piątek, 18 maja 2018

jedzenie na dobre trawienie. recenzja książki DIGEST FOOD


Wiele uwagi poświęca się teraz zdrowemu odżywianiu, wiele się mówi jak ważne jest, aby odżywiać nasze organizmy zdrowym jedzeniem i aby ogólnie prowadzić zdrowy styl życia. Jednak niewiele uwagi poświęca się narządom wewnętrznym, które są odpowiedzialne za późniejsze przetwarzanie tego zdrowego jedzenia, prawda? Ile wiecie o swoich jelitach? Kto z Was ma pojęcie o enzymach? Czy w ogóle jesteś świadomy/a, że to co jesz, wpływa na procesy trawienne?




Jakiś czas temu dostałam propozycję otrzymania egzemplarza recenzenckiego książki "Digest Food". Opis tej książki zachęcił mnie wystarczająco, aby zaakceptować tę propozycję. Studiuję kierunek związany z żywieniem i jestem bardzo zafascynowana tymi tematami więc książka jak najbardziej wydała mi sie interesująca.

Autorka książki, Vanessa Bedhai-Haddad w swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji swojego ciała lub wagi oraz zaburzeniami łaknienia.

Książka zawiera w sobie wiele interesujących i ważnych informacji, które są przedstawione i opisane w przystępny i łatwy do zrozumienia sposób dla każdego, pomaga zrozumieć mechanizm trawienia, rolę prawidłowego odżywiania, opisuje problemy związane z dietą i pomaga odszyfrować możliwe przyczyny zaburzeń.


W pierwszej części, zatytułowanej "Założenia" dowiadujemy o się o podstawach związanych z trawienie, jak i gdzie ono przebiega, dlaczego jest to tak ważny proces, każdy organ, biorący udział w tym procesie jest opisany i jego rola jest wyjaśniona. Autorka opowiada nam w tym rozdziale również co nie co o enzymach i ich roli.



Następnie możemy dowiedzieć się nieco podstaw na temat poszczególnych makroelementów w diecie - białek, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, witamin itp... Na dalszych stronach autorka proponuje również wprowadzenie do stylu życia głównych zasad zdrowego odżywiania, radzi jakie produkty należy z diety wykluczyć i zahacza i temat alergii i nietolerancji pokarmowych. Możemy poznać kilka przydanych rad jak postępować gdy dotkną nas takie dolegliwości jak refluks, ból brzucha, gazy czy wzdęcia, problemy z wydalaniem itp.





Autorka dzieli się z czytelnikami również idealną zawartością lodówki "na dobre trawienie"; mówi jakie warzywa, owoce, nasiona, przyprawy... Uwaga! Książka nie jest w 100% wegańska, gdyż autorka opisuje w niej równiez produkty odzwierzęce i mięso.


Ostatnia część przed przepisami zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Zawiera ona odpowiedzi na pytania takie jak; na co zwracać uwagę podczas przechowywania żywności, jak uniknąć ciężkości po posiłku, jakie napary pić na lepsze trawienie...



CZĘŚĆ 2 książki to przepisy. I tutaj również muszę nadmienić, że nie wszystkie są wegańskie. Przepisy zawierają produkty odzwierzęce lub mięso, jednak jest także i parę przepisów wege, a te pozostałe zawsze można przekształcić na wegańskie! Z roślinnych receptur możemy przygotować m.in. wiele smoothies, marchewkowo-kokosowe gazpacho, duszony koper włoski z nutą pomarańczy czy przecier jabłkowo-bananowo-pigwowy. Przepisy są proste i szybkie, a składniki do nich łatwo dostępne. Zdjęcia wyglądają bardzo zachecająco!




Podsumowując - książka jest naprawdę bardzo ciekawa. Nie jest to kolejna książka o zdrowym odżywianiu, która mówi Wam, aby jeść pięć razy dziennie i chodzić na siłownie cztery razy w tygodniu. Jest to książka, która zawiera wiele cennych informacji na temat, który jest bardzo często pomijany gdy mówi się o zdrowym odżywianiu. Procesy i narządy trawienne to coś niezwykle ważnego, o czym powinniśmy wiedzieć jak najwięcej! Jedynym minusem tej książki, dla mnie - jako weganki - jest właśnie to, że zawiera ona opisy produktów odzwierzęcych i mięsa, a także przepisy z ich wykorzystaniem. Jednak mimo wszystko dzięki przeczytaniu DIGEST FOOD poznałam parę nowych i ciekawych faktów, a po przejrzeniu przepisów mogę Wam powiedzieć, że min. 80% można spokojnie przygotować w wersji wegańskiej, np. zamieniając miód na syrop klonowy czy kostkę drobiową na roślinną.




Wydawnictwo: MUZA (www.muza.com.pl)
Dostępność: księgarnie, sklepy/księgarnie internetowe, strona wydawnictwa >>KLIK<<
Cena: 22.42zł

Dziękuję wydawnictwu MUZA za możliwość zapoznania się z książką DIGEST FOOD. Mam nadzieję, że moja recenzja okaże się pomocna dla osób, które rozważają zakup książki! :)

3 komentarze:

  1. Anonimowy08:17

    Does your blog have a contact page? I'm having troubl locating it
    but, I'd like to send you an email. I've ggot some creative ideas for
    your blog you migt be interested in hearing.
    Either way, great ste and I look forward to seeing it develoop
    over time.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo wygląda bardzo ciekawie. Lubię czasem poczytać o jedzeniu UGRYZIONYM z ciekawej strony. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja raczej nie mam problemów z trawieniem, ale chętnie czytam takie ksiażki, bo zawsze wyłapię jaką dobrą radę ;)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna