Znaj膮 go chyba wszyscy. Mama zawsze kaza艂a mi go pi膰 gdy chorowa艂am. W
dzieci艅stwie bardzo go lubi艂am i nawet gdy by艂am zdrowa pi艂am go. Mowa
oczywi艣cie o domowym. Sklepowe soki "owocowe" powoduj膮, 偶e mam ochot臋
za艂ama膰 r臋ce. Tyle w nich owoc贸w, ile 艣niegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie
sprawdzi艂am sk艂ad jednego z popularniejszych - wiecie ile mia艂 malin? A呕 0,5%!
I to 艣mie si臋 nazywa膰 syropem malinowym. Na pierwszym miejscu oczywi艣cie
cukier, lub w innych syropach jeszcze gorszy syrop g-f. A przecie偶 zrobienie
domowego syropu z malin nie jest ani troche trudne czy bardzo pracoch艂onne.
Lepiej chyba wiedzie膰 co si臋 pije? Poza tym sklepowym syropem z zaw. 90% chemii
nikogo nie wyleczycie. Za to domowy syrop b臋d膮 chcieli pi膰 i wszyscy zdrowi :)
M贸j syrop nie ma w sobie du偶o cukru, nie jest baaaaardzo s艂odki. Z czasem gdy
sta艂am si臋 starsza zmieni艂y mi si臋 smaki i syrop by艂 dla mnie tak okropnie
s艂odki, 偶e nawet podczas grypy nie chcia艂am go pi膰, bo nie przechodzi艂 mi przez
gard艂o bez wypicia nast臋pnie dw贸ch szklanek wody. Syrop z tego przepisu jest
idealnie s艂odki. Dobry b臋dzie nie tylko do rozrobienia z wod膮, ale i np. do
deser贸w :)
SYROP MALINOWY
6 s艂oiczk贸w po ok. 300ml
2kg malin
400g cukru (w tym 2 艂y偶ki cukru z wanili膮)
Maliny uk艂adamy warstwami w garnku, ka偶d膮 warstw臋 zasypuj膮c cukrem. Odstawiamy na ok. 40 minut. Nast臋pnie ca艂o艣膰 zagotowujemy i gotujemy ok. 5-10 minut. Bierzemy drugi garnek, czerpak i sito, kt贸re umieszczamy nad garnkiem. Przez sitko przecieramy maliny, tak aby sok zosta艂 w drugim garnku. Ponownie doprowadzamy syrop do wrzenia i szybko przelewamy do gor膮cych, wyparzonych s艂oik贸w i zakr臋camy wyparzonymi zakr臋tkami. Odwracamy s艂oiki do g贸ry dnem i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Malin, kt贸re Wam zostan膮 nie wyrzucajcie, zr贸bcie z nich nalewk臋 - KLIK :) Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?