Czy czekolada może być zdrowa? Czy można zrobić ją samemu w
domu? Tak i tak! :) Czekolada (w rozsądnych ilosciach ;)) jest bardzo zdrowa -
jeśli mówimy o tej gorzkiej, z zawartością masy kakaowej powyzej 70% i z dobrym
składem, gdzie na pierwszym miejscu nie będzie cukier. Takie czekolady są albo
drogie, albo nie trafiają w gusta większosci ludzi...Wiadomo, że najlepsza jest
ta słodziutka, mleczna czekolada... ;) Ale czekoladę można zrobić też samemu we
własnej kuchni i to jedynie z 3 składników! To pierwsza zaleta. Druga - jest
bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej
czekolady...przetestowałam na Tacie...ciagle prosi żeby zrobiła nową porcje! ;)
DOMOWA WEGAŃSKA CZEKOLADA
ok. 170g tabliczka czekolady
85g oleju kokosowego biolada.pl
40g naturalnego kakao
50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru
Odmierzamy odpowiednią ilość oleju kokosowego i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej do momentu rozpuszczenia (można go rozpuścić w garnuszku, ale pod wpływem temp. straci nieco właściwości odżywczych). Jeśli Wasz olej ma płynną konsystencję mozecie pominąć ten etap. Następnie płynny już olej mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Przelewamy powstałą masę do foremki i wkładamy do lodówki na ok. 2-3h do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
O jacie, w życiu bym nie pomyślała, że z moją alergią na laktozę, będę się mogła zajadać czekoladą. Jutro biegnę uzupełnić zapasy oleju kokosowego!
OdpowiedzUsuńPlant based fille
Czy ksylitol mogę zastąpić czymś innym? (Nie mam na myśli cukru). Mogę na przykład zmienić proporcje kakao i dodać karob (zamiast ksylitolu)? Albo syrop daktylowy itp?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Nie polecam dodawać płynnego srodka słodzącego bo zmieni to konsystencję masy (będzie rzadsza) i efekt nie wyjdzie taki sam. Można użyć np. erytrolu (ma tylko 20kcal w 100g) lub słodzika stołowego w proszku (mniej zdrowa opcja :P)
UsuńTo można samemu zrobić tak cudną czekoladę? :o
OdpowiedzUsuńJak znajdę trochę czasu to stworzę takie cudo :D
i taką czekolada można się zajadać!
OdpowiedzUsuńJestem otwarta na nowe smaki, także z chęcią spróbuję :) dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń