pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

chow mein z tofu, fasolk膮 i orzechami


D艂ugo polowa艂am na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalaz艂am go w sklepie, wzi臋艂am 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuj臋 przyk艂adowy obiad z jego wykorzystaniem :) Tofu zamarynowa艂am w sosie sojowym (kt贸rego chyba da艂am nieco za du偶o i tofu by艂o piekielnie s艂one, wi臋c nie przesadzajcie z sosem) dzi臋ki czemu nabra艂o charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem kt贸ry wykorzysta艂am w tym daniu by艂a fasolka mamut, na kt贸r膮 te偶 polowa艂am od kiedy zjad艂am "warzywa na patelnie" z jej udzia艂em. Nie, nie kupi艂am od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie si臋 w ni膮 zaopatrywa膰, wiec nie musz臋 robi膰 wielkich zapas贸w :) Doda艂am kilka pieczarek, kt贸re znalaz艂am w lod贸wce. Ca艂o艣膰 posypa艂am siekanymi orzechami ziemnymi, kt贸re wspaniale si臋 tu wkomponowa艂y i fajnie chrupa艂y :)





CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLK膭 MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI

 1-2 porcje


70g makaronu chow mein
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja
do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz zio艂owy, 艂y偶ka oliwy
2-3 pieczarki
100g fasolki mamut (mo偶na u偶y膰 zwyk艂ej zielonej szparagowej)
2-3 艂y偶ki orzech贸w ziemnych

Tofu owin膮膰 w r臋cznik papierowy i nieco ods膮czy膰 z wody. Pokroi膰 w kostk臋 i zamarynowa膰 przez ok. 5 godzin, a najlepiej ca艂膮 noc, w lod贸wce. Makaron przygotowa膰 zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolk臋 pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki i ugotowa膰 do mi臋kko艣ci w lekko osolonej wodzie. Pieczarki poddusi膰 na patelni. Zamarynowane tofu podsma偶y膰 na niewielkiej ilo艣ci oleju. Wymiesza膰 makaron, fasolk臋, pieczarki i tofu. Orzechy posieka膰 i posypa膰 nimi danie. Smacznego :)





PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna