Jako pierwsze zapytam, czy znacie te łakocie? Myślę, że pewnie tak ;) Niestety ich oryginalna wersja nie jest wegańska. Przed przejściem na weganizm je uwielbiałam! I planowałam,
planowałam, planowałam...zrobić te domowe. Ciągle zapominałam. Masło orzechowe i
czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A
najlepsze, że w domowym zaciszu można łatwo podrobić amerykańskie czekoladki.
Smakują niemal identycznie, serio! :)) Wiem, że nie wyglądają jak oryginał i,
że są pod względem wyglądu niedoskonałe, ale...kto by się przejmował wyglądem,
skoro smakują jak prawdziwe Reese's? :))
DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S
11 czekoladek
100g czekolady gorzkiej
60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie
niesolone masło)
Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki
na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym
rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6
wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada
zastygła.
Jeśli Wasze masło ma dość stałą konsystencję warto je nieco
rozpuścić.
Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła
orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym
wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki.
Rozpuścić drugą część czekolady.
Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2
łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do
lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)
Możecie przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak
wtedy są miękkie i czekolada szybko brudzi palce. Ja przechowywałam je w
lodówce i szczerze mówiąc to takie schłodzone nawet bardziej mi smakowały :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
pyyycha!
OdpowiedzUsuńGenialne ! Koniecznie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńja ich nie znam, nawet nigdy nie słyszałam, ale to nieważne, i tak mnie przekonałaś do nich :D
OdpowiedzUsuńp.s. teraz blog wygląda pięknie! jest świeżo, jasno i przytulnie. :)
O wow! Super ekstra :D nie próbowałam ale mam na nie wielką ochotę, a jeszcze bardziej na takie domowe :)
OdpowiedzUsuńale tutaj ładnie - wszystko idealnie dobrane, wow! :)
OdpowiedzUsuńtych czekoladek jeszcze nie miałam okazji spróbować... ale może teraz uda mi się zrobić takie domowe :)
Nie dane mi było ich spróbować. Domowe czekoladki - to jest to!
OdpowiedzUsuńŁadnie tu teraz.
Boskie!
OdpowiedzUsuńnie jadłam ich nawet jeszcze w wersji oryginalnej, ale wyglądają zachęcająco i słodkoo ;)
OdpowiedzUsuńROBIĘ. JUTRO.
OdpowiedzUsuńrewelacyjne słodkości:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te czekoladki! gdyby nie wielka torba czekająca na mnie w domu zrobiłabym Twoją bez wahania :) cóż, na pewno ta wersja jest zdrowsza od oryginalnej, szczególnie jak wybierze się dobrej jakości czekolady i masło
OdpowiedzUsuńJeej *.* Muszę koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńdomowe reese's ! <3 wbrew pozorom to nic trudnego, a smakiem zachwycą pewnie bardziej niż te kupne :) przyznam, że nie kupowałam jeszcze, nie miałam okazji, ale teraz już wiem, że wolę stworzyć domową wersję :)
OdpowiedzUsuńgenialne *.* już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję, bo niestety oryginału nie jadłam ;(:(
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE CZEKAJĄ W ZAMRAŻARCE, O MAMO <3
OdpowiedzUsuńpominę fakt, że spanikowana wlałam całą czekoladę za pierwszym razem i musiałam rozpuścić jeszcze drugie tyle :D
Orgiwalne są pyszne, ale nie ma ich w polsce, a że zalega mi masło orzechowe to z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńKuszące :). Uwielbiam to połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń