艣roda, 22 kwietnia 2020

zdrowe cookie dough z ciecierzycy // healthy chickpea cookie dough


E N G L I S H   B E L O W 

Przynajcie si臋, kto zawsze wylizuje misk臋 po przygotwaniu masy na ciasteczka? Trudno si臋 przed tym powstrzyma膰, musz臋 przyzna膰... Smak dzieci艅stwa, no nie? ;) A co je艣li powiem Wam, 偶e przygotowuj膮c to "cookie dough" z ciecierzycy mo偶ecie zje艣膰 ca艂膮 miske "masy ciasteczkowej" i nie sko艅czycie z b贸lem brzucha czy niekomfortowym uczuciem kt贸re wyst臋puje bo zjedzeniu zbyt du偶ej ilo艣ci cukru na raz. Baz膮 tej "masy ciasteczkowej" znanej tak偶e jako "cookie dough" jest ciecierzyca! Pewnie my艣licie, 偶e oszala艂am por贸wnuj膮c cookie dough zrobione z warzywa str膮czkowego do tradycyjnego cookie dough, ale...uwierzcie mi, 偶e smakuje r贸wnie dobrze, a jest o wiele zdrowsze i w gwarantuj臋, 偶e zaskpoi ochot臋 na s艂odkie! Ka偶dy kto spr贸bowa艂 mojej masy ciasteczkowej z ciecierzycy nie zgad艂 co by艂o jej baz膮! Opr贸cz ciecierzycy b臋dziemy potrzebowa膰 czekolady, mas艂a orzechowego, p艂atk贸w owsianych oraz s艂odzid艂a - ja u偶y艂am erytrolu, ale sprawdzi si臋 tak偶e i ksylitol czy syrop klonowy lub daktylowy. 





COOKIE DOUGH Z CIECIERZYCY


puszka ciecierzycy lub 240g ugotowanej ciecierzycy
100g mas艂a orzechowego lub mas艂a z nerkowc贸w 
35g czekolady, drobno posiekanej 
40g p艂atk贸w owsianych
10g proszku maca (opcjonalnie)
70ml mleka ro艣linnego
100g erytrolu lub innego s艂odzid艂a (ksylitol czy syrop klonowy lub daktylowy)

P艂atki owsiane blendujemy na m膮k臋 (mo偶na u偶y膰 gotowej m膮ki owsianej). Nast臋pnie dodajemy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki opr贸cz czekolady i miksujemy do momentu uzyskania g艂adkiej konsystencji. Przek艂adamy powsta艂膮 mas臋 ciasteczkow膮 do miski i mieszamy z posiekan膮 czekolad膮. Przechowujemy w lod贸wce max. 4 dni. Smacznego! :) 



E N G L I S H  V E R S I O N

It's difficult to resist licking the bowl and spoon after preparing cookie dough, isn't it? It also reminds of my childhood and waiting until my mum finishes preparing the dough so I can indulge in licking the bowl and the spoon ;) Then I usually suffered from a stomach ache but well, it was so worth it... What about a cookie dough that won't cause stomach ache and won't make you feel sick (there's a lot of sugar in it after all...)? I have a perfect solution, which is...chickpea cookie dough! I bet you're thinking that I'm crazy, comparing a cookie dough made with a legume to the traditional one. Don't judge until you try it, though! It tastes equally good, and everyone who tried it couldn't tell what was the base of my cookie dough! It does not taste like chickpeas at all! That's thanks to other ingredients that we will use in this recipe, such as peanut butterchocolate chipsoats and something to sweeten it with; I used erythritol but you can use xylitol, maple syrup or date syrup or another sweetener of your choice. 



CHICKPEA COOKIE DOUGH


1 tin of chickpeas, or 240g of cooked chickpeas
100g peanut or cashew butter
35g chocolate chips
40g oats
10g maca powder (optional)
70ml plant milk
100g erythritol or another sweetener of your choice such as xylitol, maple syrup, date syrup, etc. (I used NATVIA erythritol)

Blend the oats until they have flour-like consistency (you can use store-bought oat flour instead). Then, to the food processor add all the ingredients but chocolate and process until smooth. Transfer the cookie dough into a bowl and mix in the chocolate chips. Store in the airtight container in the fridge for up to 4 days. Enjoy!




NUTRITIONAL FACTS:

1 komentarz:

  1. Genialne. Przechodz臋 na weganizm powoli i zaskakuje mnie, jak cz臋sto nawet nie czu膰, 偶e u偶y艂o si臋 jakiego艣 zamiennika. Ostatnio robi艂am kotlety z soczewicy i by艂y pyszne ;) a co do ciasta - zawsze wylizuj臋 misk臋 :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna