wtorek, 28 lipca 2020

czekoladowe serniczki jaglane {bez cukru & glutenu} // chocolate millet cheezecakes {sugar & gluten-free}

E N G L I S H  B E L O W


Witajcie...po do艣膰 d艂ugiej przerwie... Aby usprawiedliwi膰 moj膮 nieobecno艣膰 powiem tylko 偶e po sko艅czeniu studi贸w zacz臋艂am pracowa膰 na pe艂en etat i przeprowadzi艂am si臋 i nie mia艂am ani czasu ani warunk贸w do przygotowywania nowych przepis贸w czy publikowaniu ich na blogu. Mam nadziej臋, 偶e nied艂ugo b臋d臋 mog艂a powr贸ci膰 do regularnego blogowania! Planuj臋 r贸wnie偶 wkr贸tce przenie艣膰 bloga na w艂asn膮 domen臋.
Tyle s艂owem wst臋pu, teraz przejd藕my do przepisu! Podczas pakowania do przeprowadzki znalaz艂am w szafce kuchennej dwa kilogramy kaszy jaglanej z kr贸tkim terminem przydatno艣ci...nie lubi臋 marnowa膰 jedzenia, tak偶e teraz moja dieta b臋dzie do艣膰 bogata w jaglank臋 :D Kasza jaglana bardziej smakuje mi w wersji na s艂odko ni偶 na wytrawnie, dlatego na pocz膮tek postanowi艂am przygotowa膰 pyszne czekoladowe serniczki! Przygotowa艂am mini serniczki w silikonowych foremkach na mufinki, ale mo偶ecie tak偶e przygotowa膰 z tego przepisu jedn膮 du偶膮 tart臋.






CZEKOLADOWE SERNICZKI JAGLANE 
15 mini serniczk贸w lub 20cm tarta


sp贸d:
100g 艣wie偶ych daktyli (je艣li u偶ywasz suszonych namocz je na oko艂o 15 minut aby zmi臋k艂y)
30g mas艂a migda艂owego (lub orzechowego)
30g syropu klonowego lub innego s艂odzi艂a w p艂ynnej wersji
30g preparowanej kaszy jaglanej

Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w mikserze i miksuj do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Powsta艂膮 mas膮 wy艂贸偶 sp贸d silikonowych foremek na muffinki lub formy do tarty i wyr贸wnaj wierzch. W艂贸偶 do lod贸wki na czas przygotowania masy sernikowej.

masa sernikowa:
200g kaszy jaglanej
500ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am ry偶owego, ale ka偶de si臋 sprawdzi)
250ml wody
200ml mleka ro艣linnego - do miksowania
100g mas艂a orzechowego (ja mia艂am mas艂o orzechowego o smaku czekoladowo-mi臋towym, ale ka偶dy rodzaj si臋 sprawdzi; migda艂owe czy z nerkowc贸w tak偶e :))
2 艂y偶ki kakao
100g erytrolu (lub innej substancji s艂odz膮cej)
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Kasz臋 jaglan膮 ugotuj w 500ml mleka i 250ml wody do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂y p艂yn (oko艂o 15-20 minut) i b臋dzie mi臋kka. Pozostaw kasz臋 do wystudzenia na oko艂o 20-30 minut. Nast臋pnie umie艣膰 wszystkie sk艂adniki w mikserze i zmiksuj na g艂adk膮 mas臋. Czekoladow膮 mas臋 sernikow膮 umie艣膰 na wcze艣niej przygotowanym spodzie. Gotowe serniczki wstaw do lod贸wki na minimum 2h przed podaniem. Przechowuj w lod贸wce max. 4 dni. Smacznego! :)




 E N G L I S H  V E R S I O N 

CHOCOLATE MILLET CHEEZECAKES
15 mini cheezecakes or one big tart (酶 9in)

base:
100g fresh dates (if using dried, soak them for 15-20 minutes to soften)
30g almond butter (or peanut butter)
30g vegan honey (or maple/agave)
30g puffed millet cereal 

Add all the ingredients to a blender and blend until combined and reaches a sticky, crumbly consistency. Press the mix into 15 silicon muffin moulds or one big tart pan. Put in a fridge while you're preparing the filling.

cheezecake filling:
200g millet 
500ml plant milk (I used Alpro rice milk but any plant milk will work)
250ml water 
200ml plant milk to blend 
100g nut butter (I used chocolate-mint peanut butter by hann.made >>click<< but any nut butter will work!)
2 tbsp cacao powder
100g erythritol (I use Natvia >>click<<) or other sweetener of your choice.

Cook millet in 500ml plant milk and 250ml water until it absorbs all the liquid (it takes around 15-20 minutes). Leave it to cool for about 30 minutes. Then, add all ingredients to a food processor and process until smooth (you can also use a hand blender to blend the ingredients). Spoon the filling onto the prepared bases and put the cheezecakes in a fringe for at least 2h before serving. Store in a fridge for up to 4 days. Enjoy! :)   





1 komentarz:

  1. Super pomys艂 ;) te偶 nie lubi臋 marnowa膰 i wyrzuca膰 jedzenia. A co do serniczk贸w jaglanych, robi艂am ju偶 raz jaglany sernik i by艂 pyszny :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna