pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

domowa masa makowa


Nigdy nawet si臋 nie zastanawia艂am i zawsze w okresie 艣wi膮tecznym podczas zakup贸w w koszyku l膮dowa艂a puszkowa masa makowa. Na prawd臋, nie pomy艣la艂am, 偶eby zrobi膰 domow膮... W tym roku nauczy艂am si臋 sama wytworzy膰 wiele rzeczy, kt贸re zazwyczaj kupowa艂am w sklepie (i przy okazji przekona艂am si臋, 偶e domowe=najlepsze :)) wi臋c pomy艣la艂am, 偶e masa makowa b臋dzie kolejna na tej li艣cie. Nawet nie wiecie ile tracicie kupuj膮c ten mak z puszki! Domowa masa makowa bije wszystkie sklepowe na g艂ow臋! Przemilcz臋 ju偶 sk艂ad - bo w tej, kt贸r膮 kupicie w supermarkecie macie kilka rodzynk贸w i migda艂贸w na krzy偶 oraz mi贸d, kt贸ry nie jest wega艅ski. A w domowej? Masa bakalii, zero chemii, syrop z agawy zamiast miodu! I mo偶ecie sami wybra膰 zestaw bakalii jakie chcecie mie膰 w swojej masie :) Nie lubisz rodzynk贸w? 呕aden problem - u偶yj suszonej 偶urawiny lub innych suszonych owoc贸w jakie lubisz. Same plusy :) Wykonanie nie jest trudne, wr臋cz tak samo proste jak p贸j艣cie do sklepu, jedynie moczenie maku zabiera troch臋 czasu, ale warto, oj warto :) 






DOMOWA MASA MAKOWA
ponad 800g masy makowej



200g mielonego maku niebieskiego (ja u偶y艂am TAKIEGO)
50g rodzynk贸w
20g orzech贸w w艂oskich
30g migda艂贸w
50g suszonych moreli
30g suszonych 艣liwek
100g syropu z agawy (lub klonowego / miodu sztucznego)
60g cukru
300ml wody
1/2 buteleczki olejku migda艂owego

Mak zalewamy na noc wod膮 i przykrywamy. Nast臋pnego dnia siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem oraz olejkiem dodajemy do maku. Mieszamy dok艂adnie. Mas臋 przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku (np. w zakr臋conym s艂oiku) w lod贸wce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna