Ta mieszanka wpasowuje się jeszcze w świąteczne klimaty, ale
szczerze mówiąc - smakuje dobrze o każdej porze. Czy to grudzień, czy
styczeń...pewnie i w lipcu smakowałaby tak samo wybornie :) Pomysł na taką
granolę zrodził się we mnie jeszcze przed świętami. Musiałam tylko dorwać
oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzyła się ku temu okazja od razu je
kupiłam i spełniłam granolową zachciankę :) Podpowiem Wam - ja kupiłam te
ciastka w Lidlu, jeszcze przed Świętami więc szczerze mówiąc nie wiem czy teraz
będą tam jeszcze dostępne, ale możecie użyć innych korzennych herbatników :)
GRANOLA SPECULOOS
ok. 550g granoli
250g płatków owsianych
80g ciastek Speculoos (często są wegańskie, ale przeczytajcie skład)
40g suszonej żurawiny
40g suszonych śliwek
30g rodzynek
40g migdałów
30g orzechów włoskich
100g syropu klonowego
50ml soku jabłkowego (lub mleka roslinnego/innego soku)
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Orzechy i suszone owoce siekamy. Ciastka kruszymy (lub również siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy miód i sok. Płatki owsiane mieszamy z orzechami, przyprawą i rozpuszczonym miodem. Rozkładamy masę z płatków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i pieczemy ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając, aby granola się nie spaliła, a równomiernie upiekła. Po ostudzeniu mieszamy z suszonymi owocami i ciastkami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
granola wygląda naprawdę kusząco! :)
OdpowiedzUsuńKurczę wygląda tak pięknie, że chyba już wiem co moja mama dostanie na walentynki :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tych ciastek nie dostanie się przez cały rok :/
OdpowiedzUsuń