Robicie domowe dżemy? Ja, odkąd w poprzednie wakacje
ugotowałam pierwszy, prawie wcale nie kupuję ich w sklepie, bo w piwnicy zawsze
jest jakiś domowy. Są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, a poza tym gotowanie
domowego dżemu jest dla mnie czystą przyjemnością i uwielbiam to robić :)
Kolejnym plusem jest to, że w najmroźniejszą zimę możemy pójść do
piwnicy/spiżarki i wyjąć z niej taki na przykład truskawkowy dżem i przypomnieć
sobie lato... :)
DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY
4 słoiki po 300ml
1,5kg truskawek
250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był
baaardzo słodki)
sok z jednej cytryny
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się na kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
sok z jednej cytryny
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się na kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
robiłam takie! a w jednym na próbę dodałam jeszcze trochę wanilii - efekt wspaniały (bo oczywiście przed zamknięciem do słoiczków nie da się ominąć próbowania :D )
OdpowiedzUsuńu mnie w domu też robimy dżemy i już nie wyobrażam sobie, że mogłabym jeść sklepowe :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie ma miejsca na robienie i na trzymanie :c
OdpowiedzUsuńcukier jest zdrowy? ;)
OdpowiedzUsuńNie jest najzdrowszym produktem, ale używany w umiarze jeszcze nikogo nie zabił :) Poza tym w dżemie jest go na prawdę niewiele, biorąc pod uwagę przepisy, w których na 1kg owoców daje się 0,5kg lub nawet 1kg (!!!) cukru.
UsuńPołowę cukru można zastąpić trzcinowym.
A czy można zamiast cukru użyć ksylitol?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń