piątek, 18 września 2015

sorbet truskawkowo-bananowy


Mimo, że pogoda ostatnio jest coraz bardziej w kratkę - wciąż mamy lato! A latem trzeba się czymś chłodzić, gdy w dzień 30*C w cieniu...Na ratunek...lody! A dokładniej sorbet owocowy i 200% bardziej orzeźwiający niż tradycyjne lody. Poza tym ma też dużo witamin. Przyjemne z pożytecznym :) To co? Zapraszam po przepis!






SORBET TRUSKAWKOWO-BANANOWY
3 porcje


400g truskawek
200g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
50g słodu kukurydzianego (w wersji nie wegańskiej można użyć np. miodu)

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i schładzamy do temp. 4*C (wstawcie do lodówki na ok. 2-3h). Następnie zblenowane owoce przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy wg. instrukcji. Podajemy od razu lub schładzamy w zamrażarce jeszcze ok. 30-40 minut co 10 mieszając. Smacznego! :)
Jeśli nie masz maszynki do lodów - również zblenduj wszystkie składniki, a następnie przelej do formy i wstaw do zamrażarki. Miksuj masę co ok. 30-60 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji (czynność trzeba powtórzyć około 3-4 razy).


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna