i jeszcze przez chwilę zmiksować. Przełożyć do słoiczka i po ostudzeniu zakręcić. Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO,
JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
do tego gorąca grzaneczka!
OdpowiedzUsuńJa jadłam masło migdałowe z Primavitki.. W składzie 99,99% migdałów i sól.. Coś pysznego, ale domowe na pewno smakuje lepiej ;D
OdpowiedzUsuńMigdaly wielbie wiec to cos dla mnie :D
OdpowiedzUsuń*.* zakochałam się w tym c:
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzrobię je jak wrócę z obozu, na pewno :)!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, jest pyszne! robiłam jakiś czas temu ;)
OdpowiedzUsuńNie kuś tak! Mam szlaban na robienie maseł :(
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńmasło migdałowe to uwielbiam !
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ^^ ale domowego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń