D艂ugo polowa艂am na ten rodzaj makaronu! A jak tylko
znalaz艂am go w sklepie, wzi臋艂am 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuj臋 przyk艂adowy
obiad z jego wykorzystaniem :) Tofu zamarynowa艂am w sosie sojowym
(kt贸rego chyba da艂am nieco za du偶o i tofu by艂o piekielnie s艂one, wi臋c nie
przesadzajcie z sosem) dzi臋ki czemu nabra艂o charakteru i smaku. Kolejnym nowym
produktem kt贸ry wykorzysta艂am w tym daniu by艂a fasolka mamut, na kt贸r膮 te偶
polowa艂am od kiedy zjad艂am "warzywa na patelnie" z jej udzia艂em. Nie,
nie kupi艂am od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie si臋 w ni膮 zaopatrywa膰, wiec
nie musz臋 robi膰 wielkich zapas贸w :) Doda艂am kilka pieczarek, kt贸re znalaz艂am w
lod贸wce. Ca艂o艣膰 posypa艂am siekanymi orzechami ziemnymi, kt贸re wspaniale si臋 tu
wkomponowa艂y i fajnie chrupa艂y :)
CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLK膭 MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI
ZIEMNYMI
1-2 porcje
70g makaronu chow mein
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego
Polsoja
do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany,
pieprz zio艂owy, 艂y偶ka oliwy
2-3 pieczarki
100g fasolki mamut (mo偶na u偶y膰 zwyk艂ej zielonej
szparagowej)
2-3 艂y偶ki orzech贸w ziemnych
Tofu owin膮膰 w r臋cznik papierowy i nieco ods膮czy膰 z wody.
Pokroi膰 w kostk臋 i zamarynowa膰 przez ok. 5 godzin, a najlepiej ca艂膮 noc, w
lod贸wce. Makaron przygotowa膰 zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolk臋 pokroi膰
na mniejsze kawa艂ki i ugotowa膰 do mi臋kko艣ci w lekko osolonej wodzie. Pieczarki
poddusi膰 na patelni. Zamarynowane tofu podsma偶y膰 na niewielkiej ilo艣ci oleju.
Wymiesza膰 makaron, fasolk臋, pieczarki i tofu. Orzechy posieka膰 i posypa膰 nimi
danie. Smacznego :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?