Nigdy nawet si臋 nie zastanawia艂am i zawsze w okresie
艣wi膮tecznym podczas zakup贸w w koszyku l膮dowa艂a puszkowa masa makowa. Na prawd臋,
nie pomy艣la艂am, 偶eby zrobi膰 domow膮... W tym roku nauczy艂am si臋 sama wytworzy膰
wiele rzeczy, kt贸re zazwyczaj kupowa艂am w sklepie (i przy okazji przekona艂am
si臋, 偶e domowe=najlepsze :)) wi臋c pomy艣la艂am, 偶e masa makowa b臋dzie kolejna na
tej li艣cie. Nawet nie wiecie ile tracicie kupuj膮c ten mak z puszki! Domowa masa
makowa bije wszystkie sklepowe na g艂ow臋! Przemilcz臋 ju偶 sk艂ad - bo w tej, kt贸r膮
kupicie w supermarkecie macie kilka rodzynk贸w i migda艂贸w na krzy偶 oraz mi贸d, kt贸ry nie jest wega艅ski. A w domowej? Masa bakalii,
zero chemii, syrop z agawy zamiast miodu! I mo偶ecie sami wybra膰 zestaw bakalii jakie chcecie
mie膰 w swojej masie :) Nie lubisz rodzynk贸w? 呕aden problem - u偶yj suszonej
偶urawiny lub innych suszonych owoc贸w jakie lubisz. Same plusy :) Wykonanie nie
jest trudne, wr臋cz tak samo proste jak p贸j艣cie do sklepu, jedynie moczenie maku
zabiera troch臋 czasu, ale warto, oj warto :)
DOMOWA MASA MAKOWA
ponad 800g masy makowej
200g mielonego maku niebieskiego (ja u偶y艂am TAKIEGO)
50g rodzynk贸w
20g orzech贸w w艂oskich
30g migda艂贸w
50g suszonych moreli
20g orzech贸w w艂oskich
30g migda艂贸w
50g suszonych moreli
30g suszonych 艣liwek
100g syropu z agawy (lub klonowego / miodu sztucznego)
60g cukru
300ml wody
1/2 buteleczki olejku migda艂owego
100g syropu z agawy (lub klonowego / miodu sztucznego)
60g cukru
300ml wody
1/2 buteleczki olejku migda艂owego
Mak zalewamy na noc wod膮 i przykrywamy. Nast臋pnego dnia
siekamy bakalie i razem z miodem, cukrem oraz olejkiem dodajemy do maku.
Mieszamy dok艂adnie. Mas臋 przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku (np. w
zakr臋conym s艂oiku) w lod贸wce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?