Na Wielkanocnych stołach bardzo często pojawiają się
pasztety. Tradycyjnie są to pasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie
muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować
pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam
dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam
wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu na jego intensywny
kolor, na pewno nie umknie nikomu i pojawią się pytania "co to
takiego?". Wtedy trzeba zachęcić do spróbowania! Wypróbowałam oba pasztety
na "mięsożercach" i nie kręcili nosem, wręcz przeciwnie - bardzo im
smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go
każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z
ulubionym sosem itp. :) Polecam!
WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY
Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI
SŁONECZNIKA
keksówka o dł. 20-25cm
200g marchewki
300ml wody
duży ząbek czosnku
2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g)
łyżka mielonego siemienia lnianego (10g)
40g ziaren słonecznika
przyprawy: pieprz czarny/ziołowy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku
Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C. Studzimy w formie. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?