piątek, 18 września 2015

dżem z rabarbaru i truskawek


Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba korzystać :) Rabarbar i truskawki to świetne połączenie. Dżem jest słodki w sam raz, ani nie przesłodzony (za słodki dżem to coś strasznego!), ani nie za mało słodki. Już zaczęłam planować z jakich to jeszcze sezonowych owoców zrobię tego lata dżemy i trochę się ich nazbierało, więc i Wy szykujcie się na nawał dżemów i konfitur i może zróbcie już miejsce w piwnicy... ;)





DŻEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK
3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz'


1kg rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na nieduże kawałki
500g truskawek, umytych i pokrojonych na połówki
sok z połowy cytryny
szklanka cukru

 Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, wymieszać i zagotować. Gotować kilka godzin, aż dżem zgęstnieje. Dobrze jest rozłożyć gotowanie na dwa dni. Ja pierwszego dnia gotowałam ok. 1,5 godziny, a drugiego ok. 1 godzinę, po tym czasie dżem był już gotowy. Słoiki i zakrętki od nich wyparzyć, wytrzeć i wlać do nich jeszcze gorącą konfiturę i dobrze zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i ewentualnie otulić kocem / ścierką. Wskaźnikiem dobrego zamknięcia się słoika jest jest wciągnięcie się wieczka zakrętki do środka (jeśli jest taka możliwość). Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

11 komentarzy:

  1. No to ja już mam przewielki teraz dylemat z tym, co mam zrobić ze swoim rabarbarem po raz pierwszy w życiu. ten dżem prezentuje się niesamowicie smacznie, ale na pierwszy raz chyba lepiej byłoby zrobić coś innego, coś mocno rabarbarowego? sama nie wiem... co polecasz z rabarbarem na pierwszy pierwszy raz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką lub crumble z rabarbarem :)

      Usuń
  2. Marysia13:19

    Ja odkąd 2 lata temu zrobiłam pierwszy dżem, to wpadłam po uszy :P
    Nie wyobrażam sobie nie zrobic z jakiegokolwiek sezonowego owocu chocby słoiczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jusia ♥13:19

    W tym roku tez planuje zrobic dzem :)
    Przepis wykozystam,bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dominika13:19

    Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, a musi być pyszny! Jutro zrobię rabarbarowo-truskawkowe zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Paulina Pyrzewska13:20

    przyznam szczerze, że domowego dżemu jeszcze nie jadłam, a chciałabym bardzo! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. teenager ;)13:20

    no tak skoro słoiczku już gotowe to czekam na jeden haha ;D pychotka ! połączenie świetne,a domowe dżemiki najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olcik13:20

    mm.. dziś robię podobny!:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. claudia u13:20

    Łaaaał zazdroszczę już swojego pierwszego razu :D Ja to domowy to u babci jedynie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagoda S13:21

    jak to pysznie wygląda! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy13:21

    zmałpuje i zrobię taki sam jak Ty, bo jak patrze na ten obrazek, to nogi same po bułki biegną, by otworzyć słoiczek pychotki

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna