pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

(nie tylko) 艣wi膮teczne pierogi z kapust膮 i grzybami


Nie przepadam za kapust膮 kiszon膮 i daniami z jej udzia艂em. Pierogi zrobi艂am g艂贸wnie z my艣l膮 o Mamie, kt贸ra bardzo je lubi (w sumie to Mama lubi ka偶de pierogi! :D), a potem pomy艣la艂am, 偶e mo偶e i ja w ko艅cu prze艂ami臋 niech臋膰 do kapusty i ich spr贸buj臋. C贸偶, tylnej cz臋艣ci cia艂a mi nie urwa艂y, ale sam fakt, 偶e zjad艂am ich podczas tych kilku dni 艢wi膮t ok. 10 o czym艣 艣wiadczy :) Fanom kapu艣cianych smak贸w smakowa艂y jeszcze bardziej, mama wyjada艂a mi je jeszcze gor膮ce, dopiero co po ugotowaniu! :) Mo偶e skusicie si臋 i zrobicie je na niedzielny obiad? ;) I w ko艅cu uda艂o mi si臋 zrobi膰 "falbank臋" na pierogu! :D Nawet nie wiele ile razy pr贸bowa艂am i wychodzi艂o mi...niezidentyfikowane co艣...



P.S. Wybaczcie niedopracowane zdj臋cia, ale by艂y robione podczas przygotowywania pierog贸w przed sam膮 Wigili膮, wi臋c...





PIEROGI Z KAPUST膭 I GRZYBAMI
ok. 40 pierog贸w


400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzie艅 wcze艣niej
40g suszonych grzyb贸w
cebula
s贸l i pieprz do smaku

Grzyby moczymy przez noc, nast臋pnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapust臋 r贸wnie偶 drobno kroimy. Cebul臋 siekamy w kostk臋 i podsma偶amy na oleju do zez艂ocenia. 艁膮czymy wszystkie sk艂adniki farszu, odciskamy z wody, a nast臋pnie doprawiamy do smaku.

350g m膮ki pszennej + ew. do podsypania (mo偶na u偶y膰 300g pszennej i 50g pe艂noziarnistej)
艂y偶eczka soli
艂y偶ka oleju
200-230ml ciep艂a wody (ilo艣膰 zale偶y od ch艂onno艣ci m膮ki i ci臋偶ko mi poda膰 dok艂adn膮 miar臋, bo dolewa艂am stopniowo z czajnika i tak te偶 polecam robi膰 :)

M膮k臋 przesiewamy na stolnic臋, robimy wg艂臋bienie, dodajemy s贸l i olej, a nast臋pnie powoli, porcjami dolewamy wod臋, najpierw 艂膮cz膮c ja z m膮ka za pomoc膮 no偶a, a nast臋pnie wyrabiaj膮c ciasto r臋kami. Kiedy b臋dzie ju偶 g艂adkie i plastyczne odkrajamy kawa艂ek ciasta i rozwa艂kowujemy je. Szklank膮 wycinamy ko艂a, na 艣rodek ka偶dego nak艂adamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrz膮cej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wyp艂yni臋cia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna