piątek, 18 września 2015

dżem truskawkowy


Robicie domowe dżemy? Ja, odkąd w poprzednie wakacje ugotowałam pierwszy, prawie wcale nie kupuję ich w sklepie, bo w piwnicy zawsze jest jakiś domowy. Są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, a poza tym gotowanie domowego dżemu jest dla mnie czystą przyjemnością i uwielbiam to robić :) Kolejnym plusem jest to, że w najmroźniejszą zimę możemy pójść do piwnicy/spiżarki i wyjąć z niej taki na przykład truskawkowy dżem i przypomnieć sobie lato... :)





DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY
4 słoiki po 300ml


1,5kg truskawek
250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki)
sok z jednej cytryny

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się na kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. robiłam takie! a w jednym na próbę dodałam jeszcze trochę wanilii - efekt wspaniały (bo oczywiście przed zamknięciem do słoiczków nie da się ominąć próbowania :D )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dominika13:06

    u mnie w domu też robimy dżemy i już nie wyobrażam sobie, że mogłabym jeść sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalie13:07

    U mnie w domu nie ma miejsca na robienie i na trzymanie :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy13:07

    cukier jest zdrowy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest najzdrowszym produktem, ale używany w umiarze jeszcze nikogo nie zabił :) Poza tym w dżemie jest go na prawdę niewiele, biorąc pod uwagę przepisy, w których na 1kg owoców daje się 0,5kg lub nawet 1kg (!!!) cukru.
      Połowę cukru można zastąpić trzcinowym.

      Usuń
  5. A czy można zamiast cukru użyć ksylitol?

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna