czwartek, 8 sierpnia 2019

burgery z edamame i quinoa // edamame & quinoa burgers


E N G L I S H  B E L O W 

Mine艂o troche czasu od kiedy doda艂am "wytrawny" post...tak偶e dzisiaj czas na ma艂膮 przerw臋 od s艂odkich wypiek贸w, aby Was zbytnio nie zas艂odzi膰 ;) Dzisiaj przychodz臋 do Was z przepisem na wega艅skie burgery z edamame (soja) oraz quinoa, znanej tak偶e pod nazw膮 komosa ry偶owa. Oba te produkty s膮 bardzo zdrowe i warto w艂膮czy膰 je do diety! Edamame jest bardzo dobrym 藕r贸d艂em ro艣linnego bia艂ka, zawiera tak偶e poka藕n膮 ilo艣膰 antyoksytand贸w oraz wit. K. Badania pokazauj膮, 偶e edamame zmniejsza ryzyko chor贸b serca oraz poprawia poziom tr贸jgliceryd贸w we krwi. Quinoa/komosa ry偶owa jest r贸wnie偶 bardzo dobrym 藕r贸d艂em bia艂ka - jest to jeden z nie tak wielu ro艣linnych produkt贸w zawieraj膮cy wszystkie 9 niezb臋tnych aminokwas贸w! Zawiera r贸wnie偶 wit. z grupy B, magnez, 偶elazo, potas i wap艅. Tak jak widzicie - te burgery s膮 pe艂ne zdrowia i bogate w pe艂nowarto艣ciowe ro艣linne bia艂ko! No i oczywi艣cie nie mog臋 zapomnie膰 aby wspomnie膰, 偶e s膮 tak偶e i pyszne! Mo偶ecie je艣膰 je jako burger w bu艂ce z ulubionymi sosami i dodatkami, lub bez bu艂y, na przyk艂ad z pieczonymi ziemniaczkami i sa艂atk膮 :) 






BURGERY Z EDAMAME I QUINOA
6 burger贸w


60g suchej quinoa 
艣rednia cebula (oko艂o 150g)
350g edamame (je艣li jest mro偶ona, pozostaw w temp. pokojowej na kilka godzin aby j膮 rozmrozi膰)
przyprawy do smaku; s贸l, pieprz, czosnek granulowany itp...

Cebul臋 kroimy drobno i podduszamy na patelni*. Quinoa gotujemy u偶ywaj膮c oko艂o 1 szklanki wody. Edamame miksujemy na g艂adkie puree. Gdy wszystkie sk艂adniki s膮 gotowe, mieszamy je w misce do po艂膮czenia i nast臋pnie dodajemy ulubione przyprawy do smaku. Z powsta艂ej masy formujemy 6 r贸wniej wielko艣ci burger贸w, uk艂adamy je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczmy 15 minut w 180*C. Po tym czasie delikatnie przewracamy je drug膮 stron膮 (mo偶na pom贸c sobie 艂opatk膮 lub no偶em...) i pieczemy jeszcze oko艂o 10-15 minut. Smacznego! :) Burgery mo偶na r贸wnie偶 mro藕i膰 po upieczeniu.

*u偶y艂am wody aby ograniczy膰 ilo艣膰 oleju, jednak je艣li nie zale偶y wam na tym aby burgery by艂y kompletnie bez-t艂uszczowe, mo偶ecie cebul臋 podsma偶y膰 na patelni u偶ywaj膮c oleju rzepakowego


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




E N G L I S H  V E R S I O N 

It's been a while since I've posted a savoury recipe...so let's take a little break from sweet treats ;) I've got a recipe for vegan edamame burgers with quinoa for you today. Both, edamame beans and quinoa, have a lot of health benefits so it's worth adding them to your diet. Edamame beans are a great source of plant protein, they're rich in antioxidants and vitamin K. Studies show that edamame beans decrease the risk of heart disease and improve the level of triglycerides in blood. Quinoa is another great source of plant protein - it's actually one of a very few plants that have a complete amino acid profile! It also contains B vitamins, magnesium, iron, potassium and calcium. So, as you can see - these burgers are rich in good plant-based protein and other vitamins and minerals. And can't forget to mention - they are also veeeery tasty! You can eat it in a burger bun with your favourite burger toppings and sauces, or without the bun, for example with some roasted potatoes and salad. Yummm! :)


EDAMAME BEAN AND QUINOA BURGERS
6 burgers 


60g (uncooked) quinoa, white
medium onion (approximately 150g) 
350g edamame beans (if you're using frozen beans, leave them in a room temp. until they're defrosted)
spices of your choice to taste; I used black pepper, garlic powder and a little bit of salt

Chop the onion finely and cook with a bit of water* until it's soft. Cook the quinoa in approx. 1 cup of water. Blend the edamame beans until smooth. When all the ingredients are ready, mix them all together in a bowl and add spices to taste. Form 6 burger patties, place them on a baking tray lined with baking paper and bake for around 15 minutes in 180*. Then, carefully flip the burger patties over (you can use a spatula or a knife to make it easier) and bake for another 10-15 minutes. Enjoy! :) You can freeze them after they're baked as well!

*I use water to cook the onion to reduce the amount of oil, but if you don't really care about it, feel fry to fry the onion off on a pan with some rapeseed or sunflower oil.




2 komentarze:

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna