Strony

czwartek, 13 grudnia 2018

jaglana tarta snickers - bez cukru, glutenu i oleju // snickers millet tart - sugar, gluten and oil free


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Kasza jaglana jest wspania艂a...sprawdza si臋 艣wietnie zar贸wno w daniach wytrawnych, jak i deserach! W dodatku jest bardzo zdrowa wi臋c jak najbardziej powinna by膰 cz臋艣ci膮 naszej diety. W Wielkiej Brytanii nie jest a偶 tak popularna jak w Polsce i nie jest j膮 艂atwo dosta膰, dlatego drodzy polscy czytelnicy - doce艅cie to, 偶e macie j膮 na wyci膮gni臋cie r臋ki! :) 
Jak ju偶 wspomnia艂am - kasza jaglana jest do艣膰 wszechstronna - sprawdzi si臋 i na 艣niadanie i na obiad i na deser... W dzisiejszym po艣cie dziel臋 si臋 z Wami przepisem na przeeeepyszn膮 tart臋 a'la Snickers, z du偶ym udzia艂em kaszy jaglanej w艂a艣nie. By艂 to do艣膰 spontaniczy eksperyment, kt贸rego rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczy艂! Tarta wysz艂a przepyszna i znikn臋艂a bardzo szybko... A偶 ci臋偶ko by艂o uwierzy膰, 偶e zawiera jedynie 5 g艂贸wnych sk艂adnik贸w i jest tak zdrowa! Musicie jej spr贸bowa膰! Ma wszystko co ma Snickers - jedynie w zdrowej wersji :) Karmel...z daktyli! Orzechy...mas艂o orzechowe! Czekolada...kakao! Chyba ponownie j膮 zrobi臋 w ten weekend...


wtorek, 27 listopada 2018

magazyn vege - listopad 2018


Jak co miesi膮c, czas na recenzj臋 magazynu vege! Co zaciekawi艂o mnie najbardziej w listopadowym numerze? Zapraszam do przeczytania recenzji! :)


wtorek, 13 listopada 2018

muffiny czekoladowo-wi艣niowe z tahini // chocolate&cherry muffins with tahini


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Ostatnio do艣膰 cz臋sto piek艂am muffiny...Chyba to dlatego, 偶e zn贸w zacz臋艂am zaj臋cia na uniwersytecie i nie mam tak du偶o czasu wolnego...A muffiny s膮 idealne dla zabieganych ludzi - szybko si臋 je przygotowuje, szybko si臋 je piecze, a przede wszystkim - s膮 pyszne! :) I por臋czne - idealnie pasuj膮 do mojego lunchboxa kt贸ry zabieram ze sob膮 na uniwersytet i umilaj膮 mi przerw臋 mi臋dzy wyk艂adami :) 
Tym razem postawi艂am na sprawdzone po艂膮czenie - wi艣nia i czekolada! A dok艂adniej m贸wi膮c - kakao ;) Domowy, niskocukrowy d偶em wi艣niowy odegra艂 tutaj rol臋 nadzienia muffinek, a wierzch ka偶dej zosta艂 tak偶e i obdarowany odrobin膮 tahini, kt贸ra idealnie wpasowa艂a si臋 tutaj smakowo! 
Je艣li nie jeste艣cie jeszcze wystaraczaj膮co zach臋ceni do ich upieczenia, dodam 偶e s膮 pe艂noziarniste, bez rafinowanego cukru oraz oleju/margaryny! A smakuj膮 ob艂臋dnie... ;)


poniedzia艂ek, 5 listopada 2018

dyniowo "serowa" zapiekanka makaronowa // butternut squash "mac&cheese"


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W 

Wiele os贸b t臋skni za smakiem sera po przej艣ciu na weganizm...C贸偶, ja nie. I tu pewnie Was zaskocz臋 - nigdy 'prawdziwego' sera nie jad艂am. Od dziecka mia艂am mn贸stwo alergii pokarmowych, m.in. na laktoz臋 przez co nie spo偶ywa艂am w moim 偶yciu zbyt wielu produkt贸w mlecznych, a je艣li ju偶 to raczej nie zbyt mi ich smak pasowa艂. Tak偶e szczerze m贸wi膮c, nie wiem nawet jak ser smakuje wi臋c gdy kto艣 si臋 mnie pyta "czy ten wega艅ski ser smakuje jak ser z mleka krowiego" nie wiem co odpowiedzie膰...Wega艅ski ser jem bardzo sporadycznie. Ostatnio postanowi艂am podj膮膰 wyzwanie przygotowania do艣膰 serowej potrawy jak膮 jest "mac&cheese" czyli po prostu makaron z sosem serowym! Nigdy wcze艣niej nie jad艂am tego dania, ale zauwa偶ywa艂am 偶e jest ono bardzo popularne i jest te偶 wiele wega艅skich przepis贸w na t臋 potraw臋. Postanowi艂am do艂o偶y膰 tak偶e i jeden od siebie! ;) Jako 偶e lubi臋 eksperymentowa膰 i "uzdrawia膰" przepisy - tak te偶 zrobi艂am tym razem. W sosie nie ma p贸艂 kilo sera, za to znajdziecie w nim p艂atki dro偶d偶owe i...dyni臋! No i ser te偶, ale w rozs膮dnej ilo艣ci ;) Przygotowa艂am t臋 zapienk臋 na spotkanie z przyjaci贸艂mi i ka偶dy je chwali艂! Uwa偶am, 偶e to idealne "comfort food" na jesie艅 :)


pi膮tek, 26 pa藕dziernika 2018

magazyn vege - pa藕dziernik 2018


Pa藕dziernik...jesie艅 jest ju偶 z nami na dobre...co oznacza tylko i wy艂膮cznie wieczory na kanapie, pod kocykiem, z ciep艂膮 herbat膮 i...magazynem vege! Co najbardziej zainteresowa艂o mnie w pa藕dziernikowym numerze?

niedziela, 21 pa藕dziernika 2018

zdrowe ciastka bananowo-orzechowe // healthy banana&peanut butter cookies


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Dzisiaj mam co艣 specjalnego dla ciasteczkowych potwor贸w! Ja sama czasem staj臋 si臋 takim potworkiem i mam ochot臋 na ciastka... Czemu by jednak nie spr贸bowa膰 przygotowa膰 zdrowej wersji ciastek? Tak te偶 zrobi艂am! Upiek艂am ciacha w kt贸rych nie ma bia艂ej m膮ki, cukru rafinowanego czy mas艂a/oleju. I wysz艂y bardzo smaczne! Z lekkim posmakiem mas艂a orzechowego i banana oraz nutk膮 czekolady...idealnie smakuj膮 ze szklank膮 mleka migd艂owego :) 

poniedzia艂ek, 24 wrze艣nia 2018

magazyn vege - wrzesie艅 2018


Magazyn vege wr贸ci艂 po wakacyjnej przerwie z kolejn膮 porcj膮 super artyku艂贸w! Kto si臋 cieszy? Ja z pewno艣ci膮 :D Zapraszam do przeczytania posta je艣li chcecie pozna膰 artyku艂y kt贸re zaciekawi艂y mnie najbardziej :)


wtorek, 18 wrze艣nia 2018

zdrowe muffiny bananowe (bez cukru i t艂uszczu) // healthy banana muffins (sugar and fat free)


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Dzisiaj jest specjalny dzie艅... 18 wrze艣nia zawsze jest specjalnym dniem, poniewa偶 to data, kiedy zdecydowa艂am si臋 przej艣膰 na weganizm! I tak trzy lata temu, w moj膮 drug膮 rocznic臋 wegetarianizmu postanowilam p贸jsc o krok dalej - wykluczy膰 z diety wszystkie produkty odzwierz臋ce i zosta膰 wegank膮. Czy 偶a艂uj臋 tej decyzji? Nie! Czy za czym艣 t臋skni臋? Nie! No, mo偶e za nie byciem pytan膮 ca艂y czas "sk膮d bior臋 bia艂ko?" :D Weganizm jest cz臋艣ci膮 mnie i nie wyobra偶am sobie wr贸ci膰 do jedzenia zwierz膮t i produkt贸w odzwierz臋cych! Z dniem z kt贸rym przesz艂am na weganizm za艂o偶y艂am r贸wnie偶 ten blog - aby pokaza膰 innym, 偶e mo偶na je艣膰 gotowa膰 i smacznie u偶ywaj膮c tylko produkt贸w ro艣linnych, tak wi臋c dzisiaj s膮 r贸wnie偶 i trzecie urodziny tego bloga! Hip hip hura! Wszystkiego najlepszego :) Dziekuj臋, 偶e tutaj jeste艣cie i 偶e korzystacie z moich przepis贸w, nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy i jaka jestem szcz臋艣liwa, gdy dostaj臋 zdj臋cie potrawy wykonanej przez Was z mojego przepisu!

pi膮tek, 24 sierpnia 2018

magazyn vege - lipiec/sierpie艅 2018

Witam Was serdecznie i s艂onecznie :) I zapraszam do przeczytania kolejnej recenzji magazynu vege! Tym razem jest to letnie, dwumiesi臋czne wydanie, co oznacza, 偶e nowy magazyn vege pojawi si臋 we wrze艣niu... :( Nie martwcie si臋, szybko zleci, a w letnim wydaniu jest masa ciekawych artyku艂贸w! :)



艣roda, 15 sierpnia 2018

ciasto czekoladowe z gruszk膮 // chocolate pear cake


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W
Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Nie znam nikogo takiego... A z czekoladowym smakiem dobrze zgrywa si臋...prawie wszystko! W wypiekach w szczeg贸lno艣ci owoce. Ostatnio eksperymentowa艂am nieco z gruszkami i to te owoce postanowi艂am u偶y膰 w tym cie艣cie. Sprawdzi艂y si臋 doskonale! Mo偶na r贸wnie偶 powiedzie膰, 偶e ciasto jest podw贸jnie czekoladowe - u偶y艂am kakao oraz mleka kokosowego o smaku czekoladowym Koko Dairy Free.


czwartek, 12 lipca 2018

ro艣linny lunchbox dla ka偶dego - recenzja ksi膮偶ki erVegana


Uwielbiam wega艅skie ksi膮偶ki kucharskie! Nie tylko s膮 dla mnie 艣wietnym 藕r贸d艂em inspiracji, ale tak偶e po prostu samo ich przegl膮danie sprawia mi ogromn膮 przyjemno艣膰! Dlatego te偶 bardzo ucieszy艂am si臋, gdy Wydawnictwo Znak skontaktowa艂o si臋 ze mn膮 i zaproponowano mi egzemplarz recenzencki nowej ksi膮偶ki Eryka Wa艂kowicza (z bloga erVegan) "Ro艣linny LunchBox dla ka偶dego". Je艣li jeste艣cie ciekawi jakie s膮 moje wra偶enia na temat tej ksi膮偶ki - zapraszam do dalszego zapoznania si臋 z moj膮 recenzj膮! :)


wtorek, 3 lipca 2018

kawowy chlebek bananowy // coffee banana bread


E N G L I S H  B E L L O W

Uwielbiam chlebek bananowy za jego uniwersalno艣膰! Za ka偶dym razem mo偶na przygotowa膰 jego now膮 wersj臋 smakow膮 i za ka偶dym razem smakuje przepysznie! Bardzo cz臋sto eksperymentuje z r贸偶nymi dodatkami i moimi udanymi eksperymentami dziel臋 sie z Wami na blogu :) Tym razem do chlebka bananowego postanowi艂am doda膰...kaw臋! Dzi臋ki temu jest nie tylko pyszny, ale i...pobudzaj膮cy! Tym bardziej je艣li popijecie go...kaw膮 :D 

艣roda, 27 czerwca 2018

magazyn vege - czerwiec 2018


Oto i pi膮ta recenzja magazynu vege! Czerwcowy numer by艂 na prawd臋 dobry, je艣li chcecie wiedzie膰, kt贸re artyku艂y szczeg贸lnie zwr贸ci艂y moj膮 uwag臋 - zapraszam do przeczytania recenzji :)


Na 艂amach magazynu zn贸w mo偶emy przeczyta膰 co nie co na temat degeneracji 艣rodowiska. Moim zdaniem to dobrze! Powinno si臋 o tym m贸wi膰 i pisa膰 jak najwi臋cej, bo jest to ogromny problem...Je艣li nasze spo艂ecze艅stwo si臋 nie opami臋ta i b臋dziemy kontynuowa膰 nasze post臋powania, nasza planeta w kr贸tkim okresie czasu zostanie spisana na straty! Tym razem w magazynie zosta艂 podj臋ty temat zar贸wno globalnego ocieplenia jak i sytuacji dotycz膮cej ocean贸w oraz wymierania licznych gatunk贸w...



Czy wiedzieli艣cie, 偶e w Polsce wsp贸艂cze艣nie zamieszkuje 56 gatunk贸w ryb s艂odkowodnych i prawie po艂owa z nich jest zagro偶ona wygini臋ciem? To brzmi okropnie... Jednak co jest gorsze, to co dzieje si臋 teraz, mo偶e finalnie dotkn膮膰 tak偶e i nas - ludzi... Wszystko dzieje si臋 za szybko i natura nie potrafi sobie z tym radzi膰. Ludzie wci膮偶 bardzo powa偶nie przekszta艂caj膮 Ziemi臋, zd膮偶yli艣my wyrz膮dzi膰 ju偶 mas臋 szk贸d, w艂膮czaj膮c w to zmian臋 sk艂adu atmosfery, zmian臋 prawie po艂owy powierzchni l膮d贸w czy rzek, wykorzystanie ponad po艂owy 艂atwo dost臋pnej s艂odkiej wody czy olbrzymi膮 produkcj臋 azotu. Za spraw膮 aktywno艣ci cz艂owieka pH ocean贸w spad艂o z 8.2 do 8.1 - zakwaszenie wody utrudnia stworzeniom morskim tworzenie szkieletu zewn臋trznego (sk艂adaj膮cego si臋 z w臋glanu wapnia). W dodatku zmiany temperatury z kt贸rymi mamy obecnie do czynienia s膮 10 razy szybsze ni偶 w okresie poprzedniego zlodowacenia! To wszystko brzmi do艣膰 przera偶aj膮co, prawda? Dlatego pora si臋 obudzi膰 i zadba膰 o nasz膮 planet臋!



Lato, nareszcie! A jak lato to...czas na lody! Dla och艂ody! Jednak lody, nawet te wega艅skie, nie mog膮 pochwali膰 si臋 zbyt dobrym sk艂adem. Pe艂no w nich cukru, t艂uszczu czy innych nieporz膮danych sk艂adnik贸w. Z pomoc膮 przychodzi magazyn vege, w kt贸rym znajdziemy par臋 bardzo interesuj膮cych i pysznie wygl膮daj膮cych przepis贸w na zdrowe, domowe lody! W sam raz na letnie desery!



Opr贸cz lodowych pyszno艣ci znajdziemy tak偶e troch臋 inspiracji na to jak wykorzysta膰 letnie owoce takie jak truskawki czy agrest, a tak偶e przeczytamy kr贸tki, ale bardzo ciekawy artyku艂 o malinach. Mniaaam!




Kolejnym artyku艂em, kt贸ry wzbudzi艂 moje zainteresowanie by艂 artyku艂 na temat dny moczanowej. Bardzo lubi臋 czyta膰 o tym jak 偶ywienie wp艂ywa na choroby! Dna moczanowa jest to kondycja, kt贸ra ostatnimi czasu dotyka coraz wi臋cej os贸b. Moja mama r贸wnie偶 od d艂ugiego czasu ma problemy ze stawami, dlatego te偶 z ciekawo艣ci膮 przeczyta艂am ten artyku艂! Dowiemy sie z niego co ma znaczenie w przebiegu choroby, co wzi膮膰 pod uwag臋 podczas leczenia, jak komponowa膰 diet臋. Wiecie, 偶e wap艅 ma tutaj du偶e znaczenie? Tak samo jak i w臋glowodany z艂o偶one o niskiej zawarto艣ci puryn.




W kategorii Domowego SPA mo偶emy dowiedzie膰 si臋 jak kosmetycznie wykorzysta膰...mniszek lekarski! Wiosna/lato to idealny czas na jego zbi贸r! Nigdy bym nie pomy艣la艂a, 偶e ma on a偶 tyle kosmetycznych zastosowa艅... Mo偶e zregenerowa膰 sk贸r臋 i w艂osy - pomaga leczenie zmian tr膮dzikowych, 艂agodzi stany zapalne, ujednolica koloryt sk贸ry, ma r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe! W magazynie znajdziecie przepisy na maseczk臋 do twarzy, maseczk臋 do cery tr膮dzikowej, p艂ukank臋 do w艂os贸w oraz tonik. Warto spr贸bowa膰 p贸ki na dworze pe艂no 偶贸艂tych kwiat贸w! :)


Kolejn膮 ro艣lin膮, kt贸r膮 tego lata warto przenie艣膰 do 艂azienki jest...rumianek! By膰 mo偶e nie jest to takim zaskoczeniem jak wcze艣niejszy mniszek, bo rumianek jest powszechnie u偶ywany w kremach, 偶elach czy innych kosmetykach, ale zawsze dobrze dowiedzie膰 si臋 czego艣 wi臋cej o jego w艂a艣ciwo艣ciach i pozna膰 receptury kt贸re mo偶na odtworzy膰 w domu - np. tonik, maseczk臋 czy p艂ukank臋 do (jasnych) w艂os贸w.




Bardzo ciekawy okaza艂 si臋 artyku艂 na temat odczuwania b贸lu przez zwierz臋ta. Dowiedzia艂am si臋 z niego, 偶e r贸偶ne gatunki (kr臋gowce, bezkr臋gowce itp...) odczuwaj膮 b贸l w inny spos贸b. Jest wiele mechanizm贸w odpowiedzialnych za odczuwanie b贸lu przez zwierz臋ta. Niekt贸re z nich potrafi膮 ten b贸l ukrywa膰 (gryzonie, ptaki, p艂azy) aby nie okazywa膰 s艂abo艣ci podczas starcia z drapie偶nikiem. Wysoko rozwini臋te zwierz臋ta s膮 zdolne do odczuwania nawet b贸lu psychosomatycznego - kiedy to stan emocjonalny jest przyczyn膮 pojawienia si臋 realnego b贸lu fizycznego.




Ostatnim artyku艂em o jakim chcia艂abym wspomnie膰 w dzisiejszym po艣cie jest artyku艂 Mai Nowak na stronie 74, pod tytu艂em "偶ycie to nie konkurs pi臋kno艣ci". Jest to na prawd臋 dobry artyku艂, 100% warty przeczytania, poniewa偶 idealnie odnosi si臋 to dzisiejszych reali贸w, gdzie wsz臋dzie na bilbordach widzimy perfekcyjnie wygl膮daj膮ce modelki i przez co sami my艣limy, 偶e musimy wygl膮da膰 tak samo, a gdy u艣wiadamiamy sobie, 偶e na brzuchu mamy "zb臋dn膮" fa艂dk臋 czy na udach cellulit - czujemy si臋 ze sob膮 藕le. Pogo艅 za perfekcj膮 to ogromny problem dzisiejszego 艣wiata. W swoim artykule Maja zaczyna od przedstawienia kilku informacji o ruchu Body Positivity, kt贸ry sprzeciwa si臋 tym "idea艂om" i promuje realne, wci膮偶 jednak pi臋kne, cia艂a. Zaczepia r贸wnie偶 o temat kategoryzowania os贸b zar贸wno szczup艂ych jak i pe艂niejszych - generalnie oceniania innych po wygl膮dzie, co jest niestety bardzo powszechne. Je艣li nale偶ycie do os贸b, kt贸re czuj膮 si臋 藕le w swoim ciele za spraw膮 bycia bombardowanym zewsz膮d idealnymi sylwetkami, twarzami itp... - powinni艣cie przeczyta膰 ten artyku艂, bo na prawd臋 sk艂ania on do refleksji!




Jak zawsze - opr贸cz artyku艂贸w, o kt贸rych wspomnia艂am w dzisiejszym po艣cie, znajdziecie ich o wiele wiecej w magazynie. Czerwcowy numer jest moim zdaniem bardzo udany, mam nadziej臋, 偶e podzielacie moj膮 opini臋! :) Nie mog臋 ju偶 doczeka膰 si臋 kolejnego numeru!



艣roda, 6 czerwca 2018

zdrowe crumble - bez cukru i mas艂a! // healthy crumble - sugar and butter free!


E N G L I S H  B E L L O W

Crumble to wspania艂y deser! Nie tylko jest przepyszne (kto nie skusi si臋 na owoce pod smakowit膮 kruszonk膮? <3), ale tak偶e i szybkie, proste i w dodatku mo偶na je przygotowa膰 z u偶yciem jakich tylko owoc贸w chcecie! Tradycyjne crumble jednak nie jest zbyt zdrowe...m膮ka pszenna, cukier i mas艂o... Nie, nie i nie. Trzy razy nie - dzi臋kujemy! :D W tym przepisie nie znajdziecie 偶adnego z tych sk艂adnik贸w. Moje crumble postanowi艂am przygotowa膰 w o wiele zdrowszej wersji! I powiem Wam, 偶e wysz艂o ob艂臋dnie smaczne! Nie zawiera cukru rafinowanego, bia艂ej m膮ki czy t艂uszcz贸w nasyconych oraz ma o wiele mniej kalorii ni偶 tradycyjne crumble. Z czego zatem je przygotowa艂am? Ot贸偶 do kruszonki u偶y艂am m膮ki pe艂noziarnistej (kt贸r膮 z powodzeniem mo偶ecie zast膮pi膰 na bezglutenow膮), odrobiny p艂atk贸w owsianych, daktyli oraz mas艂a orzechowego! Jako owoc贸w u偶y艂am bardzo dojrza艂ych i mi臋kkich gruszek, kt贸re zasypa艂am warstw膮 cynamonu. To po艂膮czenie by艂o cuuuudooowne! Zabra艂am crumble na spotkanie z przyjaci贸艂mi i znik艂o ono bardzo szybko - na drugi dzie艅 upiek艂am je ponownie i...tym razem ca艂e zjad艂am sama :D


poniedzia艂ek, 4 czerwca 2018

cha艂wa z dodatkiem lnu - recenzja cha艂wy lnianej GACA (recenzja #16)


Lubicie cha艂w臋? Ja uwielbiam! I chocia偶 jest to s艂odycz, kt贸ra jest zamulaj膮ca - potrafi臋 zje艣膰 jej do艣膰 sporo na raz... :D Jaki艣 czas temu otrzyma艂am do zrecenzowania kilka produkt贸w od firmy Gacjana, kt贸ra specjalizuje si臋 w wytwarzaniu cha艂wy z dodatkiem lnu. Super pomys艂! Nie do艣膰, 偶e smakuje bardzo dobrze, to przy okazji dostarczamy naszemu organizmowi nieco warto艣ciowych sk艂adnik贸w od偶ywczych (len jest bogaty w kwasy omega-3, kt贸re s膮 bardzo wa偶ne!). Na stronie internetowej producent pisze, 偶e cha艂wa lniana Gacjana jest produktem surowym (nie jest przetwarzana w wysokiej temperaturze), dzi臋ki czemu zachowuje wszystkie warto艣ci od偶ywcze. Jak wida膰 nie jest to taka "zwyk艂a" cha艂wa, kt贸ra jest jedynie cukrowym ulepkiem. Warto zainteresowa膰 si臋 cha艂w膮 lnian膮 Gacjana! Mam nadziej臋, 偶e ten wst臋p nieco zach臋ci艂 Was do spr贸bowania produktu. Je艣li chcecie dowiedzie膰 si臋, jak posmakowa艂a mi cha艂wa i w jakich formach jest ona dost臋pna - zach臋cam do dalszego czytania mojej recenzji :)

wtorek, 29 maja 2018

magazyn vege - maj 2018



Witajcie! Bez zb臋dnego przed艂u偶ania - zapraszam Was na recenzj臋 majowego magazynu vege! :)

poniedzia艂ek, 21 maja 2018

bananowo-sezamowe brownie z fasoli // banana-sesame bean brownie


E N G L I S H  B E L L O W 

Wybaczcie przerw臋 w dostawie przepis贸w! Mia艂am ostatnio ci臋偶ki okres - eseje, egzaminy, du偶o du偶o pracy, ma艂o ma艂o czasu... Sko艅czy艂am w艂a艣nie pierwszy rok na uniwersytecie! Jednak czasu wcale wi臋cej nie mam, bo bardzo du偶o pracuje, ale postaram si臋 teraz cz臋艣ciej do Was pisa膰! <3
Wci膮偶 sezamowe smaki si臋 mnie trzymaj膮... ;) Tym razem przemyci艂am troch臋 sezamu w...brownie! No i w zasadzie nie tylko sezam, a tak偶e i...fasol臋! Poprzednio by艂y sezamowe ciastka z ciecierzycy >>KLIK<<, teraz czas an bananowo-sezamowe brownie z fasoli :) W ka偶dym razie - warzywa str膮czkowe w wypiekach sprawdz膮 si臋 艣wietnie! W og贸le nie czu膰 ich smaku i z tego wzgl臋du jest to idealny spos贸b aby je艣膰 ich nieco wi臋cej. W wypiekach typu brownie sprawdzaj膮 si臋 jeszcze lepiej daj膮c ciastu prawdziwie zbit膮, wilgotn膮 struktur臋. Do mojego brownie doda艂am odrobin臋 kawy oraz tahini, aby nieco podkr臋ci膰 smak, ale mo偶e zast膮pi膰 ja mas艂em orzechowym lub zupe艂nie pomin膮膰 ;) Dzi臋ki u偶yciu bardzo dojrza艂ych banan贸w ciasto nie wymaga du偶ego dos艂adzania, co r贸wnie偶 jest jego zalet膮. Ja do pos艂odzenia u偶y艂am, tak jak zazwyczaj, erytrolu, aby ciasto by艂o "bezcukrowe".
P.S. UWAGA!!! W sobot臋 (26.05) nazwa bloga zostanie zmieniona, tak jak og艂osi艂am jaki艣 czas temu. Nowa nazwa b臋dzie brzmie膰 eating-plants.blogspot.com a wi臋cej szczeg贸艂贸w mo偶ecie przeczyta膰 w poprzednim poscie >>KLIK<< :)

pi膮tek, 18 maja 2018

jedzenie na dobre trawienie. recenzja ksi膮偶ki DIGEST FOOD


Wiele uwagi po艣wi臋ca si臋 teraz zdrowemu od偶ywianiu, wiele si臋 m贸wi jak wa偶ne jest, aby od偶ywia膰 nasze organizmy zdrowym jedzeniem i aby og贸lnie prowadzi膰 zdrowy styl 偶ycia. Jednak niewiele uwagi po艣wi臋ca si臋 narz膮dom wewn臋trznym, kt贸re s膮 odpowiedzialne za p贸藕niejsze przetwarzanie tego zdrowego jedzenia, prawda? Ile wiecie o swoich jelitach? Kto z Was ma poj臋cie o enzymach? Czy w og贸le jeste艣 艣wiadomy/a, 偶e to co jesz, wp艂ywa na procesy trawienne?


poniedzia艂ek, 30 kwietnia 2018

magazyn vege - kwiecie艅 2018


Witajcie! Zapraszam do przeczytania kolejnej recenzji magazynu vege - tym razem numeru kwietniowego :)


wtorek, 24 kwietnia 2018

ZMIANA ADRESU BLOGA!!!

Hej! Tak jak wiecie, od sierpnia 2017 roku mieszkam w Wielkiej Brytanii i ostatnio zacz臋艂am pisa膰 moje przepisy w obu j臋zykach - polskim i angielskim. Pozna艂am wiele os贸b i par臋 z nich odwiedza mojego bloga i czyta posty, na instagramie r贸wnie偶 obserwuje mnie nieco obcokrajowc贸w. Z tego te偶 wzgl臋du postanowi艂am, 偶e opr贸cz pisania moich post贸w w dw贸ch j臋zykach, zmieni臋 adres mojego bloga, kt贸ry niestety sprawia obcokrajowcom problemy... :D Jedz Ro艣liny ma ju偶 prawie trzy lata i my艣l臋, 偶e przez ten czas uda艂o mi si臋 trafi膰 do sporej ilo艣ci polskich czytelnik贸w (mam nadziej臋!), teraz chcia艂abym aby m贸j blog by艂 przyjazny nie tylko czytelnikom z Polski, ale i z innych kraj贸w. Dla Was niewiele si臋 zmienia - a dla os贸b z ca艂ej reszty 艣wiata adres jest o wiele 艂atwiejszy do zapami臋tania. Mam wi臋c nadziej臋, 偶e zostaniecie ze mn膮! Blog nie znika, bo kilka os贸b ju偶 si臋 o to pyta艂o - zmienia si臋 tylko adres! Zaktualizujcie wi臋c swoje zak艂adki i zapiszcie nowy adres

Adres bloga zmieni si臋 w czwartek o 22.00 i nowy adres jest nast臋puj膮cy - www.eating-plants.blogspot.com 

Tak偶e je艣li z jakiego艣 powodu nie b臋dziecie mogli dosta膰 si臋 do mojego bloga, kilkaj膮c na stare linki z fanpage na FB (zaktualizuje je w swoim czasie), zmie艅cie po prostu g艂贸wn膮 cz臋艣膰 adresu na "eating-plants". Ah! I je艣li do艂膮czy艂e艣 do "obserwator贸w bloga" na blogger (okienko znajduje sie pasku po prawej stronie), aby wci膮偶 widzie膰 moje posty, po zmianie adresu musisz "usun膮膰 sie" z obserwator贸w i doda膰 ponownie...niestety je艣li tego nie zrobisz moje posty nie b臋d膮 pojawia膰 si臋 w Twoich aktualizacjach...Jak podoba si臋 Wam nowa nazwa? 
Pami臋tajcie - czwartek godzina 22.00!!!

艣roda, 11 kwietnia 2018

kakaowo-sezamowe ciastka z ciecierzycy // cocoa tahini chickpea cookies



E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Ciastkiiiii...komu, komu? Musz臋 przyzna膰, 偶e ciastka piek臋 bardzo rzadko. Jako艣 nie jestem ich wielk膮 fank膮. O wiele bardzie wol臋 od razu upiec blach臋 ciasta ;) Jednak te ma艂e urocze ciasteczka nie mog膮 by膰 zapominane! Dlatego od czas do czasu, gdy przyjdzie mi go g艂owy jaki艣 ciekawy przepis - piek臋 i ciastka ;) Tym razem ugotowa艂am ca艂y garnek ciecierzycy i postanawi艂am, 偶e opr贸cz potrawki na obiad i hummusu, zrobi臋 z niej tak偶e i co艣 na s艂odko! Pad艂o na ciastka, bo ciastka z ciecierzycy chcia艂am spr贸bowa膰 ju偶 od d艂ugiego czasu. By艂am akurat w czekoladowym nastroju wi臋c hojnie sypn臋艂am kakao. W szafce zauwa偶y艂am tahini i pomy艣la艂am "czemu nie?". Troche taki czekoladowy hummus, no nie? :D Na koniec zdecydowa艂am si臋 doda膰 tak偶e odrobin臋 ziaren kakao (kt贸re z powodzeniem mo偶na zamieni膰 na orzechy lub posiekan膮 czekolad臋) chrupi膮cych podczas jedzenia. Ciasteczka wysz艂y przepyszne i wcale nie czu膰 w nich ciecierzycy! Maj膮 czekoladowy, lekko sezamowy smak i s膮 z tych mi臋kkich, nie chrupi膮cych. Dzi臋ki wysokiej zawarto艣ci bia艂ka s膮 syc膮ce, dodatkowo dzi臋ki kakao i tahini dostarczaj膮 innych sk艂adnik贸w od偶ywczych takich jak magnez, 偶elazo, wap艅 itp... Polecam! <3 


niedziela, 1 kwietnia 2018

zielone ciasto na wiosn臋 i na wielkanoc // green cake for spring!


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

No to mamy wiosne! Przynajmniej teoretycznie, bo praktycznie to pogoda jest wci膮偶 bardziej jesienna ni偶 wiosenna, ale miejmy nadziej臋, 偶e ju偶 niedlugo si臋 to zmieni i b臋dziemy mogli cieszy膰 si臋 s艂o艅cem :) Tak czy inaczej - do s艂onecznych i ciep艂ych dni bli偶ej jak dalej! Aby przywo艂a膰 wiosenny klimat upiek艂am zielone ciasto! Upieczcie je i Wy, mo偶e to pomo偶e przywo艂a膰 wiosn臋? ;)
Jaki艣 czas temu doda艂am zdj臋cie tego ciasta na m贸j Instagram >>KLIK<< i zapyta艂am Was co wed艂ug Was sprawia, 偶e ciasto jest zielone. Odpowiedzi by艂y r贸偶ne - matcha, jarmu偶, szpinak, a nawet...broku艂 (a偶 taka szalona jednak nie jestem :D). Osoby, kt贸ry wybra艂y szpinak na kandydata mia艂y racj臋. To w艂a艣nie szpinak doda艂am do tego ciasta! Mo偶ecie my艣le膰, 偶e mam co艣 nie tak z g艂ow膮, bo kto normalny piecze ciasto ze szpinakiem...ale ja uwielbiam eksperymentowa膰 i powiem Wam, 偶e cz臋sto z tych eksperyment贸w jestem zadowolona. Tak te偶 by艂o tym razem - ciasto nie smakuje jak trawa ani troch臋, nikt nie powie, 偶e jest tam szpinak! A dzi臋ki niemu ciasto zyskuje naturalny, zielony kolor no i zawsze to odrobiona zdrowia przemycona w bardzo smacznej i s艂odkiej formie! Wygl膮da bardzo wiosennie i intryguj膮co. Jestem pewna, 偶e r贸wnie偶 艣wietnie sprawdzi si臋 na Wielkanocnym stole :) Przy okazji - inne wielkanocne przepisy znajdziecie TUTAJ.

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA 呕YCZ臉 WSPANIA艁YCH I RODZINNYCH 艢WI膭T, BEZ JAJKA I MAJONEZU, NO CHYBA 呕E W WERSJI WEGA艃SKIEJ ;) PAMI臉TAJCIE - WESO艁E JAJKO, TO TAKIE KT脫RE NIE ZOSTANIE ZJEDZONE!!! ;)

poniedzia艂ek, 26 marca 2018

magazyn vege - marzec 2018


Zastanawiali艣cie si臋 kiedy艣, czy wyb贸r p艂ci psa zale偶y od p艂ci w艂a艣ciciela? Czy to prawda, 偶e m臋偶czy藕ni wybior膮 psa p艂ci r贸wnie偶 m臋skiej, a kobiety wol膮 wychowywa膰 suki? Kot nie jest odpowiednim pupilem dla faceta? O tym g艂贸wnie opowiada artyku艂 rozpoczynaj膮cy marcowy numer magazynu vege. O czym jeszcze przeczytamy w tym miesi膮cu? Jakie artyku艂y uwa偶am za godne uwagi? Je艣li jeste艣cie ciekawi - zapraszam do zapoznania si臋 z moj膮 recenzj膮!

niedziela, 18 marca 2018

brownie z pomara艅cz膮 - bez cukru i t艂uszczu! // blood orange fudge brownie - sugar and fat free!


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Brownie, brownie brownie...na sam膮 my艣l kubki smakowe si臋 ciesz膮. 
Lubicie po艂膮czenie czekolady z pomara艅cz膮? Ja bardzo! W艂a艣ciwie, czekolada smakuje dobrze w ka偶dej wersji... Koniecznie dajcie mi zna膰 w komenatarzach, jaki owoc najbardziej lubicie 艂膮czy膰 z czekolad膮 :)
Brownie z tego przepisu by艂o do艣膰 improwizowane - kupi艂am na przecenie czerwone pomara艅cze (kt贸re potem po obraniu wcale a偶 takie czerwone nie by艂y... :/) i pomy艣la艂am, 偶e fajnie wygl膮da艂yby na wierzchu jakiego艣 czekoladowego ciasta... Gdy wr贸ci艂am do domu zmiesza艂am w misce kilka sk艂adnik贸w, u艂o偶y艂am na wierzchu moje pomara艅cze i w艂o偶y艂am ca艂o艣膰 do piekarnika oczekuj膮c (nie)cierpliwie na efekt. A efekt by艂 bardzo zadowalaj膮cy. Brownie wysz艂o zbite i wilgotne, s艂odkie, z orze藕wiaj膮c膮 nut膮 pomara艅czy. Po prostu przepyszne! Ju偶 planuj臋 kolejny raz kiedy je upiek臋 i zamierzam spr贸bowa膰 z innymi owocami - mo偶e macie jakie艣 propozycje


poniedzia艂ek, 12 marca 2018

cynamonowo-kawowe muffinki z daktylami // cinnamon-coffee muffins with dates


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

Jeszcze dwa tygodnie temu Wielk膮 Brytani臋 ponownie zasypa艂o 艣niegiem...Zima wr贸ci艂a na dobre! Teraz ca艂e szcz臋艣cie pogoda jest bardziej jesienno-wiosenna, czyli deszcz i pochmurne dni przeplatane z odrobin膮 s艂o艅ca. Jednak kiedy by艂o tak 艣nie偶nie i zimowo, nabra艂am ochoty na wypieki w zimowym klimacie i wyci膮gn臋艂am z szafki papilotki we wzorki w p艂atki 艣niegu, kt贸re wype艂ni艂am cynamonowo-kawowym ciastem z dodatkiem daktyli i tak powsta艂y te pyszne muffiny! Upieczcie je niezale偶nie od pory roku! Cynamon i kawa zawsze dobre! Tak jak i daktyle! Mo偶ecie jedynie zmieni膰 wz贸r na papilotkach...ja innych nie mia艂am :D 


艣roda, 7 marca 2018

10 rzeczy kt贸re zaskocz膮 ci臋 w Wielkiej Brytanii


To ju偶 ponad p贸艂 roku od kiedy przylecia艂am do Wielkiej Brytanii...jak ten czas leci! :o
Przez te siedem miesi臋cy uda艂o mi si臋 zaobserwowa膰 par臋 charakterystycznych, czy moze nawet i dziwnych, rzeczy kt贸re mog艂yby zaskoczy膰 tak偶e i Was.
Mam nadziej臋, 偶e filmik oka偶e si臋 interesuj膮cy i 偶e dowiecie si臋 czego艣 ciekawego ;)
Szczeg贸lnie polecam obejrze膰 osobom, kt贸re nied艂ugo wybieraj膮 sie do UK - b臋dziecie wtedy przygotowani na wszystko i nic Was nie zaskoczy! :P


P.S. Je艣li jeszcze nie subskrybujesz mojego kana艂u - serdecznie do tego zachecam! B臋dzie mi bardzo mi艂o gdy do艂膮czysz do obserwator贸w :) 
KLIKNIJ TUTAJ aby to zrobi膰 :) 

niedziela, 25 lutego 2018

magazyn vege - luty 2018


Hej! Znacie magazyn vege? Mam nadziej臋, 偶e jeste艣cie regularnymi czytelnikami ;) Zosta艂am zaproszona do wsp贸艂pracy przez magazyn i z wielk膮 rado艣ci膮 og艂aszam Wam, 偶e teraz co miesi膮c znajdziecie na blogu jego recenzj臋! Je艣li jeszcze nie czytacie magazynu vege, mam nadziej臋, 偶e uda mi si臋 Was do tego zacheci膰! :) A wi臋c...co takiego znajdziemy w lutowym numerze?

pi膮tek, 23 lutego 2018

ciasto cytrynowe z bor贸wkami i lukrem - bez cukru i t艂uszczu // lemon blueberry loaf - sugar and fat free



E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Dzisiejszy przepis jest juz w nieco wiosennym klimacie. Zdaje sobie spraw臋 ze chyba juz wszyscy t臋sknie za wiosna i pragn膮 slonca! Mimo ze w Wielkiej Brytanii 艣niegu nie ma ani milimetra i od czasu do czasu dni sa bardzo s艂oneczne - wci膮偶 czu膰 zimowy klimat i temperatura nie jest zbyt wysoka. Aby wprowadzi膰 sie w nieco wiosnny klimat przygotowa艂am ciasto z dodatkiem bor贸wek, kt贸re kojarz膮 mi si臋 z latem! <3 Doda艂am do niego tak偶e sok z cytryny, dzi臋ki czemu ciasto zyska艂o nieco orze藕wiaj膮cy aromat. Cytrynowy posmak idealnie 艂膮czy sie z bor贸wkami! Ca艂o艣膰 zwie艅czona jest bezcukrowym lukrem na bazie erytrolu i soku z cytyryny, kt贸ry r贸wnie偶 dodaje orze藕wiaj膮cego smaku dla ciasta. Jest naprawd臋 przepyszne, po艂膮czenie cytryny i bor贸wek jest trafione w 10! 

艣roda, 21 lutego 2018

wega艅ski jad艂ospis (10) - what i eat in a day


Dawno nie robi艂am video z serii What I Eat in a Day - czyli wega艅skiego jad艂ospisu. Wiem, 偶e wiele os贸b lubi te filmy i 偶e interesuje Was, jak wygl膮da moje dzienne menu na diecie 100% ro艣linnej. Je艣li jeste艣cie tego ciekawi zach臋cam do obejrzenia nowego Foodbook'a na moim kanale! Znajdziecie w nim r贸wnie偶 przepisy na wszystko co przygotowa艂am tego dnia. Mam nadziej臋, 偶e filmik b臋dzie interesuj膮cy, inspiruj膮cy i pomocny! :) 



P.S. Je艣li jeszcze nie subskrybujesz mojego kana艂u, b臋dzie mi bardzo mi艂o gdy do艂膮czysz do subskrybent贸w! Dodatkowo dzi臋ki temu od razu gdy dodam nowy film, Ty dostaniesz powiadomienie! :)
Kliknij >>TUTAJ<< i zasubskrybuj m贸j kana艂! <3 

wtorek, 13 lutego 2018

czekoladowe muffinki z burakiem - bez glutenu, cukru i t艂uszczu // chocolate beetroot muffins - gluten, fat and sugar free


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

Ju偶 jutro Walentynki! Nie 偶ebym obchodzi艂a ten dzie艅, ale...zawsze to jaki艣 pretekst aby upiec co艣 dobrego i...zje艣膰 samemu? Takie plusy/minusy (niepotrzebne skre艣li膰) bycia singlem :P A 偶e Walentynki zawsze kojarz膮 si臋 z czekolad膮, to upiek艂am czekoladowe muffinki! I to w dodatku bardzo zdrowe. Nie zawieraj膮 glutenu (je艣li u偶yjecie bezglutenowych p艂atk贸w owsianych), cukru oraz t艂uszczu. Za to maj膮 w sobie inny, sekretny sk艂adnik, kt贸rym jest...burak! Prosz臋, nie uciekajcie. S膮 przepyszne! Ju偶 kiedy艣 robi艂am brownie z buraka >>KLIK<< i by艂o du偶ym sukcesem, wi臋c teraz postanowi艂am upiec muffinki w podobnym klimacie i r贸wnie偶 si臋 nie zawiod艂am :) Burak nie jest wyczuwalny, a nadaje muffinkom wilgotno艣ci i dzi臋ki temu nie trzeba dodawa膰 do nich t艂uszczu! S膮 bardzo czekoladowe dzi臋ki sporemu dodatkowi kakao i s艂odkie, mimo 偶e bez cukru! W zasadzie mo偶na uzna膰, 偶e to prawie jak sa艂atka. Burak, p艂atki owsiane, kakao...prawie jak sa艂atka, prawda? ;) W takim razie poprosz臋 trzy!

wtorek, 6 lutego 2018

VEGAN eden perfumes - review


Hi! In today's post I want to introduce you to Eden Perfumes - UK's vegan perfumes brand. Have you heard of them? Well, if not, go to their website >>HERE<< and check it out! Personally, I think it's quite difficult to find vegan and cruelty free perfumes. I've been vegan since over two years and I don't have any issues to find vegan makeup stuff, shower gel, shampoo etc., but I really struggle to find nice vegan perfumes which are also natural, because, as you know, I prefer to use natural cosmetics. And Eden Perfumes seems perfect because they produce vegan, not tested on animals and natural fragrances. I hope this review will be helpful if you're looking for a vegan perfume. I was sent a four samples of a different fragrances and I will share with you my views on these perfumes.

niedziela, 21 stycznia 2018

ile kosztuje weganizm w Wielkiej Brytanii?



Jak ju偶 pewnie wi臋kszo艣膰 z Was wie, od prawie p贸艂 roku mieszkam w UK.
Cz臋sto dostaje od Was zapytania na Youtube czy Instagramie na temat tego, jak to wygl膮da tutaj z wega艅skimi produktami, czy s膮 dobrze dost臋pne, ile kosztuj膮, co zazwyczaj kupuj臋 itp. 
Aby zaspokoi膰 Wasz膮 ciekawo艣膰 i zainteresowa膰 Was tematem weganizm w UK nagra艂am filmik w kt贸rym pokazuje moje zakupy z przyk艂adowego miesi膮ca i podsumowuj臋 wydatki. Mam nadziej臋,
偶e filmik oka偶e si臋 pomocny i sie Wam spodoba :) Je艣li tak b臋dzie mi mi艂o gdy zostawicie po sobie subskrypcj臋/komentarz/艂apk臋 w g贸r臋 :)


poniedzia艂ek, 1 stycznia 2018

najlepszy tofurnik, kt贸ry smakuje jak sernik! tofurnik cytrynowy z makiem // lemon poppy seed tofu cheesecake - tastes like a real one!


Witam w Nowym Roku! Na pierwszy dzie艅 2018 roku mam dla Was przepis na dos艂ownie najlepszy tofurnik! Przygotowuj膮c go nie spodziewa艂am si臋, 偶e b臋dzie tak dobry, naprawd臋! B臋d臋 dzi艣 nieskromna i b臋d臋 go wychwala膰 pod niebiosa, ale ten tofurnik na to zas艂uguje! Zrobi艂am go z my艣l膮 o 艢wi臋tach, dodaj膮c do niego mak, kt贸ry kojarzy mi si臋 ze 艢wietami, ale tak naprawd臋 b臋dzie on idealny na jakakolwiek okazje. Co w nim najlepsze to to, 偶e smakuje bardzo podobnie do sernika! To pierwszy tofurnik, jaki zrobi艂am i kt贸ry udaje sernik tak dobrze, 偶e nawet nabra艂am kilka os贸b, 偶e to prawdziwy sernik! Wszystkim bardzo bardzo smakowa艂 i potem nie chcieli mi uwierzy膰, 偶e to "z tego dziwnego tofu" :D Je艣li i Wy wci膮偶 szukacie przepisu na tofurnik, kt贸ry smakiem przypomina tradycyjny sernik - jeste艣cie we w艂a艣ciwym miejscu! Zapraszam do dalszej cz臋艣ci posta po przepis!