Przyszła jesień, przyniosła ze sobą jabłka i...dynię! Dynia
jest na tyle uniwersalna, że idealnie smakuje i na wytrawnie i na słodko.
Dzisiaj przedstawiam przepis w wersji wytrawnej, ale na te słodkie też
przyjdzie czas :)
Na blogu jest już jeden przepis na zupę krem z dyni - KLIK. Dzisiejszy jest jednak zupełnie inny, ponieważ
wzbogaciłam go o sporą ilość tahini. Dynia i sezam to świetne połączenie!
Polecam spróbować :) Zupa jest rozgrzewająca i przepyszna.
Jeśli macie już przygotowane puree z dyni, zrobienie tej
zupy zajmie Wam mniej niż 20 minut! :)
SEZAMOWA ZUPA KREM Z DYNI
4 porcje
700g puree z dyni
2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki
bulionu warzywnego)
100g jogurtu sojowego (lub śmietanki sojowej)
przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka, kardamon,
suszony czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól - do smaku
W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kostkę rosołową i
rozpuścić. Następnie dodać puree z dyni, jogurt lub śmietanę, przyprawy i
tahini. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Zupę
podawać posypaną sezamem lub natką pietruszki. Smacznego!
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?