Nie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na
straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam
przygotować z niego dżem. Mam nadzieję, że i Wam uda się jeszcze gdzieś dostać
ten rabarbar i przygotować poniższy dżem, bo jest na prawdę pyszny! Ostatnio do
mnóstwa potraw na słodko dodaję wodę różaną - pokochałam jej aromat! Z rabarbarem
łączy się idealnie! Dzięki temu dodatkowi nie jest to zwykły dżem z
rabarbaru... ;) Nabiera on zupełnie nowego charakteru! Na prawdę warto
zainwestować w wodę różaną i przygotować ten obłędny dżem :) Nie przepadam za
(prze)słodkimi dżemami, więc do mojego nie dałam dużo cukru i jest w sam raz -
nie za slodki, ale i nie za kwaśny :)
DŻEM RABARBAROWO-RÓŻANY
4 słoiki
1,2kg rabarbaru (waga już po odcięciu końcówek)
300g cukru (przy tej ilości dżem jest kwaskowaty - możecie
śmiało dodać wiecej jesli wolicie słodszy)
4 łyżki wody różanej
Rabarbar kroimy na kawałki (jeśli jest łykowaty możecie go
obrać - ja tego nie robiłam), wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i
odstawiamy na ok. 15-20 minut, mieszamy i włączamy palnik. Gotujemy dżem do
momentu aż kawałki rabarbaru w większości sie rozpadną, będą miękkie a dżem
będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem
gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących
nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?