pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

razowe pierogi ze szpinakiem i w臋dzonym tofu


Dzisiaj, opr贸cz pierwszego dnia wiosny i urodzin mojego Taty :)) ma miejsce r贸wnie偶...Mi臋dzynarodowy Dzie艅 Bez Mi臋sa! Jak dla mnie "dzie艅 jak co dzie艅", ale mo偶e Ty spr贸bujesz obej艣膰 si臋 dzi艣 bez tego sk艂adnika? Je艣li nie masz pomys艂u na obiad kilka wega艅skich propozycji znajdziesz TUTAJ, a dzisiaj dodatkowo proponuj臋 pierogi ze szpinakiem i w臋dzonym tofu.







RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I W臉DZONYM TOFU
12 pierog贸w


60g m膮ki pszennej razowej
50g m膮ki pszennej 'zwyk艂ej'
ok.1/3 szklanki ciep艂ej wody
艂y偶eczka oleju
1/2 艂y偶eczki soli

Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto, uformowa膰 kul臋 i odstawi膰 na ok. 30 minut do lod贸wki.

150g mro偶onego, rozdrobionego szpinaku (nale偶y go rozmrozi膰)
s贸l, pieprz zio艂owy i cytrynowy, z膮bek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy 

Szpinak umie艣ci膰 w rondelku i odparowa膰 z niego wod臋. Doda膰 przyprawy i rozgniecione widelcem tofu.

Ciasto wyj膮膰 z lod贸wki, kr贸tko wyrobi膰 i rozwa艂kowa膰 cienko. Szklank膮 wycina膰 ko艂a, nak艂ada膰 farsz i skleja膰 brzegi. Gotowe pierogi wrzuca膰 do gotuj膮cej si臋 wody i gotowa膰 ok. 1-2 minuty od momentu wyp艂yni臋cia. Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy13:36

    mog臋 u偶y膰 艣wie偶ego szpinaku?

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna