wtorek, 27 listopada 2018

magazyn vege - listopad 2018


Jak co miesi膮c, czas na recenzj臋 magazynu vege! Co zaciekawi艂o mnie najbardziej w listopadowym numerze? Zapraszam do przeczytania recenzji! :)




Zaczyna si臋 interesuj膮co...pierwszy artyku艂 opowiada o...ekologicznych poch贸wkach. Cmentarze s膮 藕r贸d艂em zanieczyszczenia 艣rodowiska po przez trumny wykonane z twardego, impregnowanego chemikaliami drewna lub metalu, zawieraj膮 wiele sztucznych element贸w, tak偶e i formaldehyd stosowany do balsamowania cia艂 nie jest dla 艣rodowiska zbyt przyjazny. W takim razie co z kremacj膮? Czy to bardziej ekoliczne wyj艣cie? Nie jest ona niestety neutralna dla 艣rodowiska poprzez spaliny z spopielarni kt贸re zawieraj膮 szkodliwe pierwiastki i py艂y. Obecnie pojawia si臋 coraz wi臋cej opcji dzi臋ki kt贸rym mo偶na uczyni膰 poch贸wek bardziej przyzny 艣rodowisku. Jedn膮 z nich jest grzybowy kosmtium pogrzebowy, stworzony z tkaniny zawieraj膮cej mieszank臋 grzyb贸w, autorstwa ameryka艅sko-korea艅skiej artystki. Kostium ten ma neutralizowa膰 toksyny znajduj膮ce si臋 w ciele i wspomaga膰 proces rozk艂adu. Opcj膮 dla os贸b decyduj膮cych si臋 na kremacj臋 mo偶e by膰 dendryfickacja czyli umieszczenie proch贸w w urnie z sadzonk膮/nasionem drzewa. Urna umieszczana jest w glebie i po pewnym czasie zamienia si臋 w drzewo! W artykule mo偶emy przeczyta膰 tak偶e o promesji - alternatywie dla kremacji. Rozk艂ad proch贸w trwa wtedy oko艂o rok, dla por贸wnania czas rozk艂adu cia艂a skremowanego w tradycyjny spos贸b to 20-30 lat. Na t臋 chwili proces ten jest wykonywany jedynie w Korei Po艂udniowej. Ostatni膮 alternatywn膮 i przyjazn膮 metod膮 poch贸wku opisan膮 w artykule jest resomacja - inaczej nazywana wodn膮 kremacj膮. Wszystkie te nowe metody wydaj膮 si臋 zach臋caj膮ce i uwa偶am, 偶e to dobrze 偶e zaczyna si臋 my艣le膰 ekolicznie r贸wnie偶 o rzeczach takich jak poch贸wek. Metody te jednak mog膮 by膰 do艣膰 trudno dost臋pne w Polsce lub do艣膰 kosztowne, dlatego mimo wszystko w pierwszej kolejno艣ci powinni艣my si臋 skupi膰 na tym, aby cmenatrze utrzymywa膰 czyste, nie zostawia膰 po sobie 艣mieci, pustych zniczy czy plastik贸w lub szcztycznych bukiet贸w kwiatowych. Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii na temat ekologicznych poch贸wk贸w! Sama nigdy nad tym nie my艣la艂am, ten artyku艂 naprawd臋 zach臋ci艂 mnie do refleksji.



Co smacznego w tym miesi膮cu w dziale z przepisami? Dynia wci膮偶 kr贸luje! Nic dziwnego - jest przepyszna, a sezon wci膮偶 trwa. Korzystajmy najwi臋cej jak tylko si臋 da :) Grzegorz K臋dra proponuje przepisy takie jak dyniowe pancakes, batatowo-dyniowe mac and cheese czy karotkowe dogi z mas艂em dyniowym. Brzmi i wygl膮da smacznie!



Wystarczy przewr贸ci膰 kartk臋 aby odkry膰 kolejne cudowne wega艅skie przepisy w jesiennym klimacie, tym razem autorstwa Marioli Streim. Wszystkie z nich wydaj膮 si臋 byc idealne na jesinne dni - sezonowe i rozgrzewaj膮ce, mniam! :) Kolejn膮 porcj臋 jesiennych przepis贸w dostarcza Magda z bloga Zielenina. Uwielbiam fasolk臋 w pomidorach!

             


Czy dieta mo偶e mie膰 wp艂yw na p艂odno艣膰? Okazuje si臋, 偶e jak najbardziej. Je艣li planujesz zaj艣cie w ci膮偶臋 powinna艣 przeanalizowa膰 sw贸j jad艂ospis... Pierwszym z faktor贸w kt贸re mog膮 mie膰 sw贸j udzia艂 w niepowodzeniu w zaj艣ciu w ci膮偶臋 jest nadwaga i oty艂o艣膰 - zar贸wno u kobiet jak i u m臋偶szczyn. Spo偶ycie bia艂ka zwierz臋cego r贸wnie偶 jest istotne. Zast膮pienie go bia艂kiem ro艣linnym mo偶e przynie艣膰 korzy艣ci. Literatura wykazuje 偶e najbardziej niekorzystne jest bia艂ko mi臋sa czerwonego i drobiu. Zdecydowanie negatywny wp艂yw na p艂odno艣膰 maj膮 kwasy t艂uszczowe typu trans, za to kwasy omega-3 s膮 bardzo istotne i wp艂ywaj膮 pozytywnie na profil hormonalny u kobiet. Nieprawid艂owe spo偶ycie kwas贸w omega u m臋偶czyzn r贸wnie偶 mo偶e mie膰 negatywny rezultat gdy starcie si臋 o dziecko. Oczywi艣cie nie mo偶na te偶 zapomnie膰 o witamianch i minera艂ach, ich prawid艂owe spo偶ycie jest bardzo wa偶ne, a niedobory mog膮 mie膰 niemi艂e skutki. Na jakie witaminy i minera艂y powinni艣cie w szczeg贸lno艣ci zwroci膰 uwag臋 przeczytacie w artykule. Ostatecznie, nale偶y r贸wnie偶 unika膰 toskyn takich jak alkohol, dym tytoniowy czy kofeina, za to aktywno艣膰 fizyczna jest bardzo wskazana.



W magazynie vege ponownie o plastiku. I dobrze! O tym trzeba m贸wi膰, pisa膰, u艣wiadamia膰 ludzi jak szkodliwy jest on dla naszej planety. Czy wiedzieli艣cie, 偶e jak dot膮d wyprodukowali艣my a偶 9 mld ton plastiku? To niedorzeczne... :( Plastik jest dos艂ownie wsz臋dzie. W ci膮gu ostatnich 10 lat powsta艂o go wi臋cej ni偶 w ca艂ym poprzednim stuleciu. Plastik jest szkodliwy nie tylko dla 艣rodowiska, ale tak偶e i dla nas. Wi臋kszo艣膰 produkt贸w spo偶ywczych dost臋pnych w supermarketach ma bliski kontakt z plastikiem, a niestety nie ka偶dy rodzaj plastiku jest bezpieczny, badania dowodz膮, 偶e niekt贸re rodzaje plastiku uwalniaj膮 do 偶ywno艣ci zwi膮zki chemiczne, kt贸re mog膮 przyczynia膰 si臋 do r贸偶nych schorze艅. Koniecznie zajrzycie do tego artyku艂u je艣li checie dowiedzie膰 si臋 wi臋cej na temat plastikowych nieprzyjemno艣ci, a tak偶e pozna膰 list臋 szkodliwych rodzai plastiku kt贸rych w szczeg贸lno艣ci powinni艣my unika膰. Najlepszym rozwi膮zaniem jest oczywi艣cie ca艂kowita rezygnacja z plastiku, jednak jest to bardzo trudne...nie znaczy to, 偶e nie powinni艣my pr贸bowa膰 minimalizowa膰 korzystania z plastiku jak tylko si臋 da! Nie jest to te偶 wcale takie trudne...wystarczy chcie膰!

             


Do艣膰 ciekawym artyku艂em jest r贸wnie偶 "siedem g艂od贸w g艂贸wnych". Przyznajmy - wiele z nas je w biegu - nie mamy czasu celebrowa膰 posi艂k贸w. Cz臋sto po prostu jemy to co znajdziemy w lod贸wce i co nie wymaga du偶ej ilo艣ci czasu i wysi艂ku je艣li chodzi o proces przygotowania. Czy jednak po takim posi艂ku czujemy dobrze zar贸wno fizycznie i psychicznie? Nie s膮dz臋... Co gdyby po艂膮czy膰 posi艂ki z praktyk膮 mindfulness? Chodzi tu g艂贸wnie o to, aby skupi膰 si臋 na chwili obecnej, w pe艂ni j膮 do艣wiadczy膰...Mo偶e by膰 to bardzo korzystne dla os贸b kt贸re maj膮 wcze艣niej opisane problemy - jedzenie zbyt szybko, zbyt du偶o, nie uwa偶nie... W artykule znajdziecie kilka ciekawych i u偶ytecznych rad jak wprowadzi膰 w 偶ycie zasad臋 mindfulness podczas posi艂k贸w.



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna