Nie wiedziałam do czego użyć okary pozostałej po produkcji
domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich
sojowych pulpecików :) Od razu też pomyślałam, że fajnie sprawdziły by się w
spaghetti z sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie
było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też
będziecie wiedzieć co zrobić z pozostałą soją. I spaghetti jak z
"Zakochanego Kundla" gotowe! :)
P.S. Polecam zrobić pulpety z większej ilości składników i użyć je np.
następnego dnia czy nawet zamrozić :)
SPAGHETTI BOLOGNESE
Z WEGAŃSKIMI SOJOWYMI PULPECIKAMI
1 porcja
90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej soi)
3/4 szklanki wody
czubata łyżka mielonego lnu + 2 łyżki wody - wymieszać
ulubione przyprawy do smaku
Soję ugotować w 3/4 szklanki wody. Gdy wchłonie płyn dodać rozmieszany len i doprawić do smaku. Z masy lepić kulki (jeśli masa będzie zbyt luźna dodać mąki, jeśli zbyt sucha - wody) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut (jeśli możliwe - z termoobiegiem) w 200*C. Lekko ostudzić.
80g bezglutenowego makaronu spaghetti
70g passaty pomidorowej
40-50g papryki czerwonej
średnia marchewka, ok. 60g
garstka świeżej bazylii
ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy
Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem. Kilka sojowych pulpetów pokroić na ćwiartki i dodać do makaronu. Przełożyć danie na talerz. Na wierzchu ułożyć pozostałe pulpeciki i udekorować bazylią. Smacznego! :)
70g passaty pomidorowej
40-50g papryki czerwonej
średnia marchewka, ok. 60g
garstka świeżej bazylii
ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy
Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron wymieszać z sosem. Kilka sojowych pulpetów pokroić na ćwiartki i dodać do makaronu. Przełożyć danie na talerz. Na wierzchu ułożyć pozostałe pulpeciki i udekorować bazylią. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?