sobota, 21 marca 2020

zdrowe trufle czekoladowe z fasoli // healthy chocolate black bean truffles


E N G L I S H  B E L O W
Kto by pomy艣la艂, 偶e cztery specyficzne sk艂adniki po艂膮czone razem stworz膮 co艣 tak pysznego! Nie b臋d臋 skromna, ale jestem dumna z tego przepisu! Zawsze podchodzi艂am nieco sceptycznie do s艂odkich przepis贸w z u偶yciem warzyw czy fasoli, ale za ka偶dym razem przygotowywa艂am co艣 z ich u偶yciem, by艂o pysznie! :) 
Bardzo, baaardzo polecam Wam TEN przepis, trufle s膮 przepyszne, fasola jest w og贸lnie nie wyczuwalna! S膮 s艂odkie, czekoladowe, konsystencja jest kremowa, a ca艂o艣膰 jest zako艅czona skorupk膮 z gorzkiej czekolady, kt贸ra sprawia, 偶e czujesz jakby艣 jad艂 tradycyjne trufle... 
W moich truflach czekoladowych z czarnej fasoli nie znajdziesz jednak rafinowanego cukru czy t艂uszczu. Sk艂adaj膮 si臋 one z fasoli, daktyli, kakao, mas艂a orzechowego oraz gorzkiej czekolady na polew臋. Dzi臋ki bazowemu sk艂adnikowi kt贸rym jest fasola oraz dodatkowi mas艂a orzechowego, s膮 r贸wnie偶 naturalnie bogate w bia艂ko - jednak trufla dostarcza oko艂o 4g bia艂ka i 120 kalorii.






ZDROWE TRUFLE CZEKOLADOWE Z CZARNEJ FASOLI
10-11 trufli 


puszka czarnej fasoli (240g po ods膮czeniu)
50g g臋stego mas艂a orzechowego
30g kakao
100g daktyli
80g gorzkiej czekolady

Fasol臋, mas艂o orzechowe, kakao i daktyle umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Nast臋pnie z powsta艂ej masy formujemy r贸wnej wielko艣ci kulki (oko艂o 10-11, u mnie ka偶da mia艂a 艣rednio 35g i wysz艂o mi 11) kt贸re odkladamy na talerz. Czekolad臋 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej lub w mikrofal贸wce. Ka偶d膮 z kulek pokrywamy rozpuszczon膮 czekolad膮. Ja najpierw pokry艂am po艂ow臋 ka偶dej kulki, potem w艂o偶y艂am je na 15 minut do lod贸wki aby czekolada zastyg艂a i pokry艂am drug膮 po艂ow臋 czekolad膮. Gdy trufle s膮 ju偶 w ca艂o艣ci pokryte czekoladow膮 polew膮, uk艂adamy je w pojemniku i wk艂adamy do lod贸wki do momentu zastygni臋cia polewy. Przechowujemy w lod贸wce max. 4 dni. Smacznego! :) 


E N G L I S H  V E R S I O N 
Who would've thought that these four specific ingredients would create something that tasty! I'm not going to be modest here, but I'm actually proud of this recipe... :) I have always been a little skeptical about sweet recipes using vegetables or beans but every time I prepared them, they were always really tasty so there's nothing to be afraid of
I really, reaaaaally recommend you THIS recipe, these truffles are honestly life-changing, they're so delicious, and you can't taste the beans AT ALL! They're sweet, chocolatey, creamy and covered in dark chocolate, which makes them taste almost as traditional truffles...
In my black bean chocolate truffles, there's no refined sugar or fat. They're made out of black beans, dates, cacao powder, peanut butter and covered in dark chocolate. Because of the base of them, which is black beans, and the addition of peanut butter, they're naturally rich in protein - one truffle has approx. 4g of protein and 120 calories.



HEALTHY BLACK BEAN CHOCOLATE TRUFFLES
10-11 truffles 



1 can of black beans (240g drained)
50g (thick) peanut butter (I used chocolate peanut butter by hann.dmade - >>CLICK<<)
30g cocoa powder
100g dates
80g dark chocolate 

Place the beans, peanut butter, cocoa powder and dates in a food processor and process until smooth. Damp your hands a little and form 10-11 even truffles (I made 11 and each one was approx. 35g). Place formed truffles on a plate and then melt the chocolate either in a microwave or in a water bath. Cover each truffle in melted chocolate; I covered half of each truffle first, then put them in the fridge for about 15 minutes for the chocolate to set, then covered the other half in chocolate and put the truffles back in the fridge until the chocolate has set. Store the truffles in a Tupperware in a fridge for up to 4 days. Enjoy! :) 




NUTRITIONAL FACTS FOR 1 TRUFFLE (based on 11 truffles)

4 komentarze:

  1. Od jakiego艣 czasu bardzo lubi臋 takie zdrowe s艂odycze i sama troch臋 robi臋 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Mo偶na zamieni膰 czarn膮 fasol臋 na czerwon膮?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Martyna20:32

      Bardziej polecam bia艂膮 :) Jest 艂agodniejsza w smaku

      Usu艅
  3. Dzi臋kuj臋 za przepis. Robi艂am ju偶 trzy razy, pycha :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna