Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

ciasto karobowe z owocami


S艂o艅ce chyba odesz艂o wraz z wakacjami, bo od kilku dni mamy smutn膮 pogod臋...Szaro, pochmurno, deszczowo...Moim typem pogody s膮 upa艂y, uwielbiam kiedy jest s艂onecznie, 30*C mi nie przeszkadza :) Jednak wszystko co dobre szybko si臋 ko艅czy... Letnie owoce te偶 ju偶 powoli si臋 koncz膮, na straganach zaczynaj膮 kr贸lowa膰 艣liwki i jab艂ka. Jednak jeszcze jest okazja, 偶eby kupi膰 maliny i bor贸wki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jaki艣 czas temu robi艂am podobne, z truskawkami - KLIK, dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Je艣li nie macie karobu mo偶ecie u偶y膰 kakao, lub zakupi膰 karob np.TUTAJ

"pulpeciki" z tofu w臋dzonego


Ostatnio postanowi艂am troch臋 pokombinowa膰 z tofu. W wyniku tych eksperyment贸w powsta艂y te pulpeciki. Mi臋snych nigdy nie jad艂am, ale te - wega艅skie bardzo mi smakowa艂y :) Robi si臋 je 艂atwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobi艂am je z tofu w臋dzonego Polsoi, ale mo偶ecie u偶y膰 ka偶dego innego rodzaju kt贸ry jest przedstawiony na stronie producenta ;)


dro偶d偶贸wki z malinami


To by艂 m贸j pierwszy bezglutenowy wypiek z dro偶d偶ami (nie licz膮c chleb贸w) i obawia艂am si臋 czy si臋 uda...W dodatku postanowi艂am jeszcze bardziej "utrudni膰" sobie zadanie i stworzy膰 dro偶d偶贸wki nie tylko bezglutenowe, ale i wega艅skie ;) Efekt mnie zadowoli艂! Mo偶e i nie wyros艂y tak jak to sobie wyobra偶a艂am, ale smakowo wszystko nadrobi艂y! Jak to m贸wi膮 - pierwsze koty za p艂oty ;) Na pewno dalej b臋d臋 eksperymentowa膰 z bezglutenowo-wega艅skim ciastem dro偶d偶owym, a偶 uda mi si臋 znale藕膰 idealny przepis :) Na razie polecam Wam poni偶sze dro偶d偶贸wki. Maliny jeszcze mamy, wi臋c jak najszybciej trzeba bra膰 si臋 za pieczenie :) Najlepiej smakuj膮 pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciep艂e Jednak drugiego i trzeciego dnia s膮 r贸wnie smaczne - polecam podgrza膰 je w piekarniku przez chwilk臋 :)

domowe czekoladki REESE'S


Jako pierwsze zapytam, czy znacie te 艂akocie? My艣l臋, 偶e pewnie tak ;) Niestety ich oryginalna wersja nie jest wega艅ska. Przed przej艣ciem na weganizm je uwielbia艂am! I planowa艂am, planowa艂am, planowa艂am...zrobi膰 te domowe. Ci膮gle zapomina艂am. Mas艂o orzechowe i czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A najlepsze, 偶e w domowym zaciszu mo偶na 艂atwo podrobi膰 ameryka艅skie czekoladki. Smakuj膮 niemal identycznie, serio! :)) Wiem, 偶e nie wygl膮daj膮 jak orygina艂 i, 偶e s膮 pod wzgl臋dem wygl膮du niedoskona艂e, ale...kto by si臋 przejmowa艂 wygl膮dem, skoro smakuj膮 jak prawdziwe Reese's? :))

chleb bezglutenowy z czarnuszk膮


To by艂o dla mnie wyzwanie. Jestem fank膮 domowego pieczywa, w艂a艣ciwie to ju偶 dawno przesta艂am je艣膰 te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bu艂kach/chlebie, kt贸re s膮 dodatkowo barwione karmelem, aby wm贸wi膰 konsumentom, 偶e to pieczywo razowe...

tosty z bananem i mas艂em orzechowym


Idealne 艣niadanie ;) Nie wymaga ani du偶o czasu, ani du偶o pracy, a jego smak jest nieziemski..."Tosty Elvisa", bo Kr贸l Rock&Roll'a Elvis Presley je uwielbia艂! Wcale mu si臋 nie dziwie ;)

zapiekana ciabatta z w臋dzonym tofu, papryk膮 i bazyli膮


Kanapki nie musz膮 by膰 nudne! Kto powiedzia艂, 偶e kanapka to rozkrojona na p贸艂 bu艂ka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuj臋 Wam odej艣cie do klasyki i spr贸bowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygl膮da ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;)
Kanapka w dodatku jest w wersji wega艅skiej ;) Musimy tylko upewni膰 si臋, 偶e bu艂ka nie zawiera sk艂adnik贸w odzwierz臋cych.

chleb 偶ytni na zakwasie z melas膮


Tak, ten chleb jest bezapelacyjnie najlepszym 偶ytnim na zakwasie, jaki upiek艂am. S膮dz臋 tak, s膮dz膮 tak moi rodzice.
Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzie膰. Po prostu, "bo tak". Mo偶e dzi臋ki dodatkowi melasy? Lub pomieszaniu a偶 trzech rodzai m膮k? A mo偶e dlatego, 偶e dawno nie piek艂am chleba.

chleb 偶ytni na zakwasie z ziarnami


Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, 偶ytni i na zakwasie - taki by膰 powinien. Dodatek ziaren jest strza艂em w 10! Poza tym w ko艅cu, po wieeeeelu pr贸bach uda艂o mi si臋 skomponowa膰 przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo d艂ugo utrzymuje 艣wie偶o艣膰.

mas艂o migda艂owe


W polskich sklepach trudno jeszcze o ten rodzaj mas艂a orzechowe. By艂am bardzo ciekawa smaku, i gdy mas艂o orzechowe mi si臋 sko艅czy艂o, to zamiast robi膰 je po raz drugi zdecydowa艂am si臋 spr贸bowa膰 mas艂a orzechowego z innych orzech贸w ni偶 ziemne. Migda艂owa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie tylko :)) mas艂a orzechowego! :)
Zrobi艂am je z ma艂ej porcji, tak 'na spr贸bowanie' , ale Wam radz臋 od razu podwoi膰 sk艂adniki! :)
Mas艂o migda艂owe trzeba miksowa膰 d艂u偶ej ni偶 mas艂o z orzech贸w ziemnych, poniewa偶 migda艂y maj膮 mniej t艂uszczu i wolniej go puszczaj膮. Jednak nie tra膰cie cierpliwo艣ci, warto si臋 'pom臋czy膰' :) Z pocz膮tku d艂ugo b臋dzie to po prostu m膮ka migda艂owa, ale potem zacznie si臋 zlepia膰 i powstanie mas艂o.


tahini


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam r贸偶ne smarowid艂a z orzech贸w . Ostatnio spr贸bowa艂am mas艂a z ziaren. A dok艂adnej z ziaren sezamu - mas艂a sezamowego, czyli tahini. Jest tak pyszna i uzale偶niaj膮ca (przynajmniej dla mnie ;)), 偶e niedawno musia艂am zrobi膰 j膮 po raz drugi ;) Zach臋cam do spr贸bowania! Wa偶ne, 偶eby u偶y膰 艂uskanych ziaren sezamu, gdy偶 te nie艂uskane nadaj膮 gorzki posmak.


hummus klasyczny


Czy jest tu kto艣 kto jeszcze o nim nie s艂ysza艂? Czas najwy偶szy to zmieni膰 i ukr臋ci膰 sw贸j hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wega艅ska!) kt贸rej g艂贸wnym sk艂adnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i r贸偶ne r贸偶no艣ci ;) Za pierwszym razem, gdy spr贸bowa艂am hummus jako艣 mi nie posmakowa艂. Jednak doprawi艂am go jeszcze bardziej i odstawi艂am do lod贸wki, gdzie przypomnia艂am sobie o nim po oko艂o dw贸ch dniach. Spr贸bowa艂am raz jeszcze...PYCHA! Robi艂am go ju偶 dwa razy, za ka偶dym razem smakuje o niebo lepiej po odstaniu 1-2 dni w lod贸wce ;)

mas艂o s艂onecznikowe


Dzisiaj proponuj臋 mas艂o z ziaren s艂onecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spr贸bujcie, polecam! :)

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

kakaowo-bananowa granola crunchy


Chyba najlepsza ze wszystkich jakie do tej pory zrobi艂am! A powsta艂a szybko i bez 偶adnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chcia艂o mi si臋 takiej domowej granoli, a s艂oik sta艂 pusty... Z艂apa艂am wi臋c kilka g艂贸wnych sk艂adnik贸w, doda艂am czarniej膮cego ju偶 banana, kakao - do piekarnika! Zapach by艂 nieziemski, m贸wi臋 Wam! Smak te偶 taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawa艂ki wi臋c nazwa艂am j膮 crunchy granola ;) Znika bardzo szybko...

granola potr贸jnie sezamowa


Po zrobieniu tej granoli dosz艂am do wniosku, 偶e chyba ka偶da kolejna, kt贸r膮 robi臋, jest lepsza od poprzedniej! Ta, sezamowa, podbi艂a moje serce w 200%. Ju偶 sam zapach podczas pieczenia zapowiada艂, 偶e to na pewno b臋dzie co艣 pysznego. Granola jest chrupi膮ca, s艂odka, ma pozlepiane kawa艂ki (ja je uwielbiam, a Wy?) i co najwa偶niejsze - bardzo sezamowa! Tak wi臋c wszyscy fani sezamu lub tym podobnych smak贸w b臋d膮 zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostan膮 skuszeni do kuchni tym zapachem :)

granola speculoos


Ta mieszanka wpasowuje si臋 jeszcze w 艣wi膮teczne klimaty, ale szczerze m贸wi膮c - smakuje dobrze o ka偶dej porze. Czy to grudzie艅, czy stycze艅...pewnie i w lipcu smakowa艂aby tak samo wybornie :) Pomys艂 na tak膮 granol臋 zrodzi艂 si臋 we mnie jeszcze przed 艣wi臋tami. Musia艂am tylko dorwa膰 oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzy艂a si臋 ku temu okazja od razu je kupi艂am i spe艂ni艂am granolow膮 zachciank臋 :) Podpowiem Wam - ja kupi艂am te ciastka w Lidlu, jeszcze przed 艢wi臋tami wi臋c szczerze m贸wi膮c nie wiem czy teraz b臋d膮 tam jeszcze dost臋pne, ale mo偶ecie u偶y膰 innych korzennych herbatnik贸w :)

granola dyniowa


Taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciep艂ym mlekiem ro艣linnym, achh niebo! ;)

mas艂o orzechowe


Swoje pierwsze mas艂o orzechowe kupi艂am i spr贸bowa艂am troch臋 ponad trzy lata temu. Od razu pokocha艂am ten smak! Do tej pory jestem uzale偶niona od mas艂a orzechowego :) Pasuje niemal偶e do wszystkiego; na kapk臋, do owsianki, pancakes'贸w, jako pyszna przek膮ska... ;) Kolejnym plusem domowego mas艂a jest cena, poniewa偶 za sklepowe mas艂o zap艂acicie od 10 do 15z艂 (w zale偶no艣ci od firmy) za 350g s艂oiczek. Taka sama ilo艣膰 domowego mas艂a wyniesie Was nie wi臋cej ni偶 6z艂 ;) Robi si臋 je w艂a艣ciwie dziecinnie prosto, wi臋c chyba ju偶 nie stoi na przeszkodzie, aby za艂o偶y膰 domow膮 fabryk臋 mas艂a orzechowego? No...Jeszcze potrzebny w miar臋 dobry mikser, ale zawsze mo偶na po偶yczy膰 od s膮siadki, a w zamian za przys艂ug臋 da膰 jej troch臋 tego magicznego kremu... ;)
Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne mas艂o orzechowe, czyli takie z orzeszk贸w ziemnych. S膮 tak偶e mas艂a migda艂owe, z orzech贸w laskowych, w艂oskich... Na pewno ka偶de z nich wypr贸buje dziel膮c si臋 przy tym z Wami przepisem ;)

lody kokosowo-czekoladowe z koniakiem


Upa艂y ju偶 pono膰 maj膮 odpu艣ci膰, ale to nie znaczy, 偶e mamy sobie odpu艣ci膰 jedzenie lod贸w! O nie, je艣li o mnie chodzi - lody zawsze i wsz臋dzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robi臋 mas臋 domowych lod贸w i odkrywam tajniki dzi臋ki kt贸rym wychodz膮 lepsze. Jedn膮 z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzi臋ki niemu lody s膮 kremowe i maj膮 ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkre艣la smak kakao! Nieskromnie powiem, 偶e to jedne z najlepszych lod贸w, jakie robi艂am! I to wega艅skie :)

najzdrowsza i najlepsza domowa wega艅ska czekolada


Czy czekolada mo偶e by膰 zdrowa? Czy mo偶na zrobi膰 j膮 samemu w domu? Tak i tak! :) Czekolada (w rozs膮dnych ilosciach ;)) jest bardzo zdrowa - je艣li m贸wimy o tej gorzkiej, z zawarto艣ci膮 masy kakaowej powyzej 70% i z dobrym sk艂adem, gdzie na pierwszym miejscu nie b臋dzie cukier. Takie czekolady s膮 albo drogie, albo nie trafiaj膮 w gusta wi臋kszosci ludzi...Wiadomo, 偶e najlepsza jest ta s艂odziutka, mleczna czekolada... ;) Ale czekolad臋 mo偶na zrobi膰 te偶 samemu we w艂asnej kuchni i to jedynie z 3 sk艂adnik贸w! To pierwsza zaleta. Druga - jest bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej czekolady...przetestowa艂am na Tacie...ciagle prosi 偶eby zrobi艂a now膮 porcje! ;)

czekowi艣nia! konfitura wi艣niowa z kakao


Taki niebanalny d偶em. Robili艣cie kiedy艣 z dodatkiem kakao? Ja te偶 nie :) Ka偶dy wie, 偶e wi艣nie i czekolada / kakao to 艣wietne po艂膮czenie, kt贸re lubimy odtwarza膰 w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wi艣niowa Nutella! :)
Gdy szuka艂am przepisu na t臋 konfitur臋 zwiedzi艂am bardzo du偶o stron z przepisami, jednak 偶aden mi nie pasowa艂...W tym przypadku postanowi艂am skleci膰 co艣 sama i tak powsta艂a ta konfitura. Obawia艂am si臋, 偶e nie b臋dzie s艂odka, bo w jednym z przepis贸w, kt贸re znalaz艂am na 1 kg wi艣ni by艂o 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoc贸w u偶y艂am go 800g, jednak d偶em jest s艂odki. I pyszny! :)

domowa konfitura r贸偶ana


Ma pi臋kny zapach i kolor (jak to r贸偶ane przetwory... :)), kt贸rych niestety zdj臋cia nie oddaj膮 :( Moim zdaniem na prawd臋 warto po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu i zrobi膰 konfitur臋 z p艂atk贸w r贸偶y. Wczoraj w sklepie z ciekawo艣膰 przeczyta艂am sk艂ad jednej z konfitur r贸偶anych, wiecie co tam by艂o? No tak, jab艂ka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, g艂贸wna gwiazda........koncentrat z dzikiej r贸偶y - A呕 0,5%! I oni jeszcze nazywaj膮 to konfitur膮 r贸偶an膮...Eh.
Konfitura jest baaardzo s艂odka, mimo, 偶e znacznie zmniejszy艂am ilo艣膰 cukru, poniewa偶 w oryginalnym przepisie by艂o go a偶 750g, a ja da艂am 550g. Nawet nie chc臋 my艣le膰, jak s艂odka musia艂aby by膰 gdybym da艂a te 750g :)



d偶em z rabarbaru i truskawek


Sezon na rabarbar w pe艂ni, wi臋c trzeba korzysta膰 :) Rabarbar i truskawki to 艣wietne po艂膮czenie. D偶em jest s艂odki w sam raz, ani nie przes艂odzony (za s艂odki d偶em to co艣 strasznego!), ani nie za ma艂o s艂odki. Ju偶 zacz臋艂am planowa膰 z jakich to jeszcze sezonowych owoc贸w zrobi臋 tego lata d偶emy i troch臋 si臋 ich nazbiera艂o, wi臋c i Wy szykujcie si臋 na nawa艂 d偶em贸w i konfitur i mo偶e zr贸bcie ju偶 miejsce w piwnicy... ;)

(korzenny) d偶em z dyni i pomara艅czy


Ten d偶em zosta艂 zrobiony na 偶yczenie Mamy. Kiedy艣 kto艣 pocz臋stowa艂 j膮 w艂a艣nie d偶emem z dyni i pomara艅czy i tak jej posmakowa艂, 偶e zechcia艂a sw贸j. A wi臋c prosz臋 Mamo :)

(pieczone) powid艂a 艣liwkowe mojej cioci - najlepsze!


Te powid艂a s膮 bardzo dobre - takie, jakie powid艂a 艣liwkowe powinny by膰 - czyli s艂odkie, ale z wyczuwaln膮 kwaskowato艣ci膮. I s膮 takie! Idealne! Pisz臋 to z r臋k膮 na sercu. 艢liwki jeszcze mo偶na dosta膰 w sklepach, wi臋c r贸bcie te powid艂a, nie po偶a艂ujecie, obiecuj臋! Proces ich wykonania jest r贸wnie偶 specyficzny - robili艣cie kiedy艣 d偶em czy powid艂a w...piekarniku?


d偶em truskawkowy


Robicie domowe d偶emy? Ja, odk膮d w poprzednie wakacje ugotowa艂am pierwszy, prawie wcale nie kupuj臋 ich w sklepie, bo w piwnicy zawsze jest jaki艣 domowy. S膮 o wiele smaczniejsze i zdrowsze, a poza tym gotowanie domowego d偶emu jest dla mnie czyst膮 przyjemno艣ci膮 i uwielbiam to robi膰 :) Kolejnym plusem jest to, 偶e w najmro藕niejsz膮 zim臋 mo偶emy p贸j艣膰 do piwnicy/spi偶arki i wyj膮膰 z niej taki na przyk艂ad truskawkowy d偶em i przypomnie膰 sobie lato... :)



bo(m)bowa pasta a'la hummus


Mam dla Was drugi i niestety w tym sezonie ostatni przepis na b贸b. Tak jak pisa艂am we wcze艣niejszym - za rok musz臋 si臋 spr臋偶y膰 i wykorzysta膰 sezon jeszcze bardziej! Dzisiaj proponuj臋 past臋 kanapkow膮 z bobu. Jest to co艣 a'la hummus - poniewa偶 doda艂am do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wysz艂o przepysznie! P贸艂 pasty wyjad艂am za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki i papryki pokrojonych w s艂upki - tak lubie najbardziej je艣膰 hummus :) Na chlebie czy waflach ry偶owych smakuje r贸wnie wybornie :) B贸b i sezam bardzo do siebie pasuj膮, spr贸bujcie :)

sa艂atka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari


Mimo, 偶e sezon szparagowy ju偶 chyba si臋 zako艅czy艂 ja jak zwykle jestem do ty艂u z przepisami...Jednak musz臋 si臋 nimi z Wami podzieli膰 bo w ko艅cu b臋dzie tak, 偶e zgubi膮 si臋 w g膮szczu innych zdj臋膰. A np. ta sa艂atka jest zbyt dobra, aby艣cie nie poznali przepisu :) Uwielbiam sa艂atki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, 偶e za ka偶dym razem mo偶emy doda膰 do niej inne warzywa i nigdy nie b臋dzie nudna :) Tym razem doda艂am te偶 i tofu, dzi臋ki kt贸remu sa艂atka by艂a bardziej syc膮ca i warto艣ciowa. Ostatnio Polsoja wypu艣ci艂a kilka nowych rodzaj贸w tofu i b臋d臋 mia艂a przyjemno艣膰 je przetestowa膰 :) A z Wami podziel臋 si臋 przepisami. W dzisiejszym przepisie u偶y艂am ju偶 pierwszego z nowych tofu - marynowanego w tamari. Jest bardzo smaczne i dzi臋ki temu, 偶e producent ju偶 zamarynowa艂 je za nas oszcz臋dzamy sporo czasu ;) Dodatkowym plusem jest u偶ycie tamari, kt贸ry jest bezglutenowy i dzi臋ki temu, tofu mog膮 je艣膰 te偶 osoby wykluczaj膮ce gluten z diety.


wega艅skie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym


Dopiero w tym roku odkry艂am b贸b...Nie wiem czemu tak p贸藕no i bardzo tego 偶a艂uj臋, bo to przepyszne warzywo! Opr贸cz smaku posiada te偶 mas臋 warto艣ci od偶ywczych, sporo bia艂ka i jest niskokaloryczny. Jedyna jego wada to to, 偶e sezon jest kr贸tki :( Nie zd膮偶y艂am wypr贸bowa膰 wszystkich przepis贸w, kt贸re chcia艂am, w nast臋pnym sezonie b臋d臋 musia艂a si臋 艣pieszy膰 bardziej :) 

pierogi z jagodami


D艂ugo przymierza艂am si臋 do zrobienia bezglutenowych pierog贸w. Po prostu ba艂am si臋, 偶e nie wyjd膮...Wiadomo, 偶e gluten z m膮ki pszennej w du偶ej mierze odpowiada za elastyczno艣膰 i struktur臋 wyrob贸w. Jednak nikt nigdy nie powiedzia艂, 偶e bezglutenowych pierog贸w zrobi膰 si臋 nie da. Na Waszych blogach co raz widz臋 pi臋kne pierogi  z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) A偶 艣linka cieknie! Niestety nigdzie nie spotka艂am jeszcze przepisu na pierogi bez m膮ki pszennej... W ko艅cu nie wytrzyma艂am i postanowi艂am zaryzykowa膰 i spr贸bowa膰 sama przygotowa膰 takie pierogi!

jagodowy tofurnik


Na blogu dalej jagodowo. Sezon powoli zbli偶a si臋 ku ko艅cowi wi臋c trzeba korzysta膰... Ja dodatkowo jak zwykle zamrozi艂am nieco jag贸d na ci臋偶kie zimowe czasy ;) Przejd臋 jednak do sedna wpisu - zapraszam dzi艣 na wega艅ski sernik z tofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam t臋 nazw臋 ;) Do zrobienia wega艅skiego sernika przybiera艂am si臋 d艂ugooo. W ko艅cu jednak si臋 zdecydowa艂am i nie 偶a艂uj臋, bo jest tak samo pyszny jak "zwyk艂y sernik". Wizualnie do idea艂u jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo by艂 boski To m贸j pierwszy tofurnik i jeszcze dojd臋 do wprawy - obiecuj臋 Wam! ;)

sorbet truskawkowo-bananowy


Mimo, 偶e pogoda ostatnio jest coraz bardziej w kratk臋 - wci膮偶 mamy lato! A latem trzeba si臋 czym艣 ch艂odzi膰, gdy w dzie艅 30*C w cieniu...Na ratunek...lody! A dok艂adniej sorbet owocowy i 200% bardziej orze藕wiaj膮cy ni偶 tradycyjne lody. Poza tym ma te偶 du偶o witamin. Przyjemne z po偶ytecznym :) To co? Zapraszam po przepis!

cukinia faszerowana tofu


W艂a艣nie nasta艂 sezon na cukini臋 i mo偶emy kupi膰 j膮 w baaardzo przyst臋pnych cenach. Albo - znale藕膰 u siebie w ogr贸dku :) Bardzo lubi臋 cukini臋 i poza sezonem te偶 czasem j膮 jem. Jednak teraz...na pot臋g臋 :) Dzisiaj przedstawi臋 jedn膮 z moich ulubionych ods艂on cukinii - faszerowan膮. Mo偶liwo艣ci farszu do tego dania jest bardzo du偶o. W tym przepisie u偶y艂am tofu marynowanego w tamari z nowej serii Polsoja. Sprawdzi艂o si臋 idealnie, ca艂o艣膰 wysz艂a pyszna, zdrowa i syc膮ca.

ciasto z truskawkami


To ciasto by艂o dla mnie wyzwaniem...Piek艂am ju偶 sporo ciast bez glutenu i wychodzi艂y dobrze. Piek艂am te偶 kilka ciast wega艅skich i te偶 wysz艂y bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piek艂am ciasta bezglutenowego i wega艅skiego razem! Mia艂am pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec...


granola bananowo-kokosowa


Nie tak dawno doda艂am tutaj przepis na granol臋, a teraz kolejna? No c贸偶...u mnie w domu granole znikaj膮 baaardzo szybko i piek臋 kolejn膮 za kolejn膮. Cz臋sto s膮 to po prostu p艂atki owsiane z miodem, orzechami i owocami suszonymi, ale gdy zrobi膰 "smakow膮" granol臋 dodaj臋 przepis na bloga :) Dzisiaj mam dla Was granol臋 nieco tropikaln膮, o smaku bananowo-kokosowym. Doda艂am do niej moje ukochane nerkowce! Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasuj膮 i tworz膮 pyszn膮, chrupi膮c膮, s艂odk膮 granol臋 :) Uwielbiam bananowe granol臋, bo dzi臋ki bananowi powstaj膮 w nich kawa艂ki pozlepianych p艂atk贸w, jak w sklepowych CRUNCHY, tylko 偶e o wiele zdrowsze :)

wega艅skie bezy


Patrzycie na tytu艂 posta i my艣licie, 偶e to jaki艣 偶art? Hej, prima aprilis by艂o ju偶 dawno... Ale nie, to nie jest 偶aden 偶art. Sama gdy pierwszy raz zobaczy艂am taki przepis by艂am bardzo zdziwiona. Jednak uwielbiam kuchenne eksperymenty i dziwne przepisy ( :D ) wi臋c jak najszybciej musia艂am wypr贸bowa膰 i ten. "Prawdziw膮" bez臋 jad艂am raz w 偶yciu i to bardzo bardzo dawno temu wiec nie mia艂am zbytniego odniesienia gdy pr贸bowa艂am te bezy, aczkolwiek moi rodzice stwierdzili, 偶e smakuj膮 jak "normalne" (na pocz膮tku w og贸le nie powiedzia艂am im, 偶e s膮 wega艅skie i byli przekonani, 偶e zrobi艂am "zwyk艂e" bezy! :)). Nie mam te偶 du偶ego (ba, prawie 偶adnego) do艣wiadczenia w robieniu bez, co niestety wida膰, bo nieco mi si臋 te bezy rozjecha艂y podczas suszenia, ale jak na pierwszy raz z wega艅skimi bezami mog臋 powiedzie膰, 偶e jestem z nich dumna! :) Przy okazji odkry艂am, 偶e jednak mog臋 si臋 zas艂odzi膰...bo zawsze my艣la艂am, 偶e w moim przypadku to niemo偶liwe. Jednak po zjedzeniu 3 bez mia艂am do艣膰... Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko zach臋ci膰 Was do tego eksperymentu i spr贸bowania wega艅skich bez, nawet je艣li jajka jecie.

wega艅ska bita 艣mietana


Przechodz膮c na diet臋 wega艅sk膮 wcale nie trzeba 偶egna膰 si臋 z bit膮 艣mietan膮. Dzisiaj mam dla Was przepis na jej ro艣linn膮 wersj臋. Mlecznej 艣mietany nigdy nie lubi艂am...Ro艣linna wersja za to posmakowa艂a mi bardzo! Jest ona przygotowana na bazie mleka kokosowego dzi臋ki czemu ma cudowny zapach i smak kokosa! Ja to uwielbiam ;) Aby przygotowa膰 tak膮 艣mietan臋 nale偶y pami臋ta膰 jedynie o dw贸ch rzeczach - mleko musi by膰 pe艂not艂uste (min. 22% t艂uszczu) i dobrze sch艂odzone (ok. 24h w lod贸wce, w tym czasie nie powinno si臋 potrz膮sa膰 puszk膮). Tak膮 bit膮 艣mietan臋 mog膮 przygotowa膰 tak偶e osoby z nietolerancj膮 laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru 艣wietnie nada si臋 do prze艂o偶enia tortu. Ju偶 nied艂ugo przepis na wega艅skie lody z u偶yciem tej w艂a艣nie kokosowej 艣mietanki :)

zielone smoothie


Lato coraz bli偶ej, dni sta艂y si臋 baaardzo upalne. Nie wiem jak Wy, ale w takiej sytuacji ja mam o wiele mniejszy apetyt...A zw艂aszcza nie mam ochoty na nic gor膮cego! Jednak wiadomo, 偶e trzeb dba膰 o sw贸j organizm i codziennie zapewnia膰 mu odpowiedni膮 ilo艣膰 makro i mikrosk艂adnik贸w :) Wtedy do akcji wchodzi zielone smoothie!

czekoladowy krem z ciecierzycy


Od niedawna ciecierzyca jak i inne warzywa str膮czkowe sta艂y si臋 bardo popularne. W mojej kuchni co prawda kr贸luj膮 od kiedy zosta艂am wegetariank膮, ale bardzo ciesz臋 si臋, 偶e docenia je coraz wi臋cej os贸b! S膮 zdrowe, smaczne i mo偶na z nich wyczarowa膰 na prawd臋...wszystko. Nie ma te偶 co ogranicza膰 si臋 jedynie do potraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarz膮 si臋 nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje si臋, 偶e warzywa str膮czkowe na s艂odko smakuj膮 cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy, krem a'la Nutella z ciecierzycy...


lody truskawkowo-kokosowe


Przy okazji ostatniego przepisu na wega艅sk膮 bit膮 艣mietan臋 zapowiedzia艂am i przepis na wega艅skie lody. Oto s膮! Pyszne, s艂odkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba si臋 nieco och艂odzi膰 :) Lody s膮 banalnie proste do wykonania. Ja u偶ywam maszynki do lod贸w, ale je艣li jej nie macie r贸wnie偶 dacie rad臋 je zrobi膰 :) Polecam!

penne z tempehem, szparagami i pieczarkami


Jedli艣cie kiedy艣 tempeh? Od dawna chcia艂am go spr贸bowa膰, ale albo w sklepie by艂 tylko w wersji ju偶 wst臋pnie przygotowanej, tj. sma偶onej, albo wcale go nie by艂o... Jaki艣 czas temu uczestniczy艂am w Veganmanii w Lublinie i na stoiku pewnego sklepu ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮 uda艂o dosta膰 mi si臋 naturalny tempeh. D艂ugo zastanawia艂am si臋 jak go zje艣膰. Nigdy nie mia艂am z nim do czynienia, a w internecie nie by艂o zbyt wielu przepis贸w. Postawi艂am wi臋c na proste, ale jak si臋 okaza艂o, pyszne po艂膮czenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem po艂膮czy艂o si臋 w pyszne, pe艂nowarto艣ciowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Je艣li b臋dziecie mie膰 mo偶liwo艣膰 zakupu zach臋cam do tego, warto spr贸bowa膰 :) I przynajmniej ju偶 b臋dziecie mie膰 na niego przepis :) A nawet i dwa, bo nied艂ugo dodam drug膮 propozycj臋 obiadow膮 z u偶yciem tempehu :)

marynowany tempeh ze szparagami i ry偶em kalafiorowym


 Na blogu jest ju偶 jeden przepis z udzia艂em tempehu - KLIK, tym razem przygotowa艂am go troche inaczej, bo przed usma偶eniem zamarynowa艂am w sosie sojowym. Ta wersja jest r贸wnie偶 bardzo dobra! Polecam Wam r贸wnie偶 kalafiorowy ry偶 - czyli ry偶 bez ry偶u. Najpierw sceptycznie do niego podchodzi艂am, jednak od kiedy go spr贸bowa艂am cz臋sto go艣ci w mojej kuchni :)






MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI 
I KALAFIOROWYM RY呕EM
1 porcja obiadowa


1/2 kostki tempehu, ok. 100-120g
4-5 艂yzek sosu sojowego (w wersji BG tamari)
100ml wody
2 艂y偶ki oleju arachidowego (lub innego)
du偶y z膮bek czosnku, przeci艣ni臋ty przez prask臋
pieprz zio艂owy

Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wod膮, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wk艂adamy do lod贸wki na min. 4h. Nast臋pnie wyjmujemy tempeh z marynaty i opr贸szamy pieprzem zio艂owym. Na patelni rozgrzewamy olej i na 艣rednim ogniu smazymy tempeh z obu stron.

200g r贸偶yczek 艣wie偶ego kalafiora
kilka 艂y偶ek wody
2 艂yzki sosu sojowego (w wersji BG tamari)

Kalafior miksujemy kr贸tko, tak aby powsta艂y okruchy podobne do ry偶u/kaszy kuskus. Do g艂臋bokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wod臋, gdy zacznie wrze膰 wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut a偶 nieco zmi臋knie (ale nie ugotujcie go! :)). Mo偶na jeszcze dosoli膰 do smaku.
Usma偶ony tempeh podajemy z kalafiorowym ry偶em i ugotowanymi szparagami. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

wega艅ski i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy


By艂y ju偶 bezy z wody po ciecierzycy, przyszed艂 czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauwa偶y艂am, 偶e ubita woda zachowuje si臋 identycznie jak ubite bia艂ka musia艂am spr贸bowa膰 zrobi膰 biszkopt na bazie tej piany. Brzmi 艂atwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robi艂am ten biszkopt 3 razy...i "uda艂 si臋" dopiero za czwartym. "Uda艂 si臋", bo we wcze艣niejszych piana opada艂a i robi艂a si臋 wodnista po dodaniu m膮ki i rozpocz臋ciu mieszania. Za czwartym razem uda艂o mi wymiesza膰 biszkopt tak, 偶e piana nie opad艂a, nauczona te偶 przez wcze艣niejsze pr贸by piek艂am go w bardzo niskiej temperaturze, prawie tak jak bezy. W trakcie pieczenia nawet wyr贸s艂! Jednak potem stopniowo opada艂...Koniec ko艅c贸w zdecydowa艂am si臋 doda膰 tutaj ten przepis, bo z czwartej pr贸by jestem jak do tej pory najbardziej zadowolona, a na pewno b臋d膮 kolejne pr贸by, a偶 wyjdzie mi wega艅ski biszkopt, ktory nie opadnie ani centymetra ;) Jego smak jest nieco inny od tradycyjnego, ale na pewno nie wyczujecie tam fasolowego posmaku. Jego struktura jest r贸wnie偶 bardziej delikatna, mog臋 powiedzie膰, 偶e wr臋cz rozp艂ywa艂 si臋 w ustach ;) Oczywiscie zach臋cam do eksperymentu i przygotowania tego biszkoptu, jednak chc臋 zaznaczy膰, 偶e nie gwarantuj臋, 偶e si臋 on uda! Sama podchodzi艂am do niego cztery razy...Ale nie zra偶ajcie sie i pr贸bujcie, tylko w ten spos贸b mo偶na osi膮gn膮膰 sukces :) Nast臋pnym przepisem na blogu b臋dzie ciasto z u偶yciem tego w艂a艣nie biszkoptu.

wega艅ski biszkopt z agaretk膮 rabarbarowo-truskawkow膮


Skoro ju偶 mamy upieczony wega艅ski biszkopt *klik* mo偶emy albo zje艣膰 go "na sucho" albo przemieni膰 w jakie艣 ciasto...Ja wybra艂am t臋 drug膮 opcj臋. Poniewa偶 mamy lato zdecydowa艂am si臋 zwie艅czy膰 biszkopt galaretk膮 z rabarbaru i truskawek (na kt贸re sezon niestety si臋 ko艅czy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, wi臋c nazwa艂am j膮 "agaretk膮", brzmi fajnie, co? ;) Ca艂e ciasto jest lekkie, orze藕wiaj膮ce i pyszne ;) Idealne w gor膮ce dni, gdy nie mamy ochoty na cie偶kie posi艂ki.

szparagi z ciecierzyc膮 i w臋dzonym tofu


Sezon na szparagi jest kr贸tki...Za kr贸tki! Uwielbiam to warzywo! Gdy tylko pojawia si臋 w sklepach z niecierpliwo艣ci膮 wypatruj臋 promocji, aby kupi膰 od razu kilka p臋czk贸w :) Szparagi mog臋 je艣膰 solo, nie potrzebuj膮 dla mnie 偶adnych dodatk贸w! Jednak komponuj膮 si臋 idealnie z wieloma innymi sk艂adnikami i trzeba z tego korzysta膰 :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, po偶ywny i syc膮cy wega艅ski obiad lub lunch. 

razowe pierogi ze szpinakiem i w臋dzonym tofu


Dzisiaj, opr贸cz pierwszego dnia wiosny i urodzin mojego Taty :)) ma miejsce r贸wnie偶...Mi臋dzynarodowy Dzie艅 Bez Mi臋sa! Jak dla mnie "dzie艅 jak co dzie艅", ale mo偶e Ty spr贸bujesz obej艣膰 si臋 dzi艣 bez tego sk艂adnika? Je艣li nie masz pomys艂u na obiad kilka wega艅skich propozycji znajdziesz TUTAJ, a dzisiaj dodatkowo proponuj臋 pierogi ze szpinakiem i w臋dzonym tofu.


czeko艣liwka (powid艂a 艣liwkowe z kakao)


W tamtym roku zrobi艂am czekowi艣ni臋 i by艂am zachwycona jej smakiem. Zreszt膮 nie tylko ja, bo ka偶dy, kto spr贸bowa艂 tamtego d偶emu podziela艂 moje zdanie. 呕a艂owa艂am, 偶e zrobi艂am jej tak ma艂o i postanowi艂am, 偶e w tym roku na pewno zrobi臋 wi臋cej! Ale...zupe艂nie przegapi艂am sezon wi艣niowy i nic z tych plan贸w nie wysz艂o. Wtedy przypomnia艂am sobie o czeko艣liwce, kt贸rej chcia艂am spr贸bowa膰 i pomy艣la艂am, 偶e teraz w艂a艣nie mam okazj臋. Ten d偶em nie okaza艂 si臋 wcale gorszy od czekowi艣ni, jest r贸wnie pyszny! W ko艅cu 艣liwki i czekolada to 艣wietne po艂膮czenie. Polecam Wam zawekowa膰 go w swoje s艂oiki jeszcze w tym tygodniu, bo 艣liwki niestety si臋 ko艅cz膮... A sobie obiecuj臋, 偶e za rok nie przegapi臋 sezonu na wi艣nie i zrobi臋 i czekowi艣nie i czeko艣liwk臋, a mo偶e znajd臋 te偶 nowe, trzecie po艂膮czenie d偶emu z kakao? :)