pi膮tek, 28 czerwca 2019

kokosowy chlebek bananowy z herbat膮 matcha // coconut & matcha banana bread


E N G L I S H  B E L O W

Kolejna ods艂ona chlebka bananowego - tym razem z zielonym akcentem :) Jestem wielk膮 fank膮 herbaty matcha - uwielbiam j膮 jako latte z mlekiem kokosowym... S膮 jednak osoby, kt贸re do jej smaku nie mog膮 si臋 przekona膰. Jednak warto spr贸bowa膰, bo matcha ma wiele prozdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci i dzia艂a tak偶e o wiele lepiej ni偶 kawa je艣li chodzi o "pobudzenie". Matcha jest bardzo bogata w antyoksydanty i chlorofil, zawiera witamin臋 C, selen, chrom, zynk i magnez, badania pokazuj膮 r贸wnie偶 偶e chroni organizm przed kom贸rkami rakowymi. Jak ju偶 wspomnia艂am - uwielbiam match膮 po艂膮czon膮 z mlekiem kokosowym, dlatego te偶 na takie smaki postawi艂am w tym chlebku bananowym! Do tego orze藕wiaj膮cy "lukier" na bazie soku z limonki... pycha! Smak matchy nie dominuje w tym cie艣cie, wi臋c je艣li nie jeste艣cie pewni, czy zaprzyja藕niliby艣cie si臋 z t膮 herbat膮 - nie martwcie si臋! By膰 mo偶e ten wypiek b臋dzie pocz膮tkiem Waszej przyja藕ni? ;)




KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY 
Z HERBAT膭 MATCHA
keks贸wka o d艂. 20cm


2 du偶e / 3 艣rednie banany - 290g po obraniu
150ml mleka kokosowego (lub innego ulubionego mleka ro艣linnego) 
120g erytrolu (lub zwyk艂ego cukru lub ksylitolu lub innej sypkiej substancji s艂odz膮cej)
50g m膮ki kokosowej
100g m膮ki orkiszowej
6g (艂y偶ka) matcha
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody 
lukier: 30ml soku z limonki, 艂y偶ka mas艂a z nerkowc贸w, sproszkowany erytrol / ksylitol (lub cukier puder) - do uzyskania konsystencji lukru

Banany rozgniatamy widelcem na papk臋, dodajemy mleko oraz wybran膮 substancj臋 s艂odz膮c膮 i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy m膮ki, proszek do pieczenia oraz sod臋 i ponownie mieszamy. Odk艂adamy po艂ow臋 powsta艂ego ciasta do innej miski, dodajemy match臋 i mieszamy dok艂adnie do momentu po艂膮czenia. Keks贸wk臋 o d艂ugo艣ci ok. 20cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i wype艂niamy ciastem - na zmian臋 "jasnym" i "zielonym" do momenty wyczerpania ciasta. Pieczemy oko艂o 40-45 minut w 180*C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystydzeniu dekorujemy lukrem - sok z limonki 艂膮czymy z mas艂em z nerkowc贸w oraz sproszkowanym erytrolem / ksylitolem (lub cukrem pudrem) do uzyskania konsystencji lukru. Odstawiamy ciasto do momentu zastygni臋cia lukru. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Another version of banana bread! This time...with a green element, which is matcha tea! I really love matcha, especially as a latte with coconut milk - that's one of my favourite drinks. However, there are people who aren't fans of this tea. It is worth trying though, as matcha has a lot of health benefits and it's better than coffee in terms of "keeping you awake" :) Matcha is rich in antioxidantschlorophyll, contains vitamin C, selenium, chromium, zinc and magnesium, some studies also show that it can protect the body from cancer. As I said - I love it combined with coconut milk, and that's why I tried the same combination in this banana bread. Finished with refreshing icing with lime juice...yummy! The taste of matcha in this banana bread is not really strong, so don't worry if you're not sure yet whether you like matcha or not...maybe this banana bread will be a tasty start of your friendship with matcha tea? :D




COCONUT & MATCHA BANANA BREAD
8-10 inch loaf tin 


2 large / 3 medium bananas - 290g without the peel
150g coconut milk (or other plant milk)
120g erythritol, I use Natvia >CLICK< (or xylitol / sugar - if you don't want it to be sugar-free)
50g coconut flour
100g spelt flour
6g (tablespoon) matcha tea powder
1 tsp baking powder
1/3 tsp bicarbonate of soda
icing: 30ml lime juice, 1 tbsp cashew butter, Natvia icing mix (powdered erythritol) or icing sugar

Mash the bananas with a fork, add the milk and erythritol or xylitol / sugar and mix. Next, add the coconut and spelt flour, baking powder, bicarbonate of soda and mix again. Transfer half of the cake batter into another bowl, add the matcha tea powder and mix it in. Prepare the loaf tin by lining it with greaseproof paper. Spoon the matcha and coconut cake batter into the tin alternately. Bake the cake for 40-45 minutes in 180*C or until a skewer inserted into the centre comes out clean. Leave the cake to cool. Prepare the icing - mix the Natvia powdered erythritol or icing sugar with cashew butter and lime juice until thick, icing-like consistency and ice the cake. Leave it to set for 1-2 hours. Enjoy! :)



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna