piątek, 18 września 2015

rozgrzewająca potrawka pomidorowa z warzywami strączkowymi


Jesień coraz bliżej...Będzie już tylko zimniej... Ja nie zbyt dobrze znoszę te dni. Chodzę zapatulona do tego stopnia, że ostatnio koleżanka powiedziała mi, że poznała mnie jedynie po włosach! :D Wracając do domu staram się iść jak najszybciej, aby tylko uciec od tego zimna... A po powrocie do domu jestem głodna i zmarznięta... Nie mam ochoty na kombinowanie w kwestii obiadu i stanie przy garach. W takie dni moim faworytem jest właśnie to danie.



Szybkie, proste, tanie, sycące i rozgrzewające. Wszystko czego potrzeba :) A wystarczy tylko kilka składników!




POTRAWKA POMIDOROWA
Z WARZYWAMI STRĄCZKOWYMI
1-2 porcje


200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK, w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :))
3 średnie pieczarki
150g cukinii
100g papryki (użyłam czerwonej)
200g passaty pomidorowej
przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazyliakozieradka mielonanasi goreng, pieprz ziołowy, sól, asafetydakmin rzymskiharrisa i papryka słodka ; jeśli Wasza passata jest kwaśna można dodać również 1-2 łyżeczki cukru
natka z pietruszki do podania

Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna