Ten dżem został zrobiony na życzenie Mamy. Kiedyś ktoś
poczęstował ją właśnie dżemem z dyni i pomarańczy i tak jej posmakował, że
zechciała swój. A więc proszę Mamo :)
Dzięki dodatkowi cytrusów w dżemie nie dominuje mdły smak
dyni, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych ma wspaniały, jesienno-zimowy
aromat.
Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los
tej, która wylądowała w tym dżemie. :))
KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
4 słoiki po 320ml
1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
3 pomarańcze (ok. 550g)
skórka z 1/2 - 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
gwiazdka anyżu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego,
polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku
dżemowi :))
Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3
godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć się
skórek i białych ooczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ. Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z
pomarańczy, sok z cytryny i przyprawy. Gotować od czasu do czasu
mieszając ok. 1 1/2 godziny. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić dżem do
ostudzenia. Ponownie zagotować (można to zrobić np. następnego dnia, nawet
lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć
anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami
słoików i zapasteryzować. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Chyba moja dynie tez czeka taki los :)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawde pysznie, a ten aromat musi byc niesamowity !
co do ciemnego cukru w zupełności się zgadzam! tego lata zrobiłam truskawkowy cały słodzony cukrem trzcinowym, całkiem inna bajka :)
OdpowiedzUsuńa co do samego dżemu, bardzo mnie intryguje ten smak. kolor zachwyca, składniki zachwycają. dynie czekają do obróbki. oh, już sama nie wiem co zrobić z tej dyni!
O, podoba mi się! Właśnie dziś myślałam jak przyrządzić dynie w garnku, a nie piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńtwoje przepisy coraz bardziej mnie zachęcają do tego, żeby samej zrobić takie domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńpenie cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje ! :)
mniam!
OdpowiedzUsuńAle pychotka:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ten dżemik :)
OdpowiedzUsuńTrzymaj kciuki żebym niczego nie zepsuł :)
Dżem trudno zepsuć! :) No ale trzymam kciuki :) Daj znać jak smakuje :)
Usuń
OdpowiedzUsuńZnakomity :-)